Η Check Point Software έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα νέας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 1.200 IT επαγγελματιών ασφάλειας παγκοσμίως, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η στροφή στην απομακρυσμένη εργασία άλλαξε τις πρακτικές ασφάλειας των οργανισμών για τους χρήστες, τις συσκευές και την πρόσβαση.

Όπως φαίνεται, καθώς το τοπίο των απειλών εξελίσσεται και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες (συνολικά το 2021, οι ερευνητές έχουν δει 50% περισσότερες επιθέσεις ανά εβδομάδα σε εταιρικά δίκτυα), πολλοί οργανισμοί παραδόξως δεν έχουν εφαρμόσει λύσεις ασφαλείας που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα και ασφάλεια για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους υπαλλήλους. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:

  1. Το κενό ασφαλείας απομακρυσμένης πρόσβασης: Το 70% των οργανισμών επιτρέπει την πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές από προσωπικές συσκευές. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν όλες τις προτεινόμενες μεθόδους ασφαλείας απομακρυσμένης πρόσβασης.
  2. Η ανάγκη για προστασία της πρόσβασης στο διαδίκτυο: Το 20% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούν καμία από τις πέντε μεθόδους που αναφέρθηκαν για την προστασία των εξ αποστάσεως χρηστών κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και μόνο το 9% χρησιμοποιεί και τις πέντε μεθόδους για την προστασία από επιθέσεις με βάση το διαδίκτυο.
  3. Έλλειψη προστασίας από ransomware: Το 26% των ερωτηθέντων δεν διαθέτει λύση για το τελικό σημείο που να μπορεί να ανιχνεύει και να σταματά αυτόματα τις επιθέσεις ransomware. Το 31% δεν χρησιμοποιεί καμία από τις αναφερόμενες μεθόδους για να αποτρέψει τη διαρροή ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων εκτός του οργανισμού.
  4. Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητών τηλεφώνων: Μόνο το 12% των οργανισμών που επιτρέπουν την εταιρική πρόσβαση από φορητές συσκευές χρησιμοποιούν λύση για την άμυνα κατά των απειλών από φορητές συσκευές. Αυτό αναδεικνύει πόσο εκτεθειμένοι είναι οι οργανισμοί σε ταχέως εξελισσόμενες κυβερνοεπιθέσεις 5ης γενιάς που στοχεύουν εργαζόμενους σε τηλεργασία