«Το δεξί χέρι» του Jack Welch έχει επανειλημμένως κληθεί σε καταξιωμένες τηλεοπτικές εκπομπές, διεθνούς εμβέλειας, για να μιλήσει για το ρόλο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια επιχείρηση αλλά και για να εξηγήσει πώς κατάφερε να απογειώσει την αξία του HR. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων «ρίχνουν» φως στις αξίες, τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό του «Spectacular» Bill Conaty.

Για τα χαρακτηριστικά του
Αυτό που αγαπάω πολύ στη δουλειά μου αλλά και θεωρώ ότι αποτελεί μέρος των ικανοτήτων μου είναι ότι πάντα ένιωθα άνετα να συναναστραφώ τον επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων αλλά ένιωθα εξίσου άνετα να συναναστραφώ και τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού. Είναι η ικανότητά μου να συνδέομαι πραγματικά με τις ανθρώπινες υπάρξεις ανεξάρτητα από τη θέση τους στην επιχείρηση.

Αυτό που πάντα λέω είναι να μην ξεχνάμε τον ίδιο τον άνθρωπο στο πλαίσιο της Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Νομίζω ότι κάτι άλλο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μου είναι ότι ξεκίνησα από τα Operations και όχι από το HR. Με αυτό το υπόβαθρο έφερα την επιχειρηματική οπτική στις λειτουργίες του τμήματος HR.

Ήμουν πολύ τυχερός διότι αρκετά νωρίς στην καριέρα μου μεταπήδησα από το Operations στο Human Resources ως Plan Manager, οπότε, για ένα χρονικό διάστημα, διαχειριζόμουν projects. Νομίζω ότι οι εμπειρίες από αυτές μου τις θητείες φέρνουν πολύτιμες γνώση για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Διότι, είχα την ευκαιρία να αποκτήσω γνώση και κατανόηση για τα διαφορετικά επίπεδα του οργανισμού, τις πιέσεις, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CEO. Και πάντα ήθελα να είμαι αυτός που δίνει λύσεις στα προβλήματα και όχι αυτός που τα δημιουργεί.

Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες που είναι σε θέση να εντοπίσουν προβλήματα, τα οποία όμως τα παρουσιάζουν και τα μεταβιβάζουν αυτόματα στον CEO. Η δική μου θεώρηση είχε ως εξής: να εντοπίσω το πρόβλημα, να το εκθέσω στον CEO αλλά όχι να του το «φορτώσω». Προσπαθούσα να του δείξω ότι «γνωρίζω το πρόβλημα, το έχω αναλάβει, το διαχειρίζομαι εγώ και δεν σε φορτώνω περισσότερο».

Για τη διαδοχή από τον Jack Welch στον Jeff Immelt
Στην General Electronics η διαδικασία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Για την ακρίβεια υπάρχει μια ετήσια αξιολόγηση που διεξάγει το HR, η οποία ονομάζεται Human Resources review process. Ωστόσο, η διαδοχή για τη θέση του CEO εξετάζεται πάνω από μία φορά το χρόνο. Επίσημα γίνεται σε ετήσια βάση ωστόσο ανεπίσημα γίνονται πολλές συζητήσεις. Τα οχτώ χρόνια που συνεργάστηκα στενά με τον J. Welch, σχεδόν καθημερινά, εξετάζαμε ποιοι θα ήταν οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Αρχικά δημιουργήσαμε από κοινού μία λίστα 15-16 ατόμων. Η λίστα αυτή άλλαζε κάθε εξάμηνο: κάποιοι υποψήφιοι διαγράφονταν ενώ προσθέταμε κάποιους άλλους. Έτσι, τα τελευταία χρόνια καταλήξαμε σε 3-4 ονόματα. Και φυσικά είχαμε πάντα ένα όνομα για ώρα ανάγκης. Εννοώ αυτό που χαριτολογώντας αποκαλούσαμε σενάριο «με χτυπάει κάποιο λεωφορείο».

