Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι συναντήσεις εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και Τραπεζών για τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης ΣΣΕ 2022-2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ανοίγοντας την πρώτη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Μότσιος, ανέλυσε μεταξύ άλλων:

  1. Τη σημασία του ουσιαστικού κλαδικού κοινωνικού διαλόγου για την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης και ομαλότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές.
  2. Την αδιαμφισβήτητη ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών και των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου, με ακόμα μεγαλύτερη θετική προοπτική για τις Τράπεζες στην ερχόμενη τριετία, που θα καλύψει η νέα ΣΣΕ.
  3. Ότι οι Τράπεζες, απαλλαγμένες πλέον από τον κύριο όγκο των «κόκκινων δανείων» και των αντίστοιχων κινδύνων και προβλέψεων, αλλά και με την προοπτική επικερδούς μόχλευσης σημαντικών πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, γυρίζουν σελίδα, επιστρέφοντας δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά και σε καθαρή κερδοφορία.

Στη συνέχεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ εξειδίκευσε τα θεσμικά και τα οικονομικά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως η θωράκιση της απασχόλησης με την ενίσχυση της υπάρχουσας κλαδικής ρήτρας για την αποτροπή μαζικών απολύσεων. Στο πλαίσιο της προστασίας της εργασίας σημαντικό ρόλο παίζουν, σημείωσε, η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού, όπως και να δοθεί ένα τέλος στη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων και στο φαινόμενο της εξωτερίκευσης εργασιών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σχετικά με το θέμα των μισθών, ο Γ. Μότσιος τόνισε ότι το θετικό μήνυμα που οφείλουν να στείλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους του κλάδου, είναι αφ’ ενός η αναγκαία αποκατάσταση της δυναμικής του Ενιαίου κλαδικού Μισθολογίου, αφ’ ετέρου η πλήρης αποκατάσταση, μέσα στην τριετία αναφοράς της νέας ΣΣΕ, των υπόλοιπων μισθολογικών απωλειών και παράλληλα η κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών αντιμετώπισαν θετικά τη θεσμική διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κλαδική Σύμβαση και αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις στη δεύτερη συνάντηση διαπραγμάτευσης, η οποία ορίστηκε για τα μέσα του Φεβρουαρίου.