Ο σημαντικός ρόλος του διαλόγου και της ηγεσίας στον δρόμο για την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αλλά και το γεγονός ότι η διαφορετικότητα αποτελεί «προσόν» για τις επιχειρήσεις αναδείχθηκαν στο 3rd Diversity in Business Conference 2021.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο το 3rd Diversity in Business Conference 2021, το οποίο διοργανώθηκε από το Σωματείο ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, την Περιφέρεια Αττικής και την Boussias. Έλληνες θεσμικοί εκπρόσωποι, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους πυλώνες της διαφορετικότητας και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων έφεραν στο επίκεντρο τη σημασία της διαφορετικότητας, μοιράστηκαν πολύτιμα στοιχεία από την εμπειρία τους και εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο αποδοχής της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το στοιχείο που διαφοροποίησε το φετινό συνέδριο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ήταν το ότι βασίστηκε στον διάλογο που αναπτύχθηκε στα ξεχωριστά πάνελ, τα οποία αποτελούνταν από θεσμικούς εκπροσώπους και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επικεντρώνονταν σε ένα συγκεκριμένο πυλώνα του Diversity & Inclusion.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την προβολή ενός βίντεο με αφορμή τον EU Diversity Month και τον χαιρετισμό του Γιάννη Μούτσου, Δημοσιογράφου – Τηλεοπτικού Παρουσιαστή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αποδοχής και της ενσωμάτωσης του διαφορετικού στις εταιρείες. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σταύρος Μηλιώνης, Ιδρυτής Diversity Charter Greece και Πρόεδρος ΚΕΑΝ, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «το Diversity Charter Greece τα τελευταία τρία χρόνια σταθερά επιδιώκει να ενημερώσει εταιρείες, φορείς και κοινωνία για την ανάγκη σεβασμού της Διαφορετικότητας και ένταξής της. Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί υπάρχει ανταπόκριση. Η έντονη και ουσιαστική συμμετοχή όλων και σε αυτό το 3ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα, μας γεμίζει επιπλέον αισιοδοξία και ανανεώνει τη δέσμευσή μας για μία ακόμα πιο αποδοτική διοργάνωση την επόμενη χρονιά, με διαρκώς αυξανόμενα επιτεύγματα αναφορικά με τη Διαφορετικότητα και την υγιή ένταξη διαφορετικών ανθρώπων στο ελληνικό εργασιακό περιβάλλον».

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΟΣΟΝ»
Η Zuzana Dorazilova, European Comi-ssion, Deputy Head of Non-discrimination and Roma coordination (JUST.D.1) εξήγησε ότι «η ελευθερία σημαίνει να είσαι αυτός που είσαι, να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι και να γελάς όποτε θες» και ανέλυσε τη δέσμευση για την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διαφορετικότητα είναι προσόν και εξαιρετική ισχύς για την Ευρώπη» τόνισε και αναφέρθηκε στις επιπλέον δυσκολίες που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στις μειονότητες. Τέλος, η Z. Dorazilova υπογράμμισε ότι οφείλουμε να δράσουμε και παρέθεσε τις στρατηγικές που ακολουθούνται τα τελευταία 2 χρόνια στην Ένωση, ενώ εξήρε τη σημασία της λειτουργίας των Diversity Charters.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
H Δόμνα Μιχαηλίδου, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε ότι μπορούμε πλέον να είμαστε πιο αισιόδοξοι, αφού ο θεσμός της Χάρτας Διαφορετικότητας αποκτά ισχυρούς υποστηρικτές, με όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα να την υιοθετούν. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, η Δ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι πλέον έχουμε περάσει από την ανοχή στην αποδοχή και πως «η ευελιξία και η δημιουργικότητα κάθε κοινωνικής ομάδας βασίζεται στον διαφορετικό τρόπο σκέψης, στη φρεσκάδα των νέων ιδεών και στην εναλλακτική θεώρηση των πραγμάτων». Καταληκτικά, η ομιλήτρια παρέθεσε τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι αυτό των προκαταλήψεων.

ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνέπεια και την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου να αγκαλιάσει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, γεγονός που «έχει δώσει όραμα στη δημιουργία καινοτομίας και ανάπτυξης μέσα από τη διαφορετικότητα στην Ελλάδα». Αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που φέρνει η διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας, τόνισε ότι η διαφορετικότητα είναι στην πραγματικότητα αναπόσπαστο μέρος μιας επιχείρησης που δημιουργεί έσοδα. Στη συνέχεια, ο Γ. Πατούλης εξήγησε ότι «αποτελεί όραμα και ηθική δέσμευση να δώσουμε την ευκαιρία στο ταλέντο να ανθήσει και να συμβάλλει ενεργά σε έναν καλύτερο αυριανό αλλά και σημερινό κόσμο» και έκλεισε τονίζοντας ότι το γραφείο του είναι ανοιχτό σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες και δράσεις.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Στο Strategic Πάνελ για τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη, με συντονιστή τον Γιάννη Μούτσο, η αρχή έγινε με την Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ, η οποία τόνισε ότι το D&I είναι κυρίαρχο στην εταιρεία, με την πρόκληση να βρίσκεται στην υλοποίησή του. Η Ε. Παπαδοπούλου συνέχισε αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της εταιρείας και υπογράμμισε ότι το D&I σχετίζεται άμεσα με τον γενικότερο μετασχηματισμό, ενώ το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι ασυνείδητες προκαταλήψεις. «Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν τις δικές τους πολιτικές και να εκπαιδεύουν το management» κατέληξε.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Ανάλια Κόκκορη, Partner, People & Purpose Leader, Deloitte Greece, τονίζοντας πως η φύση των υπηρεσιών τους επιβάλει την ενσωμάτωση του Diversity. «Θέλουμε ο καθένας να έρχεται στη δουλειά του και να είναι ο εαυτός του» εξήγησε και μίλησε για την ομάδα Respect & Inclusion που δημιουργήθηκε, καθώς και για άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που υλοποιούν. Τέλος, εστίασε στο μελλοντικό πλάνο της εταιρείας, που θα προσαρμοστεί βάσει των επιταγών της νέας εργασιακής πραγματικότητας, και εξήρε τη σημασία της στήριξης από την ηγεσία.

Tον λόγο πήρε η Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead, Pfizer Greece-Cyprus- Malta / Επικεφαλής της ομάδας «Diversity & Inclusion, Action!», αναλύοντας το πώς δημιουργήθηκε η ειδική αυτή ομάδα και τονίζοντας ότι σε αυτήν ανήκουν και άτομα από την ηγετική ομάδα. «Πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι κοινό και να προχωρήσουμε μπροστά» επισήμανε και μίλησε για την εσωτερική έρευνα εργαζομένων που πραγματοποιούν, αλλά και τις εκπαιδεύσεις και τις καμπάνιες που λαμβάνουν χώρα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα αρχικά εμπόδια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, που περιλαμβάνουν περισσότερη ψηφιοποίηση.

Εν συνεχεία, ο Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, Chief Human Resources Officer, Teleperformance Hellas τόνισε ότι «τα όρια της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου είναι τα όρια του δικού του κόσμου» και περιέγραψε τις δυσκολίες που προέκυψαν από την συνύπαρξη στο ανθρώπινο δυναμικό ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν μέσα από την προβολή και τον εορτασμό της εν λόγω διαφορετικότητας μέσω σειράς δράσεων. Επίσης, εξήρε τη σημασία της ύπαρξης διάφορων δεικτών και επισήμανε ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που προσφέρει τις νέες ιδέες.

