Με πλούσιο περιεχόμενο και δυναμική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 3rd Wellbeing at Work Conference, όπου διεθνώς καταξιωμένοι experts και στελέχη της ελληνικής αγοράς αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση της εργασιακής ευεξίας.
Η ψυχική υγεία, η εξατομίκευση των προγραμμάτων ευεξίας, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση του wellbeing, ο ρόλος της ηγεσίας στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ευημερία των εργαζομένων και η σύνδεση της εργασιακής ευεξίας με την παραγωγικότητα, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην agenda του 3ου Wellbeing at Work Conference, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025, στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, από την Boussias Events και το HR Professional.
Περισσότερα από 200 στελέχη παρακολούθησαν το ενδιαφέρον και επίκαιρο περιεχόμενο του συνεδρίου. Μέσα από keynote παρουσιάσεις, ομιλίες από experts, case studies και βιωματικές εμπειρίες, διεθνείς και Έλληνες ομιλητές ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων.
Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Hellas EAP, ενώ Μεγάλος Χορηγός ήταν η Pulso South East Europe. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι EY, Holmes Place, SyndesisNow, The Happy Lab και Vivian Lab, ενώ Υποστηρικτές ήταν οι FitKit, WorkWell και ΔΕΠΑ. Χορηγός catering ήταν η sunny day.
Υπεύθυνη για το περιεχόμενο, την επικοινωνία και την προβολή του συνεδρίου ήταν η Τζένη Αναγνωστοπούλου, Senior Conference Producer της Boussias Events, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η Αγγελική Κορρέ, Editor-in-Chief, Netweek, Boussias Media.
Fireside Chat
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Το συνέδριο άνοιξε με το πρώτο Fireside Chat με την Αγγελική Κορρέ και τη Βίκυ Περδικάρη, Head of Culture & Internal Communications της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Στο πλαίσιό του, η Β. Περδικάρη ανέδειξε τη σημασία της ψυχικής υγείας ως βασικού πυλώνα της εργασιακής ευημερίας, υπογραμμίζοντας ότι, αν και ιστορικά αντιμετωπιζόταν με στερεότυπα, πλέον έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα για τους οργανισμούς. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας, όπως η τηλεργασία, η συμβουλευτική υποστήριξη και οι δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας, καθώς και στη δημιουργία προγραμμάτων όπως τα «NBG Talks», όπου ειδικοί ψυχικής υγείας ανοίγουν διάλογο με τους εργαζομένους.
Παράλληλα, παρουσίασε μία πρωτοβουλία της Τράπεζας, που στοχεύει στη δημιουργία ενδυναμωμένων γονέων για ενδυναμωμένα παιδιά, τονίζοντας ότι η επένδυση στη συναισθηματική υποστήριξη των εργαζομένων επηρεάζει θετικά και το οικογενειακό τους περιβάλλον. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο μοιράσματος για όλους τους εργαζόμενους», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρική κουλτούρα πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να στηρίζει την ολιστική ευημερία των ανθρώπων της.
Case Study
Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Alexia Robertson, Benefits & Wellbeing Lead της Coca-Cola Hellenic Bottling Company, παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Opening Up Moments that Refresh Us All! Enhancing Wellbeing in the Workplace». Στο πλαίσιό της, τόνισε τη σημασία μίας ολιστικής στρατηγικής ευεξίας, που δεν περιορίζεται μόνο σε κλασικά οφέλη, αλλά περιλαμβάνει ψυχολογική, σωματική, οικονομική και κοινωνική ευεξία.
Αναφέρθηκε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι διαφορετικές γενιές απαιτούν εξατομικευμένα και ευέλικτα προγράμματα ευεξίας. Επιπλέον, παρουσίασε τη στρατηγική της Coca-Cola HBC που εστιάζει στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των εργαζομένων, μέσα από ευέλικτα εργασιακά μοντέλα, προγράμματα υποστήριξης, mentoring & coaching, βιώσιμα benefits και υβριδική εργασία. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιακής εμπειρίας στην ευεξία, με τη χρήση AI και data analytics για τη διαμόρφωση στοχευμένων προγραμμάτων. Τέλος, παρουσίασε πρωτοβουλίες όπως εταιρικά προγράμματα ψυχικής υγείας, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, κοινωνικές δράσεις και περιβαλλοντικά βιώσιμα οφέλη.
