Η σημασία της διαφορετικότητας, τα οφέλη της, αλλά και το ζήτημα της ύπαρξης ίσων ευκαιριών ήταν τα βασικότερα θέματα συζήτησης στο 2nd Diversity in Business Conference, το οποίο έλαβε χώρα υβριδικά.

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το 2ο Συνέδριο Diversity in Business, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο από την BOUSSIAS και το ΚΕΑΝ, όπου θεσμικοί παράγοντες, καταξιωμένοι ομιλητές, χορηγοί και signatories έδωσαν το «παρών» τόσο με φυσική όσο και με ψηφιακή παρουσία, αφού, παρότι το Συνέδριο υλοποιήθηκε διαδικτυακά, υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησής του από τους χώρους του Ζαππείου τηρώντας όλα τα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας, σε γκρουπ των 9 ατόμων ανά αίθουσα. Oι σύνεδροι έθιξαν καίρια ζητήματα γύρω από τη σημασία της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, εξετάζοντας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αντίστοιχα, διεθνείς ομιλητές και θεσμικοί παράγοντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν εξελίξεις και παραδείγματα από την παγκόσμια σκηνή, ενώ υλοποιήθηκε και η τελετή υπογραφής της Χάρτας Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με σημαντικό ποσοστό συμμετοχής.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο για τον έναν χρόνο Diversity Charter και της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα και τον χαιρετισμό της Τζένης Αναγνωστοπούλου, Head of Business Unit, HR Professional, BOUSSIAS, η οποία τόνισε την αγαστή συνεργασία Περιφέρειας Αττικής, BOUSSIAS και ΚΕΑΝ, ενώ αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά του συνεδρίου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σταύρος Μηλιώνης, Ιδρυτής Diversity Charter Greece και Πρόεδρος ΚΕΑΝ, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, προέβη σε μια ανασκόπηση του ενός χρόνου της Χάρτας Διαφορετικότητας, τονίζοντας την ιδέα της αυτοδέσμευσης και του ρόλου της Ηγεσίας, ενώ ο Αιμίλιος Περδικάρης, Δημοσιογράφος – Πολιτικός Συντάκτης, Συντονιστής του Συνεδρίου καλωσόρισε το κοινό και εξήρε τη σημασία της υιοθέτησης της Χάρτας Διαφορετικότητας και του θεσμικού της χαρακτήρα.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΗΓEΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
Στο Πάνελ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, αφού η συντονίστρια, Αγγελίνα Μιχαηλίδου, Γενική Διευθύντρια/Partner, Response, έθεσε τον προβληματισμό βάσει ορισμένων στοιχείων από το Gender Gap Index του World Economic Forum, η Αγνή Μαριακάκη, CEO, MindSearch περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας τονίζοντας ότι: «Στον κοινωνικό -πολιτισμικό μας νου, η έννοια και η ιδιότητα της ηγεσίας είναι αντίθετες με τη θηλυκότητα». Στη συνέχεια, η Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, KPMG, σημείωσε πως υπάρχει κάποια πρόοδος, αφού πλέον παρατηρείται μεγαλύτερη εστίαση στις δεξιότητες. «Κάθε χρόνο, ο αριθμός των γυναικών που αναλαμβάνουν ρόλο αυξάνεται στα δικά μας στατιστικά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της, η Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Director of Product Innovation, Deputy-CEO, Convert Group, εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα το στερεοτυπικό πρότυπο ηγεσίας, κυρίως λόγω της λιγότερης εξοικείωσης με διαφορετικές μορφές ηγεσίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι: «Οι νέες επιχειρηματικές δράσεις και τα νέα πρότυπα ηγεσίας έρχονται πιο κοντά σε πιο “γυναικεία” χαρακτηριστικά», ενώ η Μαρίκα Λάμπρου, Senior Business Advisor, BoD member (DEPA, Entersoft, Focus Bari), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις γυναικών που συνάντησε ως μέντορας. «Είμαι υπέρ της θεσμοθέτησης κάποιων ποσοστών, τα οποία τα χρειαζόμαστε μέχρι τότε που θα είναι αυτονόητο ότι οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια σε σχέση με τους άντρες» κατέληξε.

ΔΙΤΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η Dr Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη, ξεκίνησε εξηγώντας τη σημασία της πρωτοβουλίας της Χάρτας Διαφορετικότητας και των αξιών της ίσης μεταχείρισης των ανθρώπων στην κοινωνία, αλλά και στον εργασιακό χώρο. «Η αγορά εργασίας αφενός αντανακλά τις αξίες της κοινωνίας αλλά αφετέρου επιδρά καθοριστικά και στη διαμόρφωση και στην εμπέδωσή της» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Χάρτα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εταιρείες ως μέσο δέσμευσης για την αξιοποίηση της διαφορετικότητας και τη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου εργασιακού περιβάλλοντος. Κλείνοντας, ανέλυσε τις δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό αλλά και τις μελλοντικές ενέργειες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
Η Βασιλική Λαζαράκου Δ.Ν., Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τιτλοποιήσεις, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου και ευχήθηκε τη συνέχεια τέτοιων πρωτοβουλιών, αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία του Ιουλίου του 2020, με την οποία εισήχθη η ποσόστωση του φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Αναλύοντας το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, εξήγησε την πολιτική καταλληλότητας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται τουλάχιστον 25% εκπροσώπηση ανά φύλο στα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ η εταιρεία πρέπει να μεριμνά και για θέματα πολυμορφίας. «Η ποιότητα της κοινωνίας μετράται από το πώς στηρίζει τα μέλη της χωρίς διάκριση» κατέληξε και τόνισε ότι η ισότητα είναι υπόθεση όλων μας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρχικά αναφέρθηκε στην ευθύνη των επιχειρήσεων για την τήρηση της Χάρτας Διαφορετικότητας, η οποία ενέχει θέση πρωτοκόλλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την ανάγκη για ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. «Εκείνο που θα καταστήσει τα πράγματα επαρκέστερα είναι να πλησιάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την ιδεολογία ή, για να το πει κανείς αρνητικά, την ιδεοληψία μιας κοινωνίας» εξήγησε και τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν χαρακτηρίζεται ως ανοιχτή, αλλά κάνει σιγά σιγά βήματα για να διευρύνει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των ατόμων. Καταληκτικά, υπογράμμισε πως όταν η ισότητα όλων καταστεί δυνατή, τότε θα σταματήσουμε να μιλάμε για διαφορετικούς ανθρώπους.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας υπογράμμισε ότι, πέρα από τη διαφορετικότητα και τη Χάρτα, σημασία εντέλει έχει το κατά πόσο ακολουθούνται και εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Λευκής Βίβλου του 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, όχι στο να δεχτούμε τη διαφορετικότητα, αλλά στο να δίνουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες» τόνισε και έθεσε το ζήτημα της ορατότητας των ατόμων στο πλαίσιο της διαφορετικότητας. Συνεπώς, σημασία έχει οι επιχειρήσεις να δείξουν τον δρόμο προς την προσβασιμότητα και τις ίσες ευκαιρίες, αλλά και να πιστέψουν ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο.

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Ο Γεράσιμος Κοντογούρης, Head of Talent and Organization Development South East Europe, Papastratos, αφού εξήγησε ότι οι προσωπικές του αξίες συγκλίνουν με τις αξίες της εταιρείας, τόνισε ότι «ο κόσμος μας αλλάζει μόνο όταν ο καθένας μας αλλάζει προς το καλύτερο». Αναλύοντας το όραμα της εταιρείας, μίλησε για μια προσωπική του εμπειρία ως προς τη διαφορετικότητα, για την οποία υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτονόητη. Επιπλέον, ο ομιλητής εστίασε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ξεκάθαρων θέσεων και αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της εταιρείας, λέγοντας πως η διαφορετικότητα είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Τέλος, ο Γ. Κοντογούρης παρέθεσε τις πρακτικές της επιχείρησης, τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει, αλλά και τις ενέργειες που σχεδιάζονται.

ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ
Ο Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου, αναφέρθηκε στον κύκλο κοινωνικής συνυπευθυνότητας που δημιουργήθηκε τον ένα χρόνο παρουσίας της Χάρτας Διαφορετικότητας της χώρας μας και τόνισε ότι όλοι οφείλουν να ενισχύουν την προσπάθεια και να συμβάλλουν στην επιμήκυνση αυτής της αλυσίδας. «Η διαφορετικότητα δεν είναι μόδα, αλλά προϋπόθεση κοινωνικής ισότητας. Δεν είναι τάση, αλλά δικαίωμα ολοκλήρωσης. Δεν είναι marketing τρικ, αλλά βασικός άξονας προοδευτικής μετεξέλιξης των επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε δίνοντας συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα πορεία αλλά και ευχόμενος τη συνέχεια της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Στο πάνελ των Signatories, με συντονίστρια την Εύη Μπουκώρου, Chief Business Development Officer, Junior Partner, Generation Y, η Αναστασία Ανδρίτσου, Country Director, British Council Greece εξήγησε ότι η διαφορετικότητα αποτελεί στρατηγική δέσμευση, αλλά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του οργανισμού, με την Ανάλια Κόκκορη, People & Purpose Leader, Deloitte να αναφέρεται στη στόχευση της εταιρείας στο «individuality». Εν συνεχεία, η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, The Coca-Cola Company, εξήρε τη σημασία της διαφορετικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο που θα καταστήσει τις εταιρείες ανταγωνιστικές, αφού το κοινό δεν είναι συμπαγές αλλά διαφορετικό, ενώ μίλησε και για τις πρωτοβουλίες της εταιρείας. Σε δράσεις αναφέρθηκε και η Α. Ανδρίτσου, παραθέτοντας και διάφορα παραδείγματα από την καθημερινότητα του οργανισμού τους, ενώ η Ε. Μπουκώρου εξήγησε ότι η πρόκληση έχει να κάνει με την ομογενοποίηση των ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν τις αξίες της εκάστοτε εταιρείας, χωρίς να χάνεται η διαφορετικότητά τους. Τέλος, η Α. Κόκκορη αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία και στα οφέλη τους, με την Σ. Ηλιοπούλου να προσθέτει σε αυτά την εμπιστοσύνη και τις καινοτόμες ιδέες, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις που υπάρχουν γύρω από το Diversity & Inclusion, καθώς και οι μελλοντικές δράσεις των συμμετεχόντων.

ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Στο Πάνελ Διαφορετικότητας, το οποίο συντόνιζε η Λίνα Α. Δικαιάκου, Νομική Σύμβουλος, ο Παναγιώτης Αλεξανδράκης, Νομικός, Συντονιστής Επιστημονικού Φόρουμ «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» αναφέρθηκε στο πώς θα μπορέσει η κοινωνία να έχει μια κατάλληλη δομή για ομαλή ανάπτυξη όλων και «όχι να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και πολλές ταχύτητες», εστιάζοντας στα ΑμεΑ και στην προσβασιμότητα. Η Μαρίνα Γαλανού, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μίλησε για τη νομοθεσία ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης των διακρίσεων, εκφράζοντας ανησυχία για την εφαρμογή της. «Πόσα τρανς πρόσωπα έχετε δει να εργάζονται σε μία επιχείρηση ή ακόμη και στον δημόσιο τομέα;» αναρωτήθηκε. Στη συνέχεια, η Ήρα Λόντο, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, εστίασε στην ένταξη των οικονομικών μεταναστών εξηγώντας πως «ελάχιστοι μπορούν να αποκτήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον, δηλαδή μια άδεια παραμονής με την οποία μπορούν να εργάζονται είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες της Ε.Ε., λόγω των κριτηρίων».

Τέλος, η Φιλίππα Δριβάλα, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Ένταξης του Κέντρου Ημέρας «Ηλιοτρόπιο» / Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας», μίλησε για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων σε θέματα απασχόλησης και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζοντας ότι: «Όταν οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται, έχουν πολλές πιθανότητες και να βελτιωθούν ψυχικά, αλλά και να μειωθούν τα συμπτώματά τους».

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΚΙΝΑΛ αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία της Χάρτας Διαφορετικότητας και για το συνέδριο, εξήγησε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Επιπλέον, ο ομιλητής τόνισε ότι η διαφορετικότητα αποτελεί πλούτο για την ελληνική κοινωνία και εξήρε το περιεχόμενο και το πρόγραμμα του συνεδρίου, ενώ ευχήθηκε «τα πορίσματα του να αποτελέσουν διδακτικό οδηγό, κοινωνικό έναυσμα και σημείο αναφοράς για κάθε επιχειρηματία».