Aπό την πλευρά του, ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Director People & Culture -EU South East Cluster, Παπαστράτος, εξήγησε ότι «όσο ασχολούμαστε με θέματα περιφερειακά του Diversity και δεν λύνουμε τον πυρήνα του προβλήματος, απλώς θα το περιγράφουμε, θα ρίχνουμε ευχολόγια και θα περιμένουμε κάπως η εξέλιξη της ζωής να φέρει τα πράγματα». Η αλλαγή κατά τον ίδιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνειδητοποίησης των συνειδητών και ασυνείδητων προκαταλήψεων και της εξασφάλισης της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το τμήμα HR δεν μπορεί να λύσει τα πράγματα αλλά λειτουργεί ως facilitator, και πως απαιτούνται μετρήσιμοι στόχοι και θεσμική θωράκιση.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
Ο Ambassador Geoffrey R. Pyatt – U.S. Embassy Athens, αφού δήλωσε ενθουσιασμένος για την παρουσία του στο συνέδριο, σημείωσε ότι η ισότητα ευκαιριών στους εργασιακούς χώρους αποτελεί σημείο κλειδί για την υγεία, την ευημερία και το wellbeing των κοινωνιών. «Σημαντικό κομμάτι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι να διασφαλίσουμε την εργασιακή κουλτούρα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των μειονοτήτων, αισθάνονται ασφάλεια και υποστήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ και τόνισε πως η διαφορετικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική επιτυχία. Τέλος, ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στις δράσεις και στις συνεργασίες της πρεσβείας για την προαγωγή των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
Ο Γεώργιος Ναθαναήλ, Policy Expert, Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, αξιοποιώντας ένα προσωπικό παράδειγμα από τα σχολικά χρόνια του γιού του, χαρακτήρισε διστακτικές τις επιχειρήσεις στο να υποδεχτούν τη διαφορετικότητα, πόσο μάλλον να την αγκαλιάσουν και παρέθεσε ορισμένα άυλα οφέλη από την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη διαφορετικότητα, δεν πρέπει να στηρίζουμε μια πρωτοβουλία μόνο στα οικονομικά οφέλη» επισήμανε και εξήρε τη σημασία της αξιοκρατίας, η οποία υποβαθμίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Έπειτα, ο ομιλητής ανέφερε ότι το Diversity & Inclusion δεν είναι κάτι που γίνεται άπαξ, αλλά απαιτεί διαρκή προσπάθεια, πόρους και θέληση. «Οι ηγέτες πρέπει να αναλύσουν τα στερεότυπα. Μια διοίκηση με ενσυναίσθηση είναι ο κρισιμότερος παράγοντας» κατέληξε.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), τόνισε ότι «η διαφορετικότητα συνιστά προϋπόθεση επιτυχίας και όχι μια απλή ηθική επιταγή των καιρών» και εξήγησε ότι λόγω του ανταγωνισμού η ομαλή ενσωμάτωση στελεχών σε μια επιχείρηση επιδρά θετικά στην ανάπτυξή της. Στη συνέχεια, αφού παρέθεσε ορισμένα στοιχεία από έρευνες, υπογράμμισε ότι απαιτείται η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας και πως είναι αναγκαία η κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και η παροχή κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Καταληκτικά, ο Γ. Σαρακιώτης σημείωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για τη θεσμική ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στις νέες προκλήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη και για νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια της ανάλογης κουλτούρας.

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ
Στο Πάνελ για το Φύλο, με συντονίστρια τη Λίνα Δικαιάκου, Δικηγόρο, Νομική Σύμβουλο, η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ξεκίνησε αναφερόμενη στη σύμβαση 190 που αφορά στη βία και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στα toolkits που θα δοθούν στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν με την εφαρμογή των νόμων.

Τον λόγο πήρε η Γεωργία Μαλαματένιου, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και Κύπρου Schneider Electric, η οποία τόνισε το ότι το εργασιακό περιβάλλον ευνοεί την εμφάνιση παρενοχλητικών συμπεριφορών και εξήρε τη σημασία της ύπαρξης μιας κατάλληλης κουλτούρας και εκπαίδευσης, αλλά και εμπιστευτικών καναλιών καταγγελιών. Από την πλευρά της, η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO, τόνισε ότι χρειάζεται ο συνδυασμός του εργασιακού νόμου και των πολιτικών της εταιρείας, καθώς και ένας αυστηρός κώδικας δεοντολογίας με μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Στη συνέχεια, η Μαρία Γιαννιού, Συνιδρύτρια Women Act, Empowerment & Leadership Coach και Corporate Trainer υποστήριξε ότι η συνεχής επιμόρφωση είναι απολύτως απαραίτητη και σημείωσε ότι η εκπαίδευση οφείλει να φέρει στο φως τα άρρητα στερεότυπα, ενώ μια εκπαίδευση είναι σημαντικό να ακολουθείται από μια δράση βιωσιμότητας, μέσω του coaching. Έπειτα, η Μ. Συρεγγέλα μίλησε για τη θέσπιση της άδειας πατρότητας, τα περισσότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της μητρότητας, τη δυσκολία εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται. Με την αφορμή αυτή, η Μ Γιαννιού αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση των πολλαπλών ρόλων να αφορά μόνο τις γυναίκες, ενώ η Γ. Μαλαματένιου εστίασε σε διάφορες καλές πρακτικές που αφορούν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, αλλά και τους άνδρες που θέλουν και ενθαρρύνονται να πάρουν την άδεια πατρότητας.

