Το Μάρτιο μία ομάδα της Response International επισκέφθηκε τα κεντρικά της Linkage στο Burlington λίγα λεπτά έξω από την Βοστόνη και οριστικοποίησε τη συμφωνία που σηματοδοτεί μία στρατηγική παρουσία της Linkage στην Ελλάδα και την περιοχή. Ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Response Ελλάδος και ο Αρτέμης Μυρόπουλος, Partner και International Development εκπαιδεύτηκαν, επίσης, και πιστοποιήθηκαν σε βασικά προγράμματα Leadership και Coaching της Linkage σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και τώρα στήνουν την λειτουργία της Linkage Ελλάδος.

HR Professional: Πείτε μας λίγα λόγια για τη Linkage;
Δημήτρης Παπανικητόπουλος: Η Linkage www.linkageinc.com είναι μία διεθνής εταιρεία leadership και organizational development. Παρέχει υπηρεσίες διεθνώς σε ένα υψηλού επιπέδου πελατολόγιο με ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν αξιολόγηση ηγετών και ανώτερων στελεχών, σύνθετα προγράμματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης, υποστήριξη αλλαγής, διαμόρφωση εταιρικής κουλτούρας και στρατηγικής στελεχών, benchmark research και coaching που εκτελούνται αποκλειστικά από έμπειρους line managers συμβούλους και partners.

Η Linkage είναι συνεχώς σε επαφή με thought leaders του κόσμου όπως οι Warren Bennis, Marcus Buckingham, Steven Covey, Marshal Goldsmith, Ken Blanchard, Gary Hamel, Tom Peters, Noel Tichy και άλλους, που μοιράζονται τις ιδέες τους μέσα από προγραμματισμένες ζωντανές δορυφορικές συνδέσεις με χιλιάδες managers σε όλο τον κόσμο, ενώ το υλικό τους είναι ενσωματωμένο στα προγράμματα ανάπτυξης της Linkage και αποτελούν βασικές παρουσίες στα συνέδρια και τις συνόδους κορυφής της.

Η Αποστολή της Linkage είναι να συνδέει ηγέτες υψηλής απόδοσης και οργανισμούς με το μέλλον που αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν.

HR Professional: Πώς συνδέεται η Linkage με το Global Institute for Leadership Development;

Αρτέμης Μηρόπουλος: Το Global Institute for Leadership Development (GILD) είναι η ναυαρχίδα των συνεδρίων ηγεσίας της Linkage και έχει ψηφιστεί σαν το καλύτερο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 100.000 ηγετικά στελέχη και managers έχουν παρακολουθήσει προγράμματα της Linkage από το 1988 έως σήμερα.

Η Linkage έχει τα κεντρικά της στο Burlington της Μασαχουσέτης με περιφερειακά γραφεία σε Μινεάπολη, Ατλάντα, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, και Σιγκαπούρη.

HR Professional: Ποιες υπηρεσίες παρέχει η Response International εκ μέρους της Linkage στην Ελλάδα;

Δημήτρης Παπανικητόπουλος: Στην Ελλάδα η Linkage έχει ήδη αρχίσει τις ενημερώσεις στην αγορά και διαθέτει στα ελληνικά μεγάλη σειρά από θεματολογίες σε Leadership, Coaching, Management Skills, Change and Transition. Παράλληλα, χρησιμοποιεί εργαλεία αξιολόγησης όπως το Leadership Assessment Instrument, ένα 360 performance appraisal που προσφέρει νόρμες, δηλαδή σύγκριση αποτελεσμάτων με πάνω από 25.000 managers από όλο τον κόσμο, το Hi-Play Team Assessment, Communication Styles and Abilities Inventory for Leaders, το Essential Coach και άλλα.

Στις 11 Ιουνίου ο Phil Harkins, Διευθύνων Σύμβουλος της Linkage US, ο ίδιος αναγνωρισμένος thought leaders και συγγραφέας θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα ανταλλάξει απόψεις με ανώτερα στελέχη της αγοράς στο πλαίσιο ενός εορταστικού λανσαρίσματος της Linkage Ελλάδος.

GILD : The Global Institute for Leadership Development
Έχει ψηφιστεί από τα Αμερικανικά περιοδικά του χώρου σαν ένα από τα κορυφαία συνέδρια και ευκαιρίες ανάπτυξης ηγεσίας. Συνδυάζει τη βαθιά εμπειρία μάθησης των ομάδων εργασίας (immersion learning workshop) με τον ακαδημαϊκό παλμό των πανεπιστημιακών προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών και την κλίμακα ενός παγκόσμιου συνεδρίου για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μορφές ηγεσίας που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ηγέτες να φέρνουν αποτελέσματα.

