Ο Stephen Covey, μια από τις αυθεντίες στο χώρο της ηγεσίας παγκοσμίως, αποκάλυψε στο HR Professional τα μυστικά των μάνατζερ που ξεχωρίζουν. Ο συγγραφέας του best seller “The 7 Habits of Highly Effective People”, προτείνει μεθόδους για να δραπετεύσουμε από τη μετριότητα.

HR Professional: Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ηγέτη στις μέρες μας;

Stephen Covey: Η απάντησή μου συνοψίζεται με τον καλύτερο τρόπο σε μία και μόνο λέξη: ακεραιότητα.

HR Professional: Υποστηρίζετε ότι ο αποτελεσματικός ηγέτης είναι προσανατολισμένος σε κάποιες αρχές. Αλλάζουν αυτές οι αρχές με το πέρασμα του χρόνου;

Stephen Covey: Όχι, σε καμία περίπτωση. Οι αρχές – δόγματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως καθολικές και χωρίς ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, εμπεριέχονται σε όλες τις κυρίαρχες θρησκείες, καθώς και στη διαχρονική φιλοσοφική και ψυχολογική σκέψη.

HR Professional: Εν συντομία, ποιες είναι οι επτά συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων;

Stephen Covey: Επιγραμματικά, οι επτά συνήθειες που καθιστούν ένα άτομο αποτελεσματικό είναι:1. Να παραμένει έτοιμο για δράση, 2. να ξεκινάει έχοντας κατά νου τον τελικό στόχο, 3. να τοποθετεί τα πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα στην πρώτη θέση, 4. να είναι προσανατολισμένο σε μια λύση αμοιβαίου κέρδους (win- win), 5. να προσπαθεί πρώτα να κατανοεί το ίδιο και μετά να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους, 6. να δρα συγχρονισμένα, 7. να «ακονίζει» την παραγωγικότητά του επιλέγοντας κατάλληλες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του.

HR Professional: Αν η αποτελεσματικότητα, από μόνη της, δεν επαρκεί, υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος αποφυγής της μετριότητας στην επαγγελματική ζωή; Γιατί οι άνθρωποι τείνουν να μην επιλέγουν το δρόμο προς το μεγαλείο;

Stephen Covey: Η προσωπική αποτελεσματικότητα πηγάζει από τις επτά συνήθειες, για τις οποίες σας μίλησα προηγουμένως, και σχετίζεται με ιδιωτικές και δημόσιες «νίκες» έναντι άλλων ανθρώπων. Οι εν λόγω συνήθειες, όμως, δεν παράγουν αυτό που ονομάζω μεγαλείο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, υφίσταται και η 8η συνήθεια, η οποία  εγκαθιδρύει τους κανόνες με τέτοιο τρόπο που να ενσωματώνονται στις δομές, τα συστήματα και τις διαδικασίες.

HR Professional: Έχετε ανακαλύψει και την 9η συνήθεια;

Stephen Covey: Όχι, δεν πρόκειται να υπάρξει 9η συνήθεια. Αυτή τη στιγμή δουλεύω 6 νέα βιβλία σχετικά με τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την εκπαίδευση, τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τη μη συνταξιοδότηση (υπό την έννοια ότι μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί από τη δουλειά αλλά όχι από την εργασία του). Επιπλέον, γράφω και ένα εγχειρίδιο γύρω από το μάνατζμεντ.

Άλλωστε, ο όρος 8η συνήθεια δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στις οργανωσιακές και ηγετικές διαστάσεις της προσωπικής και διαπροσωπικής αποτελεσματικότητας, με την οποία καταπιάνονται οι 7 συνήθειες.

CV Stephen R. Covey
Ο Dr. Stephen R. Covey είναι διεθνώς καταξιωμένος ειδικός σε ζητήματα ηγεσίας. Δραστηριοποιείται ως δάσκαλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, συγγραφέας και οικογενειακός σύμβουλος,. Έχει αφοσιωθεί στη διδασκαλία της επικεντρωμένης σε αρχές ζωής και ηγεσίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal (05.05.2008), ο Covey κατατάσσεται στην δέκατη θέση των κορυφαίων 100 σύγχρονων «γκουρού» των επιχειρήσεων. Το 1996, αναγνωρίστηκε από το περιοδικό TIME, ως ένας από τους 25 κορυφαίους Αμερικανούς λόγιους και συμβούλους – προπονητές Ηγετών κρατών και επιχειρήσεων του 20ου αιώνα.