Ακολούθησε η Δ. Δασκαλάκη, η οποία παρέθεσε μια σειρά από πρόσφατα αισιόδοξα και ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν γυναίκες σε υψηλές θέσεις, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα είμαστε πάνω από τον διεθνή μέσο όρο. «Ναι μεν είναι απαραίτητες όλες οι θετικές δράσεις, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γενικότερα πώς αντιλαμβανόμαστε τη δομή του εργασιακού χώρου», ανέφερε η Μ. Γιαννιού και συνέχισε, αναλύοντας το πρότυπο του εργαζόμενου που ισχύει σήμερα, το οποίο είναι ασύμβατο για τις γυναίκες. «Η διαφορετικότητα αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία, γιατί δημιουργεί μια θετική προοπτική για τον οργανισμό γενικότερα» κατέληξε η Δ. Δασκαλάκη, με την Γ. Μαλαματένιου να συμπληρώνει ότι «τα στερεότυπα εξακολουθούν να είναι ζωντανά και βάζουν τις γυναίκες να ξεκινούν από διαφορετικό σημείο». Ολοκληρώνοντας, η Μ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «η κοινωνία έχει αρχίσει να μιλάει, να ακούει και να δέχεται περισσότερο».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), ανέφερε ότι οι 6 πυλώνες της διαφορετικότητας προσδιορίζουν το πεδίο των διακρίσεων και της ανισότητας των ευκαιριών. Αναλύοντας τις διάφορες διακρίσεις, υπογράμμισε ότι η κοινωνία οφείλει να υπερασπίζεται και να αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα. «Έχουμε περάσει από την ανάγκη ανοχής ή αποδοχής, στο κοινά αποδεκτό σημείο ότι αποτελεί προσόν και πλεονέκτημα η συνύπαρξή ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά» υποστήριξε και τόνισε την ανάγκη για πληροφόρηση και συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες, ούτως ώστε οι ελληνικές εταιρείες να καταστούν πρωτοπόρες στον αγώνα για το σεβασμό της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών.

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
Ο Αιμίλιος Περδικάρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ανέφερε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας και οι ίσες ευκαιρίες παραμένουν ζητούμενο, επισήμανε την ανάγκη για μια νέα κουλτούρα και εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΚΕΑΝ για την υιοθέτηση της Χάρτας Διαφορετικότητας. «Η διαφορετικότητα αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε και εξήγησε ότι η διαφορετικότητα αφορά όλους καθώς όλοι είναι διαφορετικοί αλλά όλοι είναι ίσοι. Τέλος, ανέλυσε τις διάφορες μορφές της διαφορετικότητας και υπογράμμισε ότι «όλοι ξεκινάμε από το ίδιο σημείο, έχουμε την ίδια διαδρομή και καταλήγουμε στον ίδιο προορισμό, με διαφορετικές ενδιάμεσες στάσεις».

Στο Πάνελ για την Εθνική/Εθνοτική Καταγωγή, με συντονιστή τον Βαγγέλη Σταυρόπουλο, Δρ. της Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών, Συντονιστή Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΚΕΑΝ, ο Πέτρος Μάστακας, Υπεύθυνος Προστασίας Προσφύγων, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (ΥΑ/ΟΗΕ – UNHCR) παρουσίασε την υπηρεσία και ανέλυσε τον όρο «πρόσφυγας», τον διαχωρισμό του αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται νομικά οι εθνικές και οι εθνοτικές ομάδες. «Υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπων που είναι κατηγοριοποιημένο νομικά ως “πρόσφυγες”, αλλά για αυτούς οι πόρτες στην αγορά εργασίας είναι κλειστές» τόνισε και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στη δυσκολία στην προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.

Σειρά είχε η Άντλα Σασάτη, Διευθύντρια Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, η οποία παρουσίασε τον φορέα και τον σκοπό του. Αφού εξήγησε το πώς και σε ποιους πυλώνες υλοποιούνται οι δράσεις τους, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής» και σημείωσε ότι η αξιοποίηση των δεξιοτήτων και του δυναμικού των μεταναστών καθιστά τις αγορές εργασίας πιο συμπεριληπτικές και συμβάλλει στην ευημερία της κοινωνίας.

Τον λόγο πήρε η Μαίρη Ασλανίδη, Manager HR, Hemmersbach Hellas M.E.P.E., η οποία παρουσίασε την αποστολή της εταιρείας. «Στην ομάδα του recruiting θεωρούμε ότι πίσω από ένα βιογραφικό κρύβεται ένας άνθρωπος, μια μοναδική προσωπικότητα που αξίζει τον σεβασμό, τον χρόνο μας και μια ευκαιρία να αναδυθεί και να εξελιχθεί στον εταιρικό κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά και εστίασε στις πρακτικές που χρησιμοποιούν. Επίσης, υποστήριξε ότι τα HR στελέχη έχουν ξεχωριστό ρόλο καθώς καλούνται να είναι αρωγοί και να καλλιεργούν μια κουλτούρα αλλαγής, ενώ εξήρε τη σημασία της ηγεσίας με ενσυναίσθηση.

Εν συνεχεία, η Χριστίνα Κατσάμπαλου, HR Director της UNISON, επισήμανε ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ξεκινά από την ηγεσία της εταιρείας, που συνειδητά επιλέγει την ποικιλομορφία μέσα στους κόλπους της. Αφού εξήγησε τους λόγους που ωθεί την εταιρεία στην κίνηση αυτή, αναφέρθηκε στον κώδικα επιχειρησιακής δεοντολογίας, τονίζοντας ότι «κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και έχει ίσα δικαιώματα», ενώ παρέθεσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την προσήλωση της εταιρείας στην αρχή της διαφορετικότητας. «Χρειάζεται να γίνονται καταγραφές περιστατικών ρατσιστικής βίας» συνέχισε η Α. Σασάτη και εστίασε στο πρόβλημα του θεσμικού ρατσισμού.

«Οι θεσμοί δεν είναι φτιαγμένοι ώστε να μπορούν να γίνουν προσβάσιμοι από τις κατηγορίες των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί» συμπλήρωσε ο Π. Μάστακας και επισήμανε ότι χρειάζεται επένδυση, αναφέροντας το σχήμα των διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και παρέθεσε παραδείγματα του προβληματικού πλαισίου που επικρατεί. «Πολλές φορές η καλή θέληση δεν αρκεί» σημείωσε και η Χ. Κατσάμπαλου, που υποστήριξε ότι η αρχή πρέπει να γίνει με την αλλαγή της κουλτούρας τόσο των εταιρειών όσο και της κοινωνίας. «Όταν κάνεις προσπάθεια να είσαι υπεύθυνος, διαφανής και συμπεριληπτικός εργοδότης σε δικαιώνει και έχεις ένα commitment και ένα engagement που δεν μπορεί να βρεθεί διαφορετικά» κατέληξε η Μ. Ασλανίδη.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ
Η Μαριάννα Κορδοπάτη, Μέλος Δ.Σ, ΣΔΕ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΔΕ για τη διαφορετικότητα και εξήγησε ότι «η διαφορετικότητα βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς των marketeers», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ο μέσος καταναλωτής και πως απαιτείται να σπαστούν τα δόγματα του μαζικού marketing και των μαζικών κατηγοριοποιήσεων των καταναλωτών. Έπειτα, η Μ. Κορδοπάτη υπογράμμισε ότι η διαφήμιση βρίθει στερεοτύπων και απουσίας ή λανθασμένης εκπροσώπησης σε όλο το φάσμα της διαφορετικότητας, παραθέτοντας και ορισμένα στοιχεία. Τέλος, η ομιλήτρια έγειρε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση και ανέπτυξε τις αλλαγές που αναμένονται βάσει ορισμένων ερευνών, ενώ συμπέρανε ότι «τα brands έχουν την τεράστια ευκαιρία να πρωτοστατήσουν στον αγώνα της διαφορετικότητας και της ισότιμης ένταξης».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ
Στο Πάνελ για τα ΑμεΑ και τη Χρόνια Πάθηση, με συντονίστρια τη Δρ. Μαρία Μουσμούτη, η αρχή έγινε με τον Γιώργο Α. Σταμάτη, Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να εξηγεί ότι «όταν μιλάμε για τα χρόνια νοσήματα, ουσιαστικά μιλάμε για τις αόρατες αναπηρίες», με τη διαφορετικότητα να συμπίπτει με την μη ορατότητα. Αναλύοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα ΑμεΑ, τόνισε ότι κύριο μέλημα είναι η ορατότητα, μέσω ενεργητικών πολιτικών, αλλά και η καταπολέμηση του στιγματισμού, εστιάζοντας στην προσβασιμότητα και στο πώς θα εκπαιδευτεί η κοινωνία.