Ο Warren Bennis, που τον έχουν αποκαλέσει «Πρύτανη των Guru του Management» είναι ένας από τους συνιδρυτές του GILD, ενώ στην ομάδα εισηγητών και ομιλητών περιλαμβάνονται προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και thought leaders που σε διάρκεια 5 ημερών συνεχόμενων παρουσιάσεων, ομάδων εργασίας και ανταλλαγής απόψεων δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες και την οργάνωσή τους.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι βασισμένος σε ένα ηγετικό μοντέλο competency-based learning που αποτελείται από τις Ιδιότητες της Ηγεσίας, τις Ευθύνες της Ηγεσίας και τις Ικανότητες του Νέου και Senior Ηγέτη.

Η προσέγγιση εκμάθησης περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: Coaching, Ομάδες Εργασίας (Facilitated Peer Learning) και παγκόσμια γνωστούς Ηγέτες και Εισηγητές. Οι συμμετέχοντες, μάλιστα, λαμβάνουν και συμπληρώνουν μήνες πριν το εργαλείο αξιολόγησης Leadership Assessment Instrument του οποίου τα αποτελέσματα βοηθούν την κατανόηση συμπεριφορών και αποτελούν τη βάση για την εμπειρία του coaching.

Το 22,5% των αποφοίτων του GILD είναι Γενικοί Διευθυντές, 40,6% Vice Presidents, 26,7% Directors, ενώ πέραν της Γενικής Διεύθυνσης από τις Πωλήσεις προέρχεται το 15,3% και 8% από το HR.

Φέτος το 12ο κατά σειρά πρόγραμμα GILD θα διεξαχθεί στις 12-17 Οκτωβρίου στο Palm Dessert της California και μεταξύ των εισηγητών θα είναι οι Nicholas Negroponte, Tom Peters, David Allen, Marshall Goldsmith, Nando Parrado και άλλοι.


Αρτέμης Μυρόπουλος: Το Global Institute for Leadership Development (GILD) είναι η ναυαρχίδα των συνεδρίων ηγεσίας της Linkage και έχει ψηφιστεί σαν το καλύτερο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει ψηφιστεί από τα Αμερικανικά περιοδικά του χώρου σαν ένα από τα κορυφαία συνέδρια και αποτελεί φυτώριο ανάπτυξης ηγεσίας.

Συνδυάζει τη βαθιά εμπειρία μάθησης των ομάδων εργασίας (immersion learning workshop) με τον ακαδημαϊκό παλμό των πανεπιστημιακών προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών και την κλίμακα ενός παγκόσμιου συνεδρίου για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μορφές ηγεσίας που αποδεδειγμένα βοηθούν τις εταιρείες να φέρνουν αποτελέσματα.

Ο Warren Bennis, ευρέως αναγνωρισμένος ως «Πρύτανης των Guru του Management» είναι ένας από τους συνιδρυτές του GILD, ενώ στην ομάδα εισηγητών και ομιλητών περιλαμβάνονται προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και thought leaders που σε συνεχόμενες παρουσιάσεις διάρκειας 5 ημερών, μέσα από ομάδες εργασίας και ανταλλαγής απόψεων δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες και, κατ’ επέκταση, τον οργανισμό τους. Ο σχεδιασμός του προγράμματος GILD είναι βασισμένος σε ένα ηγετικό μοντέλο competency-based learning που αποτελείται από τις Ιδιότητες της Ηγεσίας, τις Ευθύνες της Ηγεσίας και τις Ικανότητες των Νέων και Εδραιωμένων Ηγετών. Η προσέγγιση εκμάθησης περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: Coaching, Ομάδες Εργασίας (Facilitated Peer Learning) και παγκόσμια γνωστούς Ηγέτες και καταξιωμένους ομιλητές.

Οι συμμετέχοντες, μάλιστα, λαμβάνουν και συμπληρώνουν μήνες πριν το εργαλείο αξιολόγησης LAI του οποίου τα αποτελέσματα βοηθούν την κατανόηση συμπεριφορών και αποτελούν τη βάση για την εμπειρία του coaching.

Το 40.6% των αποφοίτων του GILD είναι Vice Presidents, 22.5% Γενικοί Διευθυντές, 26.7% Directors, ενώ πέραν της Γενικής Διεύθυνσης προέρχεται από τις Πωλήσεις το 15.3% και 8% από το HR.

Φέτος το 12ο κατά σειρά πρόγραμμα GILD θα διεξαχθεί στις 12-17 Οκτωβρίου στο Palm Dessert της California και μεταξύ των εισηγητών θα είναι οι Nicholas Negroponte, Tom Peters, David Allen, Marshall Goldsmith, Nando Parrado και άλλοι.

