Οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία χειροτερεύουν σε σημείο ανησυχίας, εκτιμά ή τελευταία τριμηνιαία έρευνα του CIPD και της KPMG και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μισθολογικές αυξήσεις να παραμένουν καθηλωμένες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Ipsos Mori κατά την περίοδο των εορτών, συμμετείχαν 892 Βρετανοί εργοδότες. Από αυτούς, το 36% σκοπεύει να μειώσει τις θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Το ποσοστό αυτό, είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας, που έλαβε χώρα το περασμένο φθινόπωρο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης, ο οποίος καταδεικνύει την ισορροπία μεταξύ αναμενόμενων προσλήψεων και απολύσεων εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο διαμορφωμένος στο -9. Ο δείκτης παρουσιάζεται αρνητικός για πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης μέτρησης, που ξεκίνησε το 2004.

Παράλληλα, οι αυξήσεις θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα αφού αναμένεται να κυμανθούν, κατά μέσο όρο, στο 2,6%. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο 3,5% που προέκυψε από τη μελέτη του φθινοπώρου. Ο John Philpott Chief Economist στο CIPD σχολίασε: «Τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές εργασίας χειροτερεύουν σε σημείο συναγερμού. Η κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι ξεκάθαρα χειρότερη στις αρχές του χρόνου από ότι αρχικά αναμενόταν.

Επίσημα στοιχεία, τα οποία θα δουν το φως της δημοσιότητας στο τέλος της εβδομάδας θα δείξουν ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του προηγούμενου έτους. Φαίνεται, πλέον, αναπόφευκτο η ανεργία να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια πριν αρχίσει να βελτιώνεται».