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Χόρτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έδωσε τον ορισμό της αναπηρίας και τόνισε ότι αυτό που ζητείται είναι «η ένταξη στην κοινότητα ως ισότιμα μέλη με σεβασμό στην αναπηρία ή στη χρόνια πάθηση», στο πλαίσιο της οποίας ένας από τους πυλώνες είναι η αποιδρυματοποίηση.

Τη σκυτάλη πήρε η Αναστασία Γαβρήλου, Γενική Διευθύντρια ETHELON, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στη πρωτοβουλία Career Fest for All, που αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τις εταιρείες με του υποψηφίους. «Στόχος δεν είναι μόνο η πρόσληψη, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας, εξού και είμαστε χαρούμενοι για την μεγάλη απήχηση που έχει στο κοινό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σειρά είχε ο Μάρκελλος Διορινός, CEO & Co-founder Bryq, ο οποίος παρουσίασε τον στόχο της εταιρείας, τονίζοντας την πίστη τους στο ταλέντο των ανθρώπων. «Είναι σημαντικό να μην εξαιρούμε τους ανθρώπους με αναπηρίες σαν μια ξεχωριστή κατηγορία αλλά αντιθέτως να τους αξιοποιούμε για αυτά που μπορούν να προσφέρουν στην εκάστοτε θέση» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην τηλεργασία, η οποία δημιούργησε πολλές και καινούργιες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρίες.

«Η αποδοχή δεν έχει να κάνει με την αναπηρία, αλλά με το πώς αποδέχεσαι τον άλλον απέναντί σου» συνέχισε ο Γ. Σταμάτης και αξιοποίησε το παράδειγμα και την πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης του κόσμου για τη διαφορετικότητα, αλλά και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. «Κλειδί για το στίγμα είναι η Παιδεία και όχι η Εκπαίδευση» υποστήριξε ο Κ. Χόρτης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αυτοπροσδιορισμού, ενώ χαρακτήρισε τη τηλεργασία ως ισχυρό κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική ευκαιρία, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης.

