Σωρεία καταγγελιών - συνολικά 1.545 - δέχθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Οι καταγγελίες αφορούσαν 763 επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, που απασχολούν συνολικά 10.750 εργαζομένους.
Το ύψος της οφειλής έφθανε τα 2.361.944 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η επιθεώρηση εργασίας εξέτασε τις καταγγελίες και σε 306 περιπτώσεις άσκησε την αυτόφωρη διαδικασία δίωξης κατά των παραβατών εργοδοτών, ενώ σε 680 περιπτώσεις προέβη στη διενέργεια εργατικής διαφοράς μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Από τις διαφορές που έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 560.889 ευρώ από τα οφειλόμενα ποσά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ΣΕΠΕ παρενέβη – συμφιλιωτικά – προκειμένου να καταβληθεί το δώρο και να μην υπάρξει συνέχεια.

«Βασικός μας στόχος ήταν να καταβληθεί η οφειλή και για αυτό δώσαμε βαρύτητα στο συμφιλιωτικό ρόλο και τη συμφιλιωτική παρέμβαση των Επιθεωρητών», τονίζει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης και προσθέτει πως «στις περιπτώσεις που η συμφιλιωτική παρέμβαση δεν απέδωσε, οι Επιθεωρητές άσκησαν κατά των εργοδοτών την διαδικασία του αυτόφωρου».

Το πρώτο τετράμηνο του 2012 το ΣΕΠΕ ξεκινά στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας «στους οποίους παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας».

Συγκεκριμένα σε: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς), καντίνες και τροφοδοσία με τρόφιμα (catering), διαφήμιση (δημιουργία, υλοποίηση και διανομή εντύπων), δραστηριότητες κέντρων κλήσεων, γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, βιοτεχνίες ιματισμού – φασόν, εκτυπώσεις, κατασκευή μονάδων ήπιων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες), ανακύκλωση – Εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων, δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία (γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος κλπ), συνεργεία – βενζινάδικα – πλυντήρια αυτοκινήτων και πάρκινγκ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών.