Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα που διοργάνωσε η KPMG.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αποκτήσουν όραμα όλοι οι φορείς, επιχειρηματικοί και μη.

Ο Olaf Leurs, Global Head of Family Business Services, KPMG μίλησε για την ετήσια Ευρωπαϊκή έρευνα “Family Business Barometer”, στην οποία συμμετείχαν οικογενειακές επιχειρήσεις από 23 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες ιδιοκτήτες σκέφτονται σοβαρά τον ανταγωνισμό (37%), αλλά η πλειοψηφία στρέφει την προσοχή της στην πολιτική αστάθεια (77%). Άλλα θέματα που τους απασχολούν είναι η ανεύρεση ταλαντούχων στελεχών (33%) αλλά και η μείωση της κερδοφορίας τους (32%).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν σιγουριά για το μέλλον της οικογενειακής τους επιχείρησης, ενώ το 83% σχεδιάζει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο Dr. Alexander Koeberle-Schmid, Senior Manager Family Business Services, KPMG έδωσε μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση προτάσεις για μια πετυχημένη διαδοχή, εστιάζοντας την προσοχή στην αποφυγή των συνηθισμένων παγίδων που αφορούν α) την δυσκολία παράδοσης των σκήπτρων από την προηγούμενη γενιά στην επόμενη β) τις συγκρούσεις μεταξύ των γενεών και γ) την έλλειψη βούλησης και ικανοτήτων από την επόμενη γενιά.