THE EMBRACIVE PROJECT
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου περιλάμβανε το Diversity Charter Training, το οποίο αφορά στην εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, με το συντονισμό να είναι της Φένιας Πιστοφίδου, Project Manager Ευρωπαϊκών Έργων| ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων. Στον χαιρετισμό της η Άννυ Καμαριώτη, συντονίστρια τμήματος Διεθνών Προγραμμάτων, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αναφέρθηκε στη σημασία του να γεφυρωθεί η θεωρία με την πράξη, προκειμένου να κατανοηθούν τα οφέλη της ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας, ενώ η Όλγα Μαρινέα, Επιστημονική Συνεργάτης, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, μίλησε για τους στόχους, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου Embracive αλλά και ποιους αφορά. Τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Γέττος, Project Manager, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας – Center for Social Innovation, Κύπρος CSI, παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο αναφορικά με τα θέματα διαφορετικότητας στους εργασιακούς χώρους, ενώ ο Απόστολος Αγναντόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης – ΣΕΒ, ανέλυσε την εργαλειοθήκη του Embracive, η οποία λαμβάνει υπόψη της το δεδομένο θεσμικό πλαίσιο, τα περιεχόμενά της και τα βήματα που ακολουθούνται για την εφαρμογή της.

Στη συνέχεια ο Ηρακλής Σιούλης, Development Director, Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης – ΣΕΒ, αφού παρέθεσε τα πλεονεκτήματα και τη σημασία της διαφορετικότητας, υπογράμμισε τον ρόλο της εκπαίδευσης ως εργαλείου αλλαγής και περιέγραψε συνοπτικά το The Embracive Project, που αφορά στη δημιουργία του Toolkit. Κλείνοντας, η Φ. Πιστοφίδου επεσήμανε ότι η αλλαγή ξεκινά από το ίδιο το άτομο, ανέλυσε το πώς δημιουργούνται τα στερεότυπα και τις συνέπειές τους και έκανε λόγο για τη σημασία της ένταξης και της εκπαίδευσης.

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Νατάσσα Φραγκουδάκη, HR Recruit-ment & Selection Coordinator, Teleperformance Hellas, παρουσίασε την εταιρεία και τα πολύγλωσσα κέντρα της, τονίζοντας το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό της περιβάλλον. Αφού σκιαγράφησε το προφίλ των εργαζομένων, ανέλυσε την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας, καθώς και τους διαφορετικούς χώρους εργασίας, που είναι διαμορφωμένοι για να αναπτύσσουν το αίσθημα του ανήκειν. «Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι η ισορροπία ως προς το φύλο των εργαζομένων αλλά και η πληθώρα των ηλικιακών κατηγοριών» τόνισε και εστίασε στη συνεργασία της εταιρείας με διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ για στοχευμένη προσφορά θέσεων εργασίας, ενώ παρέθεσε τις πρωτοβουλίες τους, όπως το Pride Campaign.

ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Η Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εξήγησε ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη περνά μέσα από την προσωπική ευημερία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με λόγια και όχι με έργα. Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο το κράτος, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των ατόμων που δέχονται διακρίσεις, υπογράμμισε ότι η εργασία οφείλει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, με τους εργαζομένους να αποδίδουν απερίσπαστα και να αισθάνονται ότι μπορούν να πετύχουν την επαγγελματική καταξίωση. Κλείνοντας, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας και στα προγράμματα που σχεδιάζονται για το μέλλον.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Η Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, εξήγησε ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά οτιδήποτε αντιστρατεύεται την προάσπιση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, η ομιλήτρια ανέφερε ως ένα παράδειγμα διαφθοράς την «απόφαση ενός εργοδότη για την μη προαγωγή μιας γυναίκας σε μια ανώτερη θέση, παρότι το αξίζει, επειδή βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και…θα μας ταράξει στις άδειες». Πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται με αδιαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία και χωρίς λογοδοσία, άρα χαρακτηρίζεται ως διαφθορά. Η ομιλήτρια κατέληξε λέγοντας ότι αυτά τα παραδείγματα αποτελούν απόδειξη για την έμπρακτη στήριξη της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, εξήγησε ότι η διαφορετικότητα συνδέεται με την ώθηση προς τις επιχειρήσεις για υιοθέτηση μιας πιο λογικής προσέγγισης της διοίκησης, προκειμένου να δημιουργηθούν αξιοκρατικότερα συστήματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ενδυνάμωσης των ξεχωριστών χαρακτηριστικών του. Αφού τόνισε ότι η πλειοψηφία των εταιρειών που έχει υπογράψει τη Χάρτα βρίσκεται στην Αττική, υπογράμμισε ότι η διαφορετικότητα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ μίλησε και για τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα είναι και στο μέλλον αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟ DIVERSITY
Η Irena Moozová, Director at the European Commission for Equality and Union Citizenship in its department for Justice, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισότητα, υπογραμμίζοντας ότι, λόγω και της πανδημίας, χρειάζεται να αξιοποιείται όλη η διαθέσιμη «δεξαμενή ταλέντων», με τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, να επωφελούνται ξεκάθαρα από την υιοθέτηση στρατηγικών Diversity και Inclusion, καθώς και ισότητας των δύο φύλων. Αφού εξήγησε τον ζωτικό ρόλο των Diversity Charters, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ενεργά τις οργανώσεις και τις εταιρείες και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
Ο Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου τόνισε πως «η διαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Μέσα από τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία οδηγούνται στην καινοτομία και στην ευημερία». Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η διαχείριση της διαφορετικότητας έχει κάνει δειλά βήματα στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη σχετική δράση «Embrassive» του Ιδρύματος. Κλείνοντας, ο ομιλητής ευχήθηκε να γίνονται κάθε χρόνο βήματα προς την ισότητα και την αποδοχή της καθημερινότητας.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
O Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής-Ψυχίατρος, αφού τόνισε ότι η εργασία είναι δικαίωμα για όλους, εξήγησε ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους μας και υπογράμμισε ότι το ψηφιακό περιβάλλον εργασίας έγινε κανόνας λόγω της πανδημίας. «Για τον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχει διαφορετικότητα. Σημασία έχει μόνο η δουλειά του καθενός» επισήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι το ψηφιακό περιβάλλον δεν επηρεάζεται από τον τόπο, το ωράριο κ.ά. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα προσβασιμότητας, ηλικίας κ.ά, αλλά μόνο απόδοσης. Τέλος, ο ομιλητής έκανε λόγο για την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την ευέλικτη εργασία, την πρόκληση της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η ψηφιακή εργασία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Η Τζελίνα Κουκουμέλη, Ταμίας ΣΔΕ, Διευθύντρια Marketing Κρι Κρι Α.Ε., ανέφερε ότι ήδη από το 2018 ο ΣΔΕ ασχολήθηκε με τα στερεότυπα στην επικοινωνία και την προοδευτική απεικόνιση των φύλων στη διαφήμιση, ενώ μίλησε και για τον οδηγό που δόθηκε στη δημοσιότητα για την ισότιμη ένταξη. Αφού εξήγησε ότι το πρόβλημα αναδείχτηκε περαιτέρω λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι τα θέματα της διαφορετικότητας δεν πρέπει να μένουν στα λόγια και πως είναι ευρύτερα, καθώς αφορούν στην ουσιαστική αναγνώριση της μοναδικότητας και της αξίας του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Επομένως, η διαφορετικότητα και η ισότιμη ένταξη πρέπει να είναι αναπόσπαστα στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας.