 Μερικό Πελατολόγιο Linkage Inc

 ABB  McDonalds
 American Express  McKesson
 Anheuser Busch  Merck
 BOSE  Merrill Lynch
 Cendant  Motorola
 Cisco Systems  NASA
 Coca-Cola Russia  Pfizer
 Cooper Tire  Principal Financial Group
 CSC Corporation  Ralston Purina
 Disney  Raytheon
 Ernst & Young  Schering-Plough
 Federal Express  Serono Labs
 Federated Department Stores  Solvay Pharmaceuticals
 Harvard University  Toyota
 Johnson & Johnson  UNDP
 KPMG  World Bank
 Kraft Foods  Wyeth Pharmaceuticals
 Lucent Technologies  Yale University

Coaching: Η νέα τάση
Η Linkage στην Αμερική θεωρείται πρωτοπόρος στο χώρο του coaching. Δεκάδες ανώτερα στελέχη έχουν υποστηριχθεί σε κρίσιμες στιγμές της καριέρας και της εταιρείας τους.

Μέχρι σήμερα ο προσωπικός coach ήταν σημείο προβληματισμού για τον manager και δημιουργούσε ερωτήματα του τύπου ‘γιατί, τι συμβαίνει?’. Σήμερα, ο προσωπικός coach είναι status symbol και αναγνωρίζεται ως σημαντική επένδυση από την εταιρεία, με ιδιαίτερη προοπτική καριέρας.

Η ανάγκη υπήρχε και τώρα απλά αναγνωρίζεται. Ο ηγέτης πιέζεται από χρόνο, έχει πολύ προσωποποιημένες ανάγκες, ενώ τα σημεία παρέμβασης αφορούν σε συμπεριφορές και όχι ικανότητες. Οι ηγέτες πολλές φορές εκπλήσσονται όταν συνειδητοποιούν πόσο ο κόσμος τους παρατηρεί και τι επίδραση μπορεί να έχει στο σύνολο, έστω και μια μικρή βελτίωση στη συμπεριφορά τους.

Ένα πρόγραμμα coaching έχει διάρκεια που κυμαίνεται από 8 έως 14 μήνες, δομή και εργαλεία, αλλά και κόκκινες γραμμές που ο coach πρέπει να αναγνωρίζει και να τηρεί. Ο coach πρέπει να «νιώθει» την κατάσταση, αλλά και να διατηρεί τον επαγγελματισμό του. Δεν είναι ειδικευμένος ψυχολόγος, που σημαίνει ότι κινείται στα πλαίσια του «έργου» που έχει αναλάβει και όχι σε προσωπικά θέματα, ενώ δεν ‘τρέχει’ αυτός την εταιρεία. Αποφεύγει, δηλαδή, να προτείνει λύσεις σε επαγγελματικές αποφάσεις που ανήκουν στο manager. Έχει ευθύνη εμπιστευτικότητας, αλλά και νομική ευθύνη, εφ’ όσον διαπιστώσει προβλήματα διαχείρισης.

Η Linkage αποκλειστικά μέσω έμπειρων συμβούλων και partners παρέχει προγράμματα προσωπικού coaching σε ανώτερα στελέχη, αλλά και πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης για coaches.

Το εργαλείο αξιολόγησης δεξιοτήτων coaching της Linkage, The Essential Coach , περιγράφει με καθαρούς και κατανοητούς όρους  τις καθημερινές συμπεριφορές coaching επιτυχημένων managers και ηγετών που στοχεύουν σε αποτελέσματα όπως αυτές αποτυπώνονται από έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μοντέλο οργανώνει τις ιδιότητες σε δύο ομάδες (clusters) : «Χτίσιμο συμμαχιών» και «Μεγιστοποίηση Ανάπτυξης». Κάθε συμπεριφορά αποτελείται από τέσσερις συμπεριφορές που δείχνουν τη δέσμευση του coach να βοηθήσει τους συνεργάτες του να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.

Leadership Assessment Instrument: η απλότητα του 360
Η εμπειρία μας στην Αμερική ήταν ότι η αξιολόγηση 360 αντιμετωπίζεται σαν ένα καθημερινό εργαλείο με το οποίο ξεκινάει κάθε πρόγραμμα coaching και τα περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία προκατάληψη και η χρήση του είναι απόλυτα αποδεκτή.

Το Leadership Assessment Instrument βασίζεται στο High-Performance Leadership Model, που δημιουργήθηκε από μία συνολική μελέτη μοντέλων competencies διεθνών εταιρειών. Το μοντέλο ενσωματώνει πέντε γνωστικές περιοχές και πέντε ικανότητες κοινές σε ηγέτες από όλες τις αγορές και τις λειτουργίες μιας εταιρείας με νόρμες από πάνω από 25,000 managers διεθνώς ανά αγορά και λειτουργία, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σαν εργαλείο αυτοαξιολόγησης.

Εκτός από τις ικανότητες και τις ιδιότητες του ηγέτη μετρούνται επίσης και οι επιδόσεις του/της στο χώρο των ευθυνών του.

Το LAI είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που συνοδεύει κάθε πρόγραμμα ανάπτυξης ανώτερων στελεχών σε έναν οργανισμό.