Οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις έχουν, πλέον, αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρωτοπόροι στην ελληνική αγορά, Δρ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, Founder & MD, και Δρ. Δημήτριος Κυρίτσης, Executive Director, της StudySmart Group μιλούν στο HR Professional για το πώς τα προγράμματα αυτά βοηθούν τα στελέχη, τις επιχειρήσεις, αλλά και τα τμήματα HR.

HR Professional: Γνωρίζουμε ότι ήσασταν οι πρώτοι που ασχοληθήκατε με τους επαγγελματικούς τίτλους στην Ελλάδα. Πώς ξεκινήσατε αυτή τη διαδρομή;

Κωνσταντίνος Κυρίτσης: Πράγματι ξεκινήσαμε πριν από περίπου 20 χρόνια, επειδή βλέπαμε ότι η σχέση ακαδημαϊκού πτυχίου και εργασίας είχε αρκετά προβλήματα. Έτσι, εκείνη την εποχή αποφασίσαμε, με άλλο εταιρικό σχήμα και συνέταιρο, να επενδύσουμε περισσότερο στους επαγγελματικούς τίτλους. Η διεθνοποίηση των αγορών με την εισαγωγή διεθνών προτύπων σε πολλούς τομείς της οικονομίας, η ανάπτυξη των πολυεθνικών και το συνεχώς μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό περιβάλλον επέβαλαν το να στραφούμε περισσότερο στους επαγγελματικούς τίτλους.

Θεωρώ ότι ήμασταν μπροστά από την εποχή μας, αφού, ακόμη και σήμερα, ένας επαγγελματικός τίτλος δεν είναι τόσο διαδεδομένος. Η αρχή έγινε με προγράμματα προετοιμασίας για το πρόγραμμα ορκωτών ελεγκτών της Μ. Βρετανίας, το ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) και μετά δώσαμε λύσεις για εσωτερικούς ελεγκτές με το CIA (Certified Internal Auditor), χρηματιστηριακούς αναλυτές με το CFA (Chartered Financial Analyst) και κάποια χρόνια αργότερα παρείχαμε λύσεις σε στελέχη του HR με το SHRM (Society for Human Resource Management), το οποίο προσφέρουμε σε συνεργασία με την ICAP, στον τομέα της συμμόρφωσης με το ICA (International Compliance Association), αργότερα στο Data Privacy με το IAPP (International Association of Privacy Professionals), Ψηφιακό Marketing στον Τουρισμό κ.ά. Θεωρούμε ότι ο επαγγελματικός τίτλος δίνει πράγματι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ακαδημαϊκές σπουδές και πολλά στελέχη το γνωρίζουν πια αυτό.

HR Pro.: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων αυτών και πώς βοηθούν τις επιχειρήσεις και τα τμήματα HR;

K.K.: Οι σημερινές μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις αναζητούν επαγγελματίες με μεταπτυχιακή πρακτική μόρφωση, πιστοποιημένη από παγκόσμια αναγνωρισμένα επαγγελματικά σώματα, πιστοποιημένη επαγγελματική προϋπηρεσία και συνεχή αποδεδειγμένη επιμόρφωση – αυτό που λέμε Continuing Professional Development ή CPD- οι οποίοι να είναι έτοιμοι να αναλάβουν άμεσα ανώτατες θέσεις ευθύνης. Ο συνδυασμός παγκόσμιων εξετάσεων και επαγγελματικής προϋπηρεσίας, σχετικής με τον χώρο, καθώς και η ανανέωση των γνώσεων φαίνεται να κάνει τη διαφορά και στη χώρα μας.

Επίσης, τα στελέχη / υποψήφιοι γίνονται μέλη των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών του χώρου, που τα βοηθά στο να γνωρίζουν τις εξελίξεις στον τομέα τους, τις νέες τάσεις, τις νομοθεσίες, έρευνες, στατιστικά κ.ά, γεγονός που βοηθά και τις επιχειρήσεις. Τα τμήματα HR γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των προγραμμάτων αυτών και το value for money, αφού μπορούν να εντάξουν αρκετά στελέχη, να διαφοροποιηθούν, να τα χρησιμοποιούν ως benchmark για προαγωγές, ως κίνητρο και να τα στηρίξουν οικονομικά στο πλάνο εκπαίδευσης.