Αν, δηλαδή, ο J. Welch αποχωρούσε ξαφνικά, για λόγους ανωτέρας βίας, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει άμεσα. Όμως επειδή όλα έβαιναν καλώς, αυτό που κάναμε είναι να ερευνούμε πώς οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αντιδρούσαν και χειρίζονταν διάφορες καταστάσεις. Τους αλλάξαμε τα καθήκοντά τους, τους βάλαμε σε διαφορετικούς τομείς δράσης της επιχείρησης για να τους δώσουμε την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους αλλά και για να δούμε πόσο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί θα αποδεικνύονταν.

Στο τέλος βέβαια φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι και οι τρεις υποψήφιοι είναι ικανότατοι και έχουν όλα τα προσόντα να γίνουν ο επόμενος CEO. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι κάποιος θα έκανε ένα «παραστράτημα» αλλά δεν συνέβη αυτό. Ήταν πραγματικά και οι τρεις εξαιρετικοί.

Έτσι, προκειμένου να καταλήξουμε θέσαμε το εξής ερώτημα: ποιος από τους τρεις πιστεύουμε ότι θα είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της επιχείρησης; Και φυσικά γνωρίζαμε ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι αμέσως θα δέχονταν δελεαστικές προτάσεις από άλλες εταιρείες.


Για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών
Πιστεύω ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο μισθός ενός CEO μπορεί να δεχτεί κριτική. Για παράδειγμα, στον τραπεζικό κλάδο, όπου ακούγονται υπέρογκα ποσά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να εξετάζονται παράγοντες όπως τι απαιτήσεις έχει η συγκεκριμένη δουλειά. Μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία μου στην GE, όπου το ύψος των αμοιβών καθοριζόταν από κάποιες μετρικές σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα.

Για να επανέλθω στον τραπεζικό κλάδο με δεδομένο αυτά που τα υψηλόβαθμα στελέχη αντιμετώπισαν και τις αυξημένες ευθύνες σε ένα δυσμενές περιβάλλον ενδέχεται οι αμοιβές να μην ήταν εξωφρενικές. Πάντως η ύπαρξη κάποιων κανόνων είναι βασική προϋπόθεση.

Ας εξετάσουμε και την πλευρά των ανέργων. Στην Αμερική το ποσοστό ανεργίας έχει αγγίξει το 20%. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την ηθική του HR. Εξαιτίας διαφόρων εταιρικών πολιτικών πολύς κόσμος έχει μείνει χωρίς εργασία.

Η ανεργία είναι μια τεράστια πληγή για τη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να πάρουν κάποια δραστικά μέτρα ενώ υπάρχουν κάποιες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Το να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις σε ένα «σκληρό» περιβάλλον αλλά να μην υπερβαίνεις κάποια όρια. Η αίσθησή μου είναι ότι κάποιες ακραίες ενέργειες όπως το πάγωμα των μισθών και των bonus είναι η νόρμα.

Στο επόμενο επίπεδο περνάει κανείς όταν κάνει λόγο για μειώσεις μισθών, μείωση ασφαλιστικών παροχών κ.ά. Πιστεύω ότι όταν ένας οργανισμός προβαίνει στα παραπάνω θα πρέπει να είναι πραγματικά στο χείλος της καταστροφής γιατί η εμπειρία μου μού λέει ότι οι εργαζόμενοι και γενικά οι άνθρωποι έχουν πολύ καλή μνήμη.

Αν, δηλαδή, βρίσκεται κάποιος σε μια εταιρεία που του έχει φερθεί τα προηγούμενα χρόνια καλά και η εταιρεία αυτή αποφασίζει να λάβει κάποια σκληρά και μη απαραίτητα μέτρα, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, όταν επανακάμψει ο επιχειρηματικός κόσμος ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φύγει γιατί δεν θα ξεχάσει την εκμετάλλευση.