Expert’s View
«EMPLOYEE MENTAL HEALTH CARE | WHAT’S NEXT?»
Από την πλευρά της, η Τατιάνα Τούντα, Chairwoman & CEO της Hellas EAP, ανέλυσε τις αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι -από το burnout και τη μοναξιά μέχρι τη βία και την παγκόσμια αστάθεια- δημιουργούν νέες απαιτήσεις για την ηγεσία και τις στρατηγικές υποστήριξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία των δικτύων υποστήριξης εργαζομένων, της ενδυνάμωσης των ανδρών σε θέματα συναισθηματικής υγείας, καθώς και στη διατροφική υποστήριξη, που πλέον θεωρείται απαραίτητη παράμετρος της ευεξίας. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για εξατομικευμένες παρεμβάσεις, δίκτυα υποστήριξης και ενίσχυση των ηγετών που καλούνται να διαχειριστούν αυξανόμενη ψυχική κόπωση. Όπως εξήγησε, 9 στους 10 CEOs ανησυχούν για την ανθεκτικότητα των εργαζομένων στις αλλαγές, γεγονός που καθιστά την ευεξία στον χώρο εργασίας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «το μέλλον της εργασίας είναι η ανθρώπινη βιωσιμότητα. Οι οργανισμοί πρέπει να επενδύσουν στην ψυχική υγεία και την ευελιξία για ένα πιο υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον».
Expert’s View
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ACTIVE WELLNESS
Η Βίκυ Τριανταφύλλου, Corporate Wellness Director του Holmes Place & Icon Fitness Greece, ανέδειξε τη σημασία του Active Wellness και της ενσωμάτωσης της ευεξίας στον χώρο εργασίας, με στόχο τη σωματική και ψυχική αναζωογόνηση των εργαζομένων. Όπως τόνισε, η δημιουργία ειδικών χώρων ευεξίας και αναζωογόνησης -όπως δωμάτια διαλογισμού, σημεία για μασάζ ή ειδικοί χώροι για σύντομα διαλείμματα αναζωογόνησης- συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και ψυχική ανανέωση των εργαζομένων, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική τους απόδοση.
«Η έννοια του Active Wellness ξεπερνά τα όρια της κλασικής φυσικής άσκησης και συνδέεται με την ολιστική φροντίδα του εργαζομένου στον εργασιακό του χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία ευέλικτων και πολυδιάστατων χώρων ευεξίας ενισχύουν τη δέσμευση και την παραγωγικότητα των ανθρώπων τους. Κατέληξε πως με δεδομένες τις σύγχρονες απαιτήσεις και τον έντονο ρυθμό της καθημερινότητας, τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα πιο υγιές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον.
Case Study
WELLNESS 4 ALL: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΥΕΞΙΑΣ
Στη σημασία μιας ολιστικής στρατηγικής ευεξίας στον εργασιακό χώρο επικεντρώθηκε η ομιλία της Μαρίας Οικονόμου, Head of Human Resources της MR HealthTech. Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «Wellness 4 All», ανέδειξε πώς η σύνδεση της ευεξίας με τη στρατηγική Diversity, Equity & Inclusion μπορεί να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται αποδεκτοί. Αναφερόμενη στο Wellness 4 All, εξήγησε πως έχει τέσσερις βασικούς πυλώνες: Ισότητα των φύλων, Πολιτισμική πολυμορφία, Πολυγενεακή συνεργασία και Ευεξία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις που αφορούν στο Wellbeing. Όπως εξήγησε, «το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, σεμινάρια για τη διατροφή, τη διαχείριση άγχους και τη σημασία του ύπνου και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευεξίας», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις της εταιρείας σε αυτή την κατεύθυνση. «Η πραγματική ευεξία στο χώρο εργασίας επιτυγχάνεται μέσα από μία συνεκτική στρατηγική που ενσωματώνει τη φροντίδα των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της εταιρικής κουλτούρας», κατέληξε η ίδια.