HR Pro.: Τα προγράμματά σας προσφέρονται και online;

Δημήτρης Κυρίτσης: Ναι, εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα, απλώς, λόγω της πανδημίας, υπήρχε μία ισορροπία στον αριθμό των υποψηφίων που επέλεγαν την εκμάθηση on-demand μαθημάτων με όσους ήθελαν να κάνουν μάθημα στην αίθουσα. Στη StudySmart προσφέραμε πάντα και τις δύο δυνατότητες ή ακόμα και ένα συνδυασμό αυτών (hybrid). Όταν, λοιπόν, ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, λειτουργώντας ως επιταχυντής εξελίξεων, το ποσοστό των online μαθημάτων αυξήθηκε δραστικά.

Συγκεκριμένα, μπορέσαμε σε μία εβδομάδα να λειτουργήσουμε μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας και να προσφέρουμε το 85% των προγραμμάτων μας σε live online, αλλά και σε on-demand μορφή. Η τεχνογνωσία υπήρχε, απλώς λειτουργούσαμε παράλληλα και τις δύο μορφές. Επιπλέον, η StudySmart πραγματοποιούσε πολλά webinars από το 2012 και πολλά περισσότερα από το 2015 για λογαριασμό πολυεθνικών οργανισμών, όπως η Becker Ιnternational και το ίδιο το ACCA, το μεγαλύτερο σώμα ορκωτών ελεγκτών λογιστών στον κόσμο. Επίσης, βοηθήσαμε τόσο στη δημιουργία webinars όσο και στη δημιουργία ψηφιοποιημένης διαδραστικής πλατφόρμας για συγκεκριμένα μαθήματα του οργανισμού, όπως το SBL (Strategic Business Leader) το 2018.

HR Pro.: Θεωρείτε ότι η αγορά θα πάει σε online training διεθνώς;

Δ.Κ.: Ήδη έχει «κερδίσει» τους περισσότερους, αλλά κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο 100%. Ο λόγος είναι ότι κάποια προγράμματα, ιδίως αυτά που σχετίζονται με τα soft skills, χρειάζονται φυσική παρουσία για καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της διαδραστικότητάς τους. Άλλη η εμπειρία να φύγεις από το γραφείο ή το σπίτι και να βρίσκεσαι σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου δεν υπάρχουν περισπασμοί και άλλη μπροστά σε έναν υπολογιστή, που σήμερα, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Σε λίγα χρόνια, το face to face training θα γίνει μια premium υπηρεσία και θα κοστίζει περισσότερο από ότι σήμερα, ενώ το κόστος για το online θα μειωθεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό. Αλλάζει, δηλαδή, εντελώς η στρατηγική. Μην ξεχνάμε ότι είναι άλλο να δεις ένα παιχνίδι του Champions League ζωντανά και άλλο από την τηλεόραση. Και τα δύο προσφέρουν το ματς, αλλά είναι διαφορετική η εμπειρία ζωντανά και διαφορετική από την τηλεόραση. Μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι οι νέες γενιές είναι «tech savvy» και το online το δέχονται περισσότερο. Τα παλαιότερα χρόνια οι πλατφόρμες δεν λειτουργούσαν ιδανικά και δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν οι εταιρείες.

Είναι άπειρες οι έρευνες που απεδείκνυαν ότι η συμμετοχή στελεχών σε online training ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Με απλά λόγια, είναι καλό να υπάρχει μία πλατφόρμα, αλλά θα πρέπει και το user experience να είναι ιδιαίτερο, κάτι που δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα η επένδυση των επιχειρήσεων στον τομέα αυτό να μην έπιανε τόπο. Εντούτοις, η πανδημία, ως «επιταχυντής» της αλλαγής, άλλαξε τα δεδομένα και, σίγουρα, κέρδισε περισσότερους οπαδούς.

Μέσα σε λίγους μήνες, τα νούμερα όσων επέλεγαν online μαθήματα και προγράμματα σπουδών ανέβηκαν γεωμετρικά, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι «δέχτηκαν» να μάθουν online. Απομένει να δούμε το αποτέλεσμα της πανδημίας στον τομέα αυτό. Στο LinkedIn, μάλιστα, στελέχη παρουσίαζαν, σχεδόν καθημερινά, με περηφάνια το πιστοποιητικό τους από κάποιο online training. Ακόμη και αυτοί που ήταν δύσπιστοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα!

