Τη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης ως δρομολογητή εξελίξεων στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ανέδειξε το εφετινό διήμερο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ. Πιο συγκεκριμένα, τη σημασία ανάδειξης της ανθρωποκεντρικής ηγεσίας σε βασική παράμετρο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Antenna Γιάννης Παπαχρήστου στην εναρκτήρια ομιλία του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ηγέτης επιβάλλεται να έχει στραμμένη την προσοχή του στους ανθρώπους. Έχω επανειλημένα τοποθετηθεί υπέρ της ανθρωποκεντρικής ηγεσίας. Σήμερα, με τον ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι τεχνολογίες, πιστεύω ότι μόνο εφ’ όσον εμείς εστιάσουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους, μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη».

Η δύναμη της ανθρώπινης παρέμβασης
Στη συζήτηση πάνελ με θέμα «Εργασία, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και λήψη αποφάσεων στην ψηφιακή επιχείρηση», ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία. Η Δρ. Ντένια Κανελλοπούλου, Επικεφαλής Ψηφιακής Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, ειδική σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και συνιδρύτρια του ahedd Digital Innovation Hub τόνισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες δείχνουν μεγάλη προθυμία στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ωστόσο χρειάζεται και ανθρώπινη παρέμβαση για να τεθεί ένα πρόβλημα στη σωστή του βάση».

Από την πλευρά της, η Δρ. Μαρίλη Νίκα, AI Product Lead της Google και ιδρύτρια της AI Product Academy ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρακτικά δεν θα αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά τα άτομα που τη χειρίζονται». «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν λειτουργεί ως καθρέπτης αλλά ως μεγεθυντικός φακός» επεσήμανε στη συνέχεια η Sasha Rubel, Επικεφαλής AI/Machine Learning, Public Policy για την περιοχή EMEA της Amazon Web Services, ενώ ο Αλέξανδρος Λαμνίδης, Managing Partner Boyden Greece & Cyprus προσέθεσε μία ακόμη διάσταση που αφορά στην εργασία, λέγοντας ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διασφαλίσει χρόνο και ακρίβεια. Αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο». Τέλος, στην ομιλία από το «Βήμα Του Ηγέτη» – την ειδική ενότητα του συνεδρίου για τις εμπειρίες και τα διδάγματα ηγεσίας από διακεκριμένες προσωπικότητες – ο Μάρκος Βερέμης, Partner Big Pi Ventures, έδωσε έμφαση στην αξία της ομαδικότητας και της αυτογνωσίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Έχουν γραφτεί πολλά για τους ηγέτες και λιγότερα για τις ομάδες. Η ηγεσία είναι μεν προνόμιο αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την υποχρέωση να βελτιώνεις συνεχώς τον εαυτό σου. Κάθε ηγέτης θα είναι σοφό να βαδίζει πάνω στις αξίες του Αριστοτέλη: τόλμη, ενσυναίσθηση, δικαιοσύνη, μέτρο».