Expert’s View
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ EAPS
«Η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Dr.rer.pol. Psychologist, Group Analyst & Couple Therapist, Country Manager, PULSO South East Europe, παρουσιάζοντας τη σημασία των Employee Assistance Programs. Όπως εξήγησε, το 70%-80% των EAPs αφορά σε ζητήματα ψυχικής υγείας, ενώ κάθε χρόνο 12 δισεκατομμύρια ανθρωποημέρες χάνονται λόγω κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών, επιβαρύνοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις. Τόνισε ότι η έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ψυχικών προκλήσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση και τη δέσμευση των εργαζομένων. Παρουσίασε εργαλεία που μετρούν τον αντίκτυπο των EAPs στην ευεξία και την εργασιακή απόδοση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη στρατηγική wellbeing. «Οι επενδύσεις σε δομημένα προγράμματα υποστήριξης συμβάλλουν στην ενίσχυση του wellbeing και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα πιο ανθεκτικό και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον», κατέληξε.
Expert’s View
PRACTICAL MAGIC: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
Στη «μαγεία» της εργασιακής ευημερίας ως στρατηγικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν οι Βίκυ Γρηγοριάδου και Αλεξάνδρα Λέκκου, συνιδρύτριες του the HappyLab, σε μία εμπνευσμένη και πολυδιάστατη ομιλία. Ανέδειξαν ότι οι οργανισμοί που επενδύουν ουσιαστικά στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων είναι 3,5 φορές πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του World Economic Forum και του Wellbeing Research Centre.
Παρουσίασαν τη σημασία υιοθέτησης μιας ολιστικής, data-driven προσέγγισης, που συνδυάζει εργαλεία συναισθηματικής ανάλυσης, συστηματικά feedback loops, εξατομικευμένες λύσεις και inclusive design σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των εργαζομένων. Ειδική αναφορά έκαναν στην ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση των πρωτοβουλιών ευημερίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους και η σύνδεσή τους με τους επιχειρηματικούς στόχους. Καταλήγοντας, τόνισαν πως η επένδυση στην ευημερία δεν βελτιώνει μόνο την αποδοτικότητα των εργαζομένων αλλά και την ικανότητα των οργανισμών να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Expert’s View
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ
Η Ευτυχία Κασσελάκη, Partner, Head of People Consulting στην EY, ανέδειξε τη σημασία της ευεξίας ως στρατηγικού πλεονεκτήματος για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, παρουσίασε δεδομένα από πρόσφατες έρευνες, αναφέροντας ότι το 41% των εργαζομένων βιώνει έντονο άγχος, ενώ 40% δηλώνει ότι το εργασιακό στρες επηρεάζει την προσωπική του ζωή. Παράλληλα, 1 στους 4 εργαζομένους εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί αν η εργασία του επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Αυτά τα στοιχεία, όπως τόνισε, καταδεικνύουν την ανάγκη για μία ολιστική προσέγγιση στην εργασιακή εμπειρία.
Αναλύοντας πώς μπορούν οι οργανισμοί να μετατρέψουν την ευεξία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρουσίασε τρία βασικά βήματα: να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των ανθρώπων τους, να θέσουν τις σωστές ερωτήσεις και να αναπτύξουν στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και τη δέσμευση των εργαζομένων. «Η πραγματική καινοτομία στις επιχειρήσεις ξεκινά από την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο», ανέφερε καταλήγοντας.