HR Pro.: Θεωρείτε ότι αυτό θα συνεχίσει; Πώς μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικό για το HR των επιχειρήσεων και για τα στελέχη;

Κ.Κ.: Σίγουρα θα συνεχίσει. Το θέμα είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό. Όλες οι πλατφόρμες εκπαίδευσης για live online είναι καλές. Άλλες έχουν καλύτερο streaming, άλλες καλύτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Το θέμα στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο η πλατφόρμα αλλά η εισήγηση και το υλικό. Τους τελευταίους μήνες δίναμε έμφαση στο αν το zoom είναι καλύτερο από το teams ή αν το webex καλύτερο του zoom. Αυτό είναι το «εργαλείο» που χρησιμοποιεί ο εισηγητής, όχι το μάθημα και η εισήγηση. Σίγουρα βοηθά σε ένα ποσοστό αλλά θα πρέπει να προσέχουμε που δίνουμε την έμφαση.

Το online training απαιτεί ένα διαφορετικό skillset σε σχέση με το face to face training και χρειάζεται και αυτό τη δική του εκπαίδευση. Το ποσοστό θα γίνει από 50 – 50 που ήταν στις περισσότερες χώρες 75 – 25 κατά την άποψή μας. Πολλά δε από τα σεμινάρια και workshops με θέμα τη συμπεριφορά και γενικότερα τα soft skills θα γίνονται και στο μέλλον face to face. Αναφορικά με τα on-demand μαθήματα, αυτό που ίσως λείπει είναι το πλαίσιο. Για παράδειγμα, είναι σίγουρα καλό κάποιος να κάνει ένα σεμινάριο.

Για να εμβαθύνει, όμως, στο ίδιο αντικείμενο, με ποιο πρέπει να συνεχίσει ή με ποιο έπρεπε να ξεκινήσει; Λείπει λοιπόν το curriculum. Κάποιοι εγγράφονται στο «Advanced» μάθημα χωρίς να έχουν κάνει το προκαταρκτικό. Επίσης, ποιος ορίζει το «Advanced»; Κάτι που είναι «Advanced» μπορεί να είναι «Intermediate» ή «Foundational» για κάποιον άλλο οργανισμό. Άρα, θα αρχίσουν να δημιουργούνται pathways ή όπως τα ονομάζουμε Learning Journeys και πιθανότατα τα International Standards for Online Learning (ISOL). Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί στο μέλλον.

HR Pro.: Το easyStudies.gr είναι μία νέα συνεργασία με τον όμιλο easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου. Πως προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Κ.Κ.: Με τον Στέλιο ήμασταν συμμαθητές στο σχολείο και έχουμε κρατήσει επαφή. Πάντα μιλούσαμε και ανταλλάζαμε απόψεις, ιδίως την τελευταία δεκαετία, και πάντα τον ενδιέφερε η εκπαίδευση, κάτι που έχει φανεί και από την έντονη φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Από το 2008 είχαμε σκεφτεί μία ιδέα, αλλά, τελικά, τα έφερε έτσι η ζωή και συνεργαστήκαμε φέτος με τη δημιουργία του easyStudies.gr.

Ουσιαστικά, το website βασίστηκε πάνω στην ύλη του Οδηγού Σπουδών που ξεκινήσαμε να γράφουμε το 2005. Μετά από αρκετές εκδόσεις σε έντυπη μορφή, αλλά και κάποιες προσπάθειες για ένα online blog από τη StudySmart, σκεφτήκαμε να γίνει ένα web site αναφοράς για γονείς, υποψήφιους σπουδαστές και στελέχη επιχειρήσεων.

Το upskilling και γενικότερα η εκπαίδευση γίνεται κάτι δύσκολο στις μέρες μας αφού τα πάντα αλλάζουν και πρέπει να ενημερωνόμαστε, να μαθαίνουμε και σε πολλές περιπτώσεις να πιστοποιούμαστε συνεχώς. Η εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια ειδικότερα, δεν έχουν ούτε τη «δύναμη» ούτε το ROI που είχαν τα παλαιότερα χρόνια, οπότε η αναζήτηση για το «σωστό» πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους φοιτητές και τα στελέχη στην ανέλιξή τους γίνεται πολύ σημαντική υπόθεση, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία.

Πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν προσφέρουν πάντα τη γνώση που βοηθά έμπρακτα στην αγορά γιατί αργούν να αλλάξουν, να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς, στις ανάγκες της τεχνολογίας κ.ά. Για το λόγο αυτό, μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν ακαδημίες, προσπαθώντας να κλείσουν το «κενό». Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι και το Mini MBA της PwC, το οποίο δημιουργήσαμε από κοινού και προσφέρεται σε 15 χώρες, με τεράστια επιτυχία, εκπαιδεύοντας στελέχη από όλους τους κλάδους της αγοράς.