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι το ζήτημα της διαφορετικότητας οφείλει να απασχολήσει περισσότερο τον δημόσιο τομέα. «Η ποικιλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μας βοηθά στο να προσεγγίζουμε πολλά πράγματα διαφορετικά, πολύ περισσότερο στο ελληνικό δημόσιο όπου πραγματικά κανείς δεν περισσεύει» τόνισε και υπογράμμισε ότι είναι καθήκον του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ εξήρε τη σημασία της δημιουργίας κάποιων κέντρων που θα λειτουργούν διαμεσολαβητικά. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχοντας ως βασική ιδέα τον άνθρωπο, πρέπει να δοθεί χώρος έτσι ώστε να σταματήσουν τα στερεότυπα, αλλά και να μην προκύπτουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Η ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, Policy Expert, ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών ξεκίνησε τονίζοντας ότι η Χάρτα Διαφορετικότητας είναι ένα πρώτο βήμα, με τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία να έχουν ανάγκη να συνεχίζουν να βαδίζουν, προκειμένου όσα αυτή περιλαμβάνει να υλοποιούνται. Αφού εξήγησε ότι ο διάλογος γύρω από τη διαφορετικότητα υπάρχει αφενός λόγω της διαφορετικότητας των ανθρώπων και αφετέρου λόγω της διαφορετικότητας των πελατών των επιχειρήσεων, ο Γ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι είναι αναγκαίο η διαχείριση της διαφορετικότητας να ενταχθεί στα δομικά στοιχεία των πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που αφορά όλο το οικοσύστημα της επιχείρησης. Τέλος, ο ίδιος παρέθεσε τις δράσεις του ΣΕΒ στον εν λόγω τομέα.

ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, ανέλυσε το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση διάφορων ζητημάτων. Αφού αναφέρθηκε στην επέκταση του σχεδίου Γιούνκερ που σχεδιάζεται, έκανε λόγο για τον μηχανισμό δίκαιης μετάβασης και τόνισε πώς η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα τεράστιο άλμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Το ρίσκο είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα χωρίς να αποκλείσουμε κόσμο επειδή μπορούμε να μειώσουμε το κόστος, αλλά να υπάρχει μια χρυσή ισορροπία» τόνισε και υπογράμμισε ότι η μετάβαση απαιτεί σωστό σχεδιασμό από την αρχή.

Η ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Οι Δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, Κύπρος και Παναγιώτα Κωνσταντή, Ανώτερη Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Έργων, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, Κύπρος παρουσίασαν το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, το οποίο είναι το επίσημο σημείο επαφής της Χάρτας Διαφορετικότητας για την Κύπρο, την ομάδα και το όραμά του. «Βασική μας αρχή είναι η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμμετοχικότητας και της ενδυνάμωσης των πολιτών» εξήγησε ο Σ. Θεμιστοκλέους και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο, τους συνεργάτες και το έργο του. Τον λόγο πήρε η Π. Κωνσταντή, η οποία παρέθεσε ορισμένα στοιχεία μίας έρευνας του Κέντρου, σε σχέση με την ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο στην Κύπρο και κατέληξε αναφερόμενη στους στόχους του κέντρου για το επόμενο διάστημα και τη Χάρτα Διαφορετικότητας Κύπρου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ο Kaspars Zalitis, Founder of the Latvian Diversity Charter, αναφέρθηκε στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Λετονίας, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των Millenials και της Gen Ζ, καθώς θα κυριαρχήσουν σύντομα στο ανθρώπινο δυναμικό και, μεταξύ άλλων, αναζητούν τη συμπερίληψη της διαφορετικότητας όπου αυτό είναι εφικτό. Αφού εξήγησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την κοινωνική απομόνωση, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown οι ομάδες της διαφορετικότητας έγιναν πιο ευάλωτες, αφού δεν μπορούσαν να γνωστοποιηθούν τα όποια προβλήματά τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι το μυστικό είναι η επικοινωνία και πως ορισμένες προκλήσεις μπορεί να μην είναι ορατές.

Η ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Οι Δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, Κύπρος και Παναγιώτα Κωνσταντή, Ανώτερη Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Έργων, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, Κύπρος παρουσίασαν το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, το οποίο είναι το επίσημο σημείο επαφής της Χάρτας Διαφορετικότητας για την Κύπρο, την ομάδα και το όραμά του. «Βασική μας αρχή είναι η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμμετοχικότητας και της ενδυνάμωσης των πολιτών» εξήγησε ο Σ. Θεμιστοκλέους και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο, τους συνεργάτες και το έργο του. Τον λόγο πήρε η Π. Κωνσταντή, η οποία παρέθεσε ορισμένα στοιχεία μίας έρευνας του Κέντρου, σε σχέση με την ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο στην Κύπρο και κατέληξε αναφερόμενη στους στόχους του κέντρου για το επόμενο διάστημα και τη Χάρτα Διαφορετικότητας Κύπρου.