Tην υπέρμετρη φορολόγηση των εργαζομένων που αναλογικά είναι βαρύτερη από αυτή των επιχειρήσεων ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της κατάθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το βασικό πρόβλημα που έχει η ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη στελεχών διότι διώξαμε από τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την περίοδο μετά το 2011 και όλοι αυτοί ήταν διεθνώς ανταγωνιστικοί.

Και σήμερα θα ήταν κρίσιμα στελέχη επιχειρήσεων», επισήμανε ο Θ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι «αν δεν έχεις τα στελέχη επιχειρήσεων, δεν έχεις επενδύσεις, δεν έχεις ανάπτυξη, δεν έχεις τίποτε». Και συνέχισε: «Τα στελέχη επιχειρήσεων φορολογούνταν και φορολογούνται βαρύτερα από ό,τι οι επιχειρήσεις -αυτή είναι η πραγματικότητα- και προηγουμένως και τώρα. Δεν είναι παράλογο να φορολογούμε την εργασία χειρότερα από το κεφάλαιο και να διώχνουμε κρίσιμους ανθρώπους εκτός χώρας;

Γιατί να τους διώξουμε εκτός χώρας; Έχουμε διώξει δεκάδες χιλιάδες και τώρα τους δίνουμε φορολογική απαλλαγή για να γυρίσουν πίσω». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε δε, «όταν συζητάμε για το brain drain και το brain gain όλοι συμφωνούμε, αλλά όταν μιλάμε μετά για τα πρακτικά μέτρα, για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain game, κάνουμε αντιπολιτευτική κριτική».