Πρόκειται για μια εξαιρετική, πρακτική λύση για στελέχη που δίνει ένας οργανισμός με ένα brand τεράστιας εμβέλειας και βαρύτητας. Επιπροσθέτως, μην ξεχνάμε ότι πολλές θέσεις εργασίας δεν απαιτούν πρώτο πτυχίο στον τομέα της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 15% του προσωπικού στην ΙΒΜ δεν έχει πρώτο πτυχίο στις ΗΠΑ, αλλά πιστοποιήσεις από μεγάλους πάροχους υπηρεσιών τεχνολογίας.

Το 1999 όταν λέγαμε σε υποψηφίους ότι το ACCA ή το CFA είναι μάλλον δυνατότερα από ένα μεταπτυχιακό στην αγορά εργασίας μάς έλεγαν τρελούς, αλλά η αγορά μας επιβεβαίωσε. Αυτή τη στιγμή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα ακαδημαϊκά προγράμματα δεν στηρίζονται οικονομικά από εταιρείες, αφού το value for money δεν είναι εμφανές. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, ένα στέλεχος ή ένας υποψήφιος χρειάζεται πραγματικά σοβαρή και σωστή ενημέρωση για το τι θα κάνει στην καριέρα του / της.

Για το λόγο αυτό φτιάχτηκε το easyStudies.gr. Στόχος είναι να φτιάξουμε ένα οικοσύστημα όπου ένας φοιτητής ή ένα στέλεχος μπορεί να βρει πληροφόρηση από ανθρώπους της αγοράς και όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο.

HR Pro.: Βοηθάτε δηλαδή και στον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Δ.Κ.: Σαφέστατα συνεργαζόμαστε με ειδικούς στον επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά βοηθάμε πολύ περισσότερο στον εκπαιδευτικό προσανατολισμό μαζί με τον ειδικό συνεργάτη μας Δρ. Αντώνη Μιχαήλ. Εδώ και χρόνια μιλάμε για «real time career management», αφού όλοι μας θα αλλάξουμε δουλειά κάποια στιγμή και θα χρειαστεί να κάνουμε upskilling, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων δεν κάνει ποτέ τη σπουδή του επάγγελμα. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο στη σωστή διαχείριση καριέρας και αυτό γίνεται μέσα από ανθρώπους που έχουν μία διαδρομή στην αγορά εργασίας, εκπαιδεύουν επαγγελματίες και γνωρίζουν τι ζητούν τα τμήματα HR.

Αλήθεια, πόσοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν εργαστεί στην «ελεύθερη» αγορά;

Οι περισσότεροι βοηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και μιλούν για μόρια και βάσεις. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο και η κατανόηση της καριέρας ως διαδρομή. Το HR δεν είναι αυτό που ήταν πριν 5 ή 10 χρόνια, το Marketing έχει αλλάξει ριζικά και η τεχνολογία απαιτεί mindset για συνεχόμενο upskilling και CPD (Continuing Professional Development). Αυτό είναι «must» για τη διατήρηση ενός επαγγελματικού τίτλου.

Η θέση του Data Privacy Officer (DPO) σε μεγάλες πολυεθνικές για παράδειγμα, απαιτεί μία ειδικευμένη γνώση και πιστοποίηση από το πιο αναγνωρισμένο σώμα πιστοποιημένων Data Privacy Officers, το International Association of Privacy Professionals (IAPP). Το ίδιο συμβαίνει στους Ορκωτούς Ελεγκτές με το ACCA ή στον τομέα του HR με το SHRM, το μεγαλύτερο σώμα στον κόσμο για το HR. Τα παλαιότερα χρόνια τα πανεπιστήμια δεν ήθελαν συνεργασία με επαγγελματικά σώματα, σήμερα, όμως, η προώθηση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων τους αναφέρει ότι είναι «endorsed by SHRM» ή «CFA affiliated» κ.ά. Αυτό τα λέει όλα.

Οι επιχειρήσεις αναζητούν επαγγελματίες με μεταπτυχιακή πρακτική μόρφωση, πιστοποιημένη επαγγελματική προϋπηρεσία και  συνεχή αποδεδειγμένη επιμόρφωση