One-to-one επιχειρηματικές συναντήσεις, keynote presentations, στοχευμένα roundtable discussions και ευκαιρίες για δικτύωση, σφυρηλάτηση σχέσεων και insight sharing. Το HR Summit @ Costa Navarino, το οποίο διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Boussias Events, αποτέλεσε και φέτος μια ξεχωριστή εμπειρία την οποία μοιράστηκε ο κλάδος του HR.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου HR Summit @ Costa Navarino, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events, στις 21-22 Οκτωβρίου και καθιερώνεται ως η B2B συνάντηση του κλάδου του HR, φέρνοντας σε επαφή κορυφαία στελέχη με διαμορφωτές των τάσεων και της πολιτικής στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού μέσα από ομιλίες και στοχευμένα roundtable discussions. Οι περισσότεροι των 80 συμμετεχόντων, στελέχη και vendors, έγιναν κοινωνοί του πλούσιου περιεχομένου στο πλαίσιο του συνεδριακού προγράμματος της διοργάνωσης, συζητώντας μελλοντικές ανάγκες και ανακαλύπτοντας νέες λύσεις, πεδία συνεργασίας και ευκαιρίες, κατά τη διάρκεια one-tο-one συναντήσεων. Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, να ψυχαγωγηθούν και να δοκιμάσουν από κοινού με τους peers τους golf session, wine masterclass και olive oil tasting. Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν επίσης στα γεύματα και το δείπνο στους χώρους της Costa Navarino. Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης ήταν η Edenred Greece, χορηγός των Summit Talks ήταν η Deloitte Ελλάδος και dinner host η Linkage.

Ευελιξία και εξατομικευμέενη προσέγγιση ζητούν οι εργαζόμενοι
Σημαντικά ευρήματα έφερε στην επιφάνεια η νέα έρευνα την οποία υλοποίησε η Edenred Greece, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ) και παρουσίασε η Μαρία Βερούχη, CEO, Edenred Greece, την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, με θέμα την εμπειρία των εργαζομένων. Η έρευνα, η οποία περιείχε τη λογική του mirroring μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, μέτρησε την ικανοποίησή τους από τους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται, σημειώνοντας ότι μόνο ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος, μία τάση η οποία κινείται πτωτικά, ιδίως στις νέες ηλικίες εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν on site. Ωστόσο, επτά στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αίσθημα ασφάλειας το οποίο τους δημιουργεί η εταιρεία όπου εργάζονται, καθώς και από την υποστήριξη που λαμβάνουν από τον προϊστάμενό τους. Άγχος στον χώρο εργασίας βιώνει ένας στους τρεις εργαζόμενους, ενώ δύο στους πέντε δεν εμπνέονται από το αντικείμενο εργασίας τους και αντίστοιχος αριθμός δεν εκφράζονται από τις αξίες του οργανισμού.

Την αναζήτηση νέου εργοδότη βρίσκουν πολύ πιθανή τέσσερις στους 10 των ερωτηθέντων, ποσοστό σταθερό από την προηγούμενη έρευνα του 2023 κυρίως σε εργαζόμενους νεαρότερης ηλικίας και μικρότερων εταιρειών. Και αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους εργοδότες, με τρεις στους τέσσερις να δηλώνουν αδυναμία να βρουν νέα ταλέντα και δύο στους τρεις να τα διατηρήσουν. Όπως ανέφερε η Μ. Βερούχη, οι επαγγελματίες του HR θεωρούν τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διαπροσωπική επικοινωνία και τη διαχείριση της αλλαγής τις πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, περιέγραψαν ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, τις αυξημένες προσδοκίες των εργαζόμενων και το upskilling και reskilling του ανθρώπινου δυναμικού.

Η νέα κανονικότητα έχει ανάγκη personalized παροχές προς το ανθρώπινο δυναμικό
Από πλευράς παροχών, πρώτη επιλογή για τους εργοδότες είναι οι ομαδικές ασφαλίσεις υγείας, οι διατακτικές σίτισης και τα εκπαιδευτικά, αν και αυτά δεν αναγνωρίζονται από το ανθρώπινο δυναμικό ως παροχές, αλλά ως μια από τις υποχρεώσεις των εταιρειών. Αναφορικά με την αντίληψη των εργαζομένων, στις επιθυμητές παροχές, περιλαμβάνονται εκτός από τις παραπάνω και οι δωροκάρτες, τα έξοδα μετακίνησης / καύσιμα, ενώ ανάλογα με τη φάση όπου βρίσκεται ο εκάστοτε εργαζόμενος μετρούν επίσης οι επιπλέον ημέρες άδειας, η παροχή παιδικών σταθμών, η μέριμνα για τη σωματική και ψυχική υγεία κ.ά. Σε επίπεδο επιλογής εργασίας, βρέθηκε ότι για τον εργαζόμενο βαρύνουν η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, το πακέτο παροχών ανάλογα με τη φάση ζωή όπου βρίσκεται, οι πρακτικές συμπερίληψης και διαφορετικότητας τις οποίες εφαρμόζει ο εκάστοτε εργοδότης και η κάλυψη ιατρικών εξόδων. Συμπερασματικά, η Μ. Βερούχη έκανε λόγο για μια νέα κανονικότητα η οποία χρειάζεται να συνδυάζει την ευελιξία με την εξατομικευμένη προσέγγιση, ενώ, κλείνοντας, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία της Edenred Greece με τη Linkage για την υλοποίηση του Edenred Hub, ενός προγράμματος για τον κλάδο του HR το οποίο θα περιέχει την Ακαδημία Ηγεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού, εκπαιδευτικά προγράμματα και παροχή πιστοποίησης.

