Η κατάσταση των οικονομιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο εργασιακό «καθεστώς», με βασικό χαρακτηριστικό τη μείωση των ωρών εργασίας, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών.

Στην Κροατία, η φαρμακοβιομηχανία Pliva, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στα εργοστάσιά της στην Τσεχία και την Πολωνία. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι Κροάτες τον περασμένο Ιανουάριο (26.408 άτομα) αυξήθηκαν κατά 26.5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 και κατά 12.8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008. Η αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού γραφείου απασχόλησης της Κροατίας (ΗΖΖ), σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Pliva, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στη χώρα.

Η εταιρεία Mura στη Σλοβενία ανακοίνωσε την απόλυση 676 υπαλλήλων ενώ ο σλοβένικος όμιλος Gorenje ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους, θα μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 500 άτομα μέσω μη επιθετικών μεθόδων όπως η οικειοθελής αποχώρηση και η συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Σλοβενίας, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2008, άγγιξε το 7% και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 4.000 άτομα.

Πηγή: ΕΜΕΑ Business Monitor