CV
Ύστερα από 40 χρόνια στην GE, ο Bill Conaty, θεωρείται καταλυτικός παράγοντας της παγκόσμιας επιτυχίας της εταιρείας, εξαιτίας της οργανωτικής δομής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, που ο ίδιος καθιέρωσε και ηγήθηκε για περισσότερα από 14 χρόνια.

Από τη θέση του αντιπροέδρου του HR, που κατείχε από το 1993 έως το 2007, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ηγέτες του κλάδου του. Ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται η επιτυχής διαχείριση της διαδικασίας διαδοχής του θρυλικού Jack Welch από τον Jeff Immelt, τον σημερινό πρόεδρο και CEO της GE. Ο B. Connaty «έκτισε» ολόκληρη την καριέρα του στην GE. Γέννημα θρέμμα του Bringhamton της Νέας Υόρκης, ο Bill Conaty αποφοίτησε από το Bryant University του Rhode Island.

Μετά το πέρας ενός τριετούς προγράμματος management στην GE και μιας θητείας στο στρατό, ανέλαβε επιτελικές θέσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς της εταιρείας, όπως η Αεροδιαστημική, ο Σιδηρόδρομος κ.ά. Το 1990, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της GE Aircraft Engines. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε από τον J.Welch ως αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου με ευθύνες για περισσότερους από 320.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Υπηρέτησε» τον J. Welch για οκτώ χρόνια και τον J. Immelt για έξι. Η GE δεν αποτελεί μόνο μία από τις μεγαλύτερες και με ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρείες του κόσμου αλλά και μία εταιρεία που έχει κερδίσει το σεβασμό. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Fortune ως μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κόσμου τα 7 από τα 10 χρόνια της «εποπτείας» του B. Conaty.

Επιπλέον, το ίδιο περιοδικό, την έχει κατατάξει πρώτη στη λίστα με τις εταιρείες που αναπτύσσουν ηγέτες παγκόσμιας κλάσης. Το 2004 ο B. Conaty κέρδισε τον τίτλο του Human Resource Executive of the Year. Η διαχείριση της διαδοχής του CEO της εταιρείας χαρακτηρίστηκε ως μία από τις προκλήσεις του αιώνα. Η διαχείριση της ανάπτυξης και τα προγράμματα εκπαίδευσης που ο ίδιος καθιέρωσε στην GE «υποχρέωσε» το περιοδικό BusinessWeek να παραδεχτεί ότι η GE διαθέτει τον πιο πλούσιο «πάγκο» ταλέντων σε διεθνές επίπεδο.

Ένα πρόσθετο άρθρο στο περιοδικό αναφέρει ότι ανέλαβε ένα τμήμα που συχνά εκλαμβάνεται ως υποστηρικτικό και το ανέδειξε σε έναν στρατηγικό συνεργάτη. Το πρώην αφεντικό του B. Conaty, ο J. Welch, τον χαρακτήρισε «θεαματικό» εξηγώντας ότι «κέρδισε τεράστια εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Τα μέλη του σωματείου τον σέβονται το ίδιο όσο και τα ανώτατα στελέχη».

Ο B. Conaty είναι μέλος της διοίκησης του Bryant University και μέλος του Advisory Board του Cornell University Center, για ανώτερες σπουδές στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Το Νοέμβριο του 1996 εισήχθη ως Fellow στη National Academy of Human Resources, εκλέχθηκε πρόεδρος το Φεβρουάριο του 2001 και διακεκριμένος Fellow, την ανώτατη τιμή, το Νοέμβριο του 2007.

Είναι επίσης, μέλος της HR Policy Association, όπου εκτελούσε καθήκοντα προέδρου από το 2001 έως το 2007 ενώ υπήρξε και μέλος του Personnel Roundtable. Από το 2008 έως σήμερα είναι Διευθυντικό Στέλεχος, Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Επιτροπής Αμοιβών και Ηγεσίας της Hewitt Associates.