Expert’s View
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ WELLNESS ΠΑΡΟΧΩΝ
«Η εργασιακή ευεξία είναι στρατηγική επένδυση», τόνισε η Τζίνα Τιριακίδου, Founder & CEO της Vivian Lab, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των καινοτόμων παροχών ευεξίας στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Όπως επεσήμανε, τα σύγχρονα προγράμματα wellness πρέπει να προσαρμόζονται στις διαφορετικές φάσεις ζωής, καλύπτοντας ζητήματα όπως η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη, η επιστροφή στην εργασία και η εμμηνόπαυση. Παρουσιάζοντας διεθνή δεδομένα, ανέφερε πως 40% των εργαζομένων θα άλλαζαν εργασία για καλύτερες παροχές, ενώ το 60% των γυναικών βιώνει μειωμένη παραγωγικότητα λόγω εμμηνόπαυσης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως εξήγησε, μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό αναγκών, την προσαρμογή υποστηρικτικών προγραμμάτων και την πρόληψη του burnout. «Οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε ολοκληρωμένες λύσεις ευεξίας, ενισχύουν τη δέσμευση, μειώνουν το κόστος υγείας και γίνονται πιο ελκυστικοί εργοδότες», κατέληξε.
Expert’s View
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
«Η ουσιαστική επικοινωνία είναι το θεμέλιο ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος», τόνισε ο Κώστας Χατζόγλου, Founder & CEO της SYNDESISNOW, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της έκφρασης συναισθημάτων και αναγκών στην ενίσχυση της συνεργασίας και της εταιρικής κουλτούρας.
Αναφερόμενος στη μετάβαση από την επιφανειακή ευγένεια στη γνήσια επικοινωνία, επισήμανε ότι η μη έκφραση συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση, έλλειψη εμπιστοσύνης και τοξικές συμπεριφορές. «Η ευγένεια από μόνη της δεν αρκεί», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Παρουσιάζοντας πρακτικές βελτίωσης της επικοινωνίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση και ξεκάθαρη διατύπωση προσδοκιών. Τέλος, ανέδειξε τον ρόλο της ηγεσίας, τονίζοντας ότι οι διευθυντές, αλλάζοντας εσωτερική στάση και υιοθετώντας αρχές αποτελεσματικής επικοινωνίας, μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής κουλτούρας, ενισχύοντας τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την αίσθηση του ανήκειν, ενώ συμβάλλουν στη διαχείριση συγκρούσεων και στην ενδυνάμωση των ομάδων τους.
Survey
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ MILLENNIALS – GEN Z
«Οι Millennials και η Gen Z διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας, έχοντας διαφορετικές προτεραιότητες και προσδοκίες», ανέφερε η Ντορίνα Καββαδία, President & Founding Member της NGO Anelixi, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα διετούς έρευνας σε 2.700 γονείς-εργαζόμενους.
Σύμφωνα με αυτά, 1 στις 2 μητέρες Millennials και 3 στις 5 μητέρες Gen Z δηλώνουν δυσαρεστημένες με την εργασία τους, ενώ για τους πατέρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2 στους 5 (Millennials) και 1 στους 2 (Gen Z).
Η μελέτη ανέδειξε, επίσης, τη μετατόπιση προτεραιοτήτων στις νεότερες γενιές, με τη Gen Z να δίνει μικρότερη έμφαση στις οικονομικές απολαβές, εστιάζοντας περισσότερο στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη δεξιοτήτων. Παράλληλα, 9 στους 10 εργαζόμενους της Gen Z θεωρούν κρίσιμη την υποστήριξη μιας κουλτούρας συμπερίληψης, σε σύγκριση με 7 στους 10 Millennials.
International Speeker
Η ΕΥΕΞΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Ο Oliver Henry, Head of Health and Wellbeing της ΕasyJet, ανέδειξε πως η ευεξία δεν αφορά μόνο μεμονωμένα άτομα, αλλά τη συνολική εταιρική κουλτούρα. Στην ομιλία του, επεσήμανε ότι πολλοί οργανισμοί εστιάζουν μόνο σε ατομικούς δείκτες υγείας ή επιφανειακά κίνητρα, παραβλέποντας τις βαθύτερες πολιτισμικές δυναμικές που καθορίζουν την πραγματική ευεξία. Τόνισε ότι η ευεξία είναι το αποτέλεσμα ισχυρών θεμελίων και όχι μια αυτόνομη πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί ενσωματώνουν την ευημερία στην καθημερινή τους λειτουργία, τις αξίες και τις συμπεριφορές τους.