Chasing (…and retaining) knowledge με blended learning
Στον κόσμο της γνώσης ξενάγησε το κοινό ο συγγραφέας και μεταφραστής Πάνος Δημάκης, εξηγώντας ότι, μέσω του storytelling, ο άνθρωπος μπορεί να έχει τη δυνατότητα να συγκρατήσει 25% περισσότερη πληροφορία. Περιγράφοντας προσωπικές του τεχνικές και εμπειρίες από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, έδωσε tips και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες μπορούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν παρά την έλλειψη χρόνου, καλώντας το κοινό να συνδυάσει τη μάθηση με άλλες δραστηριότητες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία της ευθυγράμμισης των αξιών και της κουλτούρας των εταιρειών με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει τα στελέχη να κάνουν το extra mile, επιδεικνύοντας υψηλότερη παραγωγικότητα και engagement στον οργανισμό και τα καθήκοντα που επιτελούν σε αυτόν. Προϋπόθεση δε για τα παραπάνω είναι, όπως ανέφερε, η αναγνώριση από πλευράς εταιρείας τόσο των ελλείψεων, όσο και των δυνατών τους σημείων, η αναγνώριση του μαθησιακού στυλ των ανθρώπων της, καθώς και η υιοθέτηση πρακτικών όπως blended learning, micro learning, gamification, AI, video animation κ.ά.

Value sharing, visibility των ταλέντων και κοινή κουλτούρα
Το διήμερο συνέδριο περιείχε και δύο ενδιαφέροντα panel discussions, τα Summit Talks Sponsored by Deloitte Ελλάδος με συντονιστή τον Ιωάννη Νικολάου, Καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς & Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου panel discussion, με θέμα «Από την ικανοποίηση στην επιτυχία: Δέσμευση και διατήρηση», η Μαριλένα Σουλογιάννη, CHRO, Edenred Greece, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι τα νέα μέλη στην εταιρεία να ενστερνίζονται τις αξίες της και μίλησε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προϊσταμένων της Edenred, με στόχο οι επιθυμητές συμπεριφορές να γίνονται βίωμα. Ο Γιώργος Κατσουράνης, General Manager-Deputy Group CHRO, Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι η διατήρηση των ταλέντων είναι ένα από τα βασικά KPIs που παρακολουθεί στενά η διοίκηση της τράπεζας, σχολιάζοντας ότι η εταιρεία επιχειρεί να δημιουργήσει το κατάλληλο βήμα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να ακούγονται στη διοίκηση. Από την πλευρά της, η Λυδία Μαγκλάρα, Chief HR Officer, Lamda Development, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος της εταιρείας της και οι ενέργειές της σε όλους τους τομείς έχουν να κάνουν με την κοινή κουλτούρα την οποία επιθυμεί να έχει.
Μεταβαινοντας απο την προσελκυση στην προσεγγιση ταλεντων

Στο δεύτερο panel discussion, με θέμα «The Strategic approach of talent acquisition», οι Κωνσταντίνος Αμπατζόγλου, Human Resources Director, Βιοϊατρική – Όμιλος Εταιρειών Υγείας, Ιωάννα Αλεξία Μπέτση, Group HR Director, Saracakis Group of companies, Δημήτρης Νικόπουλος, Head of HR, ICTS Hellas και Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer, Deloitte Ελλάδος, συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζονται το talent acquisition και το retention με τις αξίες και την κουλτούρα των εταιρειών. Σημείωσαν ότι οι εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούν έχουν μεταβεί σταδιακά από την προσέλκυση στη στοχευμένη προσέγγιση υποψηφίων και ανέφεραν ότι η ευθυγράμμιση αυτή επιτυγχάνεται στα εξής τρία στάδια: 1. Κατανόηση επιχειρηματικών στόχων. 2. Προσδιορισμός ιδανικού υποψηφίου. 3. Στοχευμένες στρατηγικές προσέλκυσης. Επίσης, υπογράμμισαν τον εξέχοντα ρόλο της ψηφιακής μετάβασης σε αμφότερα το acquisition και το retention, την ανάγκη εξειδίκευσης των δεξιοτήτων, αλλά και του εργασιακού πολιτισμού, ο οποίος θα κάνει εφικτά το upskilling και reskilling των ταλέντων, διασφαλίζοντας αφενός την εμπιστοσύνη τους και, αφετέρου, το επιτυχημένο employer branding των εταιρειών.

Παροχές εκπαίδευσης, ευελιξία, θετικό περιβάλλον, ατού για τις εταιρείες
Σε επίπεδο προκλήσεων, οι συνομιλητές έκαναν λόγο για μια σειρά εξ αυτών, όπως το braindrain, ο ανταγωνισμός στην αγορά, οι μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων οι οποίες δεν συνάδουν με την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ελκυστικότητα των ίδιων των εργοδοτών. Σημείωσαν δε ότι το τελευταίο επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις συνεχείς παροχές εκπαίδευσης, το ευέλικτο περιβάλλον εργασίας κυρίως με τη hybrid απασχόληση, τα ευέλικτα ωράρια, το θετικό εργασιακό περιβάλλον σε επίπεδο diversity & inclusion, καθώς και η επέκταση του οργανισμού στην περιφέρεια. Παράλληλα, οι εταιρείες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο εργαζόμενος να την επιλέξει ως οργανισμό ή ευρύτερα ως κλάδο, καθώς ο ανταγωνισμός στην εργασία αγορά είναι πλέον ιδιαίτερα έντονος, ή γιατί να παραμείνει σε αυτές. Επίσης, κίνητρο για την προσέλκυση ταλέντων χαρακτηρίστηκε το κύρος και η φήμη των εταιρειών, ενώ, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, συζητήθηκε ότι όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούν οι εταιρείες στη νέα τεχνολογία, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχουν το peak της αποτελεσματικότητάς τους.