«Ο εθελοντισμός είναι ανοιχτός και προσβάσιμος από όλους» συνέχισε η Α. Γαβρήλου και υποστήριξε ότι χρειάζεται αρχικά μια αξιολόγηση του εαυτού, προκειμένου να κατανοηθεί ότι η διαφορετικότητα είναι αυτό που μας πηγαίνει μπροστά, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της σε σχέση με την άγνοια, αφού όλα ξεκινούν από την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Τέλος, ο Μ. Διορινός ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι για την επιβίωση, με ένα βασικό ένστικτο να είναι η αναγνώριση κάποιου ως φίλου ή εχθρού. «Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι μια εκπαίδευση θα λύσει όλα τα προβλήματα» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται και αλλαγές στις διαδικασίες.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Η Δρ. Μαρία Μουσμούτη, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου τόνισε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ούτως ώστε να περάσουμε από το ευχολόγιο και τις διακηρύξεις σε απτές πολιτικές». Εν συνεχεία, η ομιλήτρια ανέφερε ορισμένα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Embrasive», βάσει των οποίων μόνο το 43% των εταιρειών είχε θεσπισμένη πολιτική διαφορετικότητας, ενώ ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι της διαφορετικότητας. Κλείνοντας, η Μ. Μουσμούτη σημείωσε πως οι εταιρείες φάνηκε να μην έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, αλλά και μετρήσιμους στόχους ως προς τις πολιτικές διαφορετικότητας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
Στο Πάνελ για τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό, με συντονίστρια τη Βάσια Καρκαντζού, Senior Project Officer SYMPLEXIS, o Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Athens Pride ξεκίνησε λέγοντας ότι η συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό περιλαμβάνει και το κομμάτι της ταυτότητας φύλου, αλλά και την ορατότητα. «Τα τελευταία χρόνια ιστορίες σε σχέση με ομοφοβικά περιστατικά έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου, Colour Youth, η οποία τόνισε ότι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, «το πώς μαθαίνουμε ως παιδιά, το πώς λειτουργούμε ως κοινωνία κ.ά, τότε τα ομοφοβικά περιστατικά είναι η κορυφή του παγόβουνου» και σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά.

Τη σκυτάλη πήρε η Μαρία Βουτσίνου, Eιδική επιστήμονας στον Κύκλο Ίσης Μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία υπογράμμισε ότι «οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και χαρακτηριστικών ταυτότητας φύλου είναι υπαρκτές και τα θέματα αυτά θα γίνουν πολύ δύσκολα ορατά», ενώ ο Θεόδωρος Κατσίκης, Inclusion & Diversity Lead, Accenture εστίασε στη βάση του προβλήματος που είναι ότι «από πολλή μικρή ηλικία έχουμε γαλουχηθεί να πιστεύουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κάτι λάθος».

«Τα ελληνικά σχολεία είναι άθλιο περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά» επισήμανε η Α. Παναγιωτακοπούλου και παρέθεσε ορισμένα στοιχεία από την έρευνα που υλοποίησαν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές πλαίσιο, με τη λύση να ξεκινά από την εκπαίδευση των καθηγητών και των μαθητών σε σχέση με τις ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες. «Το 1 στα 4 ΛΟΑΤΚΙ άτομα εγκαταλείπει το σχολείο» συμπλήρωσε ο Γ. Παπαγιαννόπουλος, και σημείωσε ότι χρειάζεται μια καθολική θεώρηση και μια σαφής πολιτική βούληση, η οποία θα διαπερνά όλα τα επίπεδα.

«Έχουν γίνει κινήσεις πολλές φορές από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί ανταπόκριση» ανέφερε η Μ. Βουτσίνου. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες για την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων στις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο Θ. Κατσίκης και εξήρε τη σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχέση με τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις. «To κομμάτι των εταιρειών δεν είναι αποκομμένο από τις υπόλοιπες ζωές μας» πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η πρόθεση πίσω από κάθε ενέργεια, αλλά και η ενσυναίσθηση.

«Σίγουρα οι εταιρείες δεν πρέπει να κοιτούν μόνο το marketing κομμάτι, αλλά να δημιουργήσουν τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να αισθανθούν ψυχικά ασφαλείς» συμπλήρωσε ο Θ. Κατσίκης και πρόσθεσε ότι τα άτομα στη διαδικασία πρόσληψης πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά την οπτική τους, ενώ εξήρε τη σημασία της ύπαρξης role models σε θέσεις ευθύνης και του awareness. Καταληκτικά, η κα. Παναγιωτακοπούλου τόνισε ότι «όταν το μήνυμα που σου δίνει η κοινωνία είναι ότι δεν είσαι ασφαλής, δεν θα νιώσεις ξαφνικά ασφαλής σε ένα εργασιακό πλαίσιο» επομένως δεν μπορεί το ζήτημα να ιδωθεί μεμονωμένα. «Το ζήτημα είναι το άτομο να αισθάνεται ότι δεν υφίσταται διακρίσεις και ότι δεν θα υπάρχει στίγμα ή δυσμενείς μεταχείριση» κατέληξε η Μ. Βουτσίνου.