Στη συνέχεια, παρουσίασε το Wellbeing Brand Proposition Framework, ένα στρατηγικό μοντέλο που επιτρέπει στις εταιρείες να σχεδιάσουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ευεξίας, δημιουργώντας αίσθημα ανήκειν, αυτογνωσία και ψυχολογική ασφάλεια στους εργαζομένους. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Check-in Tool, ένα εργαλείο που βοηθά ομάδες και ηγέτες να αξιολογούν την ενέργεια και την ψυχική τους κατάσταση, ομαλοποιώντας τον διάλογο γύρω από την ψυχική υγεία.
«Η ευεξία δεν μπορεί να επιβληθεί – ακολουθεί την εταιρική κουλτούρα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η ηγεσία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφάλεια να εκφραστούν, να μάθουν και να εξελιχθούν. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η ανοικτή επικοινωνία και η σωστή καθοδήγηση των ηγετών είναι τα πιο σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας πραγματικά υποστηρικτικής κουλτούρας ευεξίας.
International Speeker
ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
«Οι ηγέτες είναι οι αρχιτέκτονες της κουλτούρας ενός οργανισμού. Η στάση και οι πρακτικές τους διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να ανθίσουν», ανέφερε η Dr. Mahrukh Khwaja, Positive Psychologist, Workplace Consultant & Founder of Mind Ninja. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, ανέλυσε την επίδραση της ηγεσίας στη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την αφοσίωση, την ψυχική ανθεκτικότητα και την υψηλή απόδοση των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι η οργανωσιακή κουλτούρα δεν δημιουργείται από μόνη της, αλλά καλλιεργείται μέσα από στοχευμένες στρατηγικές και καθημερινές συμπεριφορές των ηγετών, που λειτουργούν ως πρότυπα για τους εργαζομένους.
Αξιοποιώντας τη θετική ψυχολογία και την επιστήμη της ευημερίας, η Dr. Μ. Khwaja παρουσίασε πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν το engagement και την παραγωγικότητα μέσα από την υποστήριξη των εργαζομένων. Αναφέρθηκε σε τεχνικές όπως ηγεσία με ενσυναίσθηση, αναγνώριση και ενδυνάμωση και δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, όπου η ψυχολογική ασφάλεια επιτρέπει στους εργαζομένους να εκφράζονται ανοιχτά, να καινοτομούν και να αισθάνονται ότι ανήκουν.
«Όταν οι άνθρωποι νιώθουν υποστήριξη και αναγνωρίζονται για τις δεξιότητές τους, τότε αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι ηγέτες δεν πρέπει να βλέπουν την ευημερία των εργαζομένων ως πολυτέλεια, αλλά ως επένδυση στην ίδια την επιτυχία του οργανισμού. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη για μια διαρκή και οργανωμένη επένδυση σε πολιτικές και πρακτικές που προάγουν τη θετική εργασιακή εμπειρία.
Fireside Chat
IKIGAI: ΦEΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚH ΙΣΤΟΡIΑ ΚΑΙ ΤΟ PURPOSE ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚH ΖΩH
Στο fireside chat με τον Francesc Miralles, συγγραφέα του διεθνούς bestseller «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life», και τη Νίκη Σμυρνή, Transformational Expert & CEO, Travelgems, αναδείχθηκε πώς το προσωπικό Ikigai μπορεί να εμπλουτίσει την επαγγελματική πορεία, προσφέροντας νόημα και ικανοποίηση στην εργασία.
Ο F. Miralles παρουσίασε τη φιλοσοφία του Ikigai, που συνδυάζει τέσσερις πυλώνες: τι αγαπάς, σε τι είσαι καλός, για τι μπορείς να πληρωθείς και τι χρειάζεται ο κόσμος. Όπως εξήγησε, όταν αυτοί οι πυλώνες ευθυγραμμίζονται, οι εργαζόμενοι αποκτούν μια βαθύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης και σκοπού. Ωστόσο, στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο, πολλοί αισθάνονται παγιδευμένοι από εξωτερικές πιέσεις, γεγονός που μειώνει την επαγγελματική τους ικανοποίηση.
Αντλώντας παραδείγματα από κοινωνίες μακροζωίας όπως της Οκινάουα, ανέδειξε τη σημασία της ισορροπίας. Επισήμανε ότι οι άνθρωποι που ευημερούν δεν θυσιάζουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα για χάρη των εξωτερικών απαιτήσεων. «Η εξάντληση (burnout) είναι μια συχνή παγίδα για όσους ξεχνούν να φροντίσουν τον εαυτό τους», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αφιερώνουν χρόνο σε δραστηριότητες που τους προσφέρουν χαρά και πνευματική ισορροπία.
«Η σύνδεση της εργασίας με το προσωπικό Ikigai μπορεί να αυξήσει το κίνητρο και την ανθεκτικότητα των εργαζομένων», εξήγησε. Όπως υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι που νιώθουν ότι η εργασία τους συνδέεται με κάτι μεγαλύτερο είναι πιο παραγωγικοί, βιώνουν λιγότερο άγχος και ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις. Παράλληλα, οι εταιρείες επωφελούνται από μια τέτοια προσέγγιση, καθώς δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η παραγωγικότητα συνδυάζεται αρμονικά με την ευημερία. Τέλος, προέτρεψε το κοινό να αναρωτηθεί ποια δραστηριότητα τους απορροφά πλήρως, τους κάνει να ξεχνούν τον χρόνο και τους προσφέρει αίσθηση ροής (flow). Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να ανακαλύψουν το προσωπικό τους Ikigai και να μετατρέψουν την εργασία τους από καθημερινή υποχρέωση σε πηγή δημιουργίας και νοήματος.
International Speeker
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ WELLBEING ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Ξεκινώντας με μία αναφορά στην ταινία Back to the Future, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη της προβολή, ο Alexander Stolze, Corporate Wellbeing Expert, Former Head of Wellbeing ING και Guest Lecturer, συνέδεσε το μέλλον της εργασιακής ευεξίας με τις επιλογές που κάνουμε σήμερα. Αναλύοντας την εξέλιξη της ευημερίας στον χώρο εργασίας μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ο A. Stolze τόνισε τη μετάβαση από μια αντιδραστική προσέγγιση, που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων, σε μια προληπτική στρατηγική, η οποία δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την πρόληψη.
Όπως υπογράμμισε, η εργασιακή ευεξία πρέπει να είναι συμπεριληπτική και προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως ιεραρχίας ή προνομίων, ενώ ο ρόλος της ηγεσίας είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ευημερία. Οι επιχειρήσεις, όπως τόνισε, δεν πρέπει απλώς να προσφέρουν αποσπασματικές πρωτοβουλίες wellbeing, αλλά να ενσωματώσουν την ευεξία στη στρατηγική τους κουλτούρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποστηριζόμενοι και ενδυναμωμένοι.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως εργαλεία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να συμβάλουν στην εξατομίκευση των παροχών ευεξίας και στη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων.
Κλείνοντας, κάλεσε τις εταιρείες να ηγηθούν της αλλαγής, λαμβάνοντας έξυπνες και βιώσιμες αποφάσεις που θα ενισχύσουν όχι μόνο την παραγωγικότητα, αλλά και τη συνολική ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους.
Add On Experience
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Τα ευεργετικά οφέλη του yoga stretching, ακόμα και αν αυτό πραγματοποιείται στην… καρέκλα, εξήρε η Αλεξία Κατσίγερα, Head of Fitness της WorkWell, τονίζοντας ότι η σωματική ευεξία δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσίασε μία πρακτική συνεδρία Chair Yoga Stretching, αναδεικνύοντας τη σημασία της κίνησης στην εργασιακή καθημερινότητα. Μέσα από απλές, καθοδηγούμενες διατάσεις που μπορούν να γίνουν στο γραφείο, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να να μειώνουν την ένταση και να ενισχύουν τη συγκέντρωση, ενσωματώνοντας μικρές κινήσεις ευεξίας στην εργάσιμη ημέρα τους.