Η Μαρία Κατσαρού, ο Denis Sartain και ο Jeremy Kourdi, Partners της Our World Group, εξηγούν τη διαφορετικότητα του Coaching for Change Certificate Programme και αναλύουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την πιστοποίηση στελέχη και οργανισμοί.

HR Professional: Η Our World Group λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης, το Coaching for Change Certificate Programme. Το θέμα της αλλαγής είναι, σήμερα, πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτή η συγκυρία στάθηκε αιτία να φέρετε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση στην Ελλάδα;

Μαρία Κατσαρού: Η αλλαγή είναι πάντα επίκαιρη. Εταιρείες και άνθρωποι από πάντα αντιμετώπιζαν και πάντα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλλαγή, καθώς αποτελεί αναπόφευκτο στοιχείο της εξέλιξής τους. Το πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε αποκλειστικά εξαιτίας της παρούσας κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε προκειμένου να ανταποκριθούμε στη διαρκή ανάγκη τόσο των ανθρώπων όσο και των εταιρειών να αυξήσουν την ευελιξία τους απέναντι στα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν.

HR Professional: Το Coaching for Change Certificate Programme επικεντρώνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη γνώμη σας, υφίσταται ο κίνδυνος, όταν η οικονομία ανακάμψει, να μην έχει πια εφαρμογή;

Denis Sartain: Όλοι ευχόμαστε να ανακάμψει η οικονομία σύντομα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να εξελισσόμαστε ή ότι θα παύσει η ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή. Οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν από το coaching, ανεξάρτητα από διεθνείς συνθήκες και συγκυρίες. Το πρόγραμμά μας παρέχει στους managers τις ικανότητες που χρειάζονται ώστε οι ίδιοι, οι ομάδες και οι οργανισμοί τους να προοδεύουν.

Είναι δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες προκλήσεις θα αλλάξουν και ότι αυτή η αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο συνέβαινε πάντα.

Δύο δεδομένα, πραγματικά συναρπαστικά, που αφορούν τη συγκεκριμένη κατάσταση, είναι τα εξής:
1) Είναι ευκαιρία για τους managers να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Διότι, ο καθένας μπορεί να είναι επιτυχημένος όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν υπάρχει πίεση,παρατηρείται πνεύμα συναίνεσης και οι ευκαιρίες παρουσιάζονται καθημερινά. Η πραγματική πρόκληση είναι να καθοδηγείς και να υποστηρίζεις τους ανθρώπους όταν οι καιροί είναι ασαφείς. Όταν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θεωρείται κάποιος επιτυχημένος και ικανός.

2) Σήμερα, ίσως, περισσότερο από ποτέ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, τις οποίες θα αδράξουμε μόλις είμαστε έτοιμοι. Αυτό προϋποθέτει ότι διαθέτουμε αυτοσυνειδησία, είμαστε επικεντρωμένοι στους ανθρώπους και νιώθουμε σίγουροι για αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.

HR Professional: Ποια στελέχη θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Coaching for Change Certificate Programme και πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν;

Μαρία Κατσαρού: Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για όλους όσοι συναλλάσσονται με άλλους και επιθυμούν να αυξήσουν τις ικανότητες επιρροής τους ή την αποτελεσματικότητά τους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά ανθρώπους και οργανισμούς που κοιτούν μπροστά και θέλουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι ή οι ομάδες γύρω τους είναι αφοσιωμένοι και εκπληρώνουν τους στόχους τους. Επίσης, μπορούν να επωφεληθούν οι έμπειροι managers, οι οποίοι θα ήθελαν να βελτιώσουν περαιτέρω την αυτοσυνειδησία τους και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.


HR Professional: Ποια είναι τα «δυνατά σημεία» του προγράμματος και πώς διαφοροποιείται από άλλες πιστοποιήσεις που υπάρχουν στην αγορά;

Jeremy Kourdi: Πιστεύουμε ότι το δικό μας πρόγραμμα διαφέρει σε αρκετά σημεία. Ενδεικτικά, αναφέρω τη πολυεθνική του διάσταση, την πολύ-πολιτισμική μας εμπειρία καθώς επίσης και την πρακτική φύση και εφαρμογή του. Ειδικότερα στην Ελλάδα η πρακτική φύση και εφαρμογή του σχετίζεται άρρηκτα με τον ελληνικό μας σύνδεσμο, την Μαρία Κατσαρού. Ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα προσπαθούν να μεταφέρουν στους συμμετέχοντες μία σειρά από ικανότητες και εργαλεία, εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να εστιάσουμε σε αυτό που ήδη υπάρχει στον καθένα από εμάς, βοηθώντας το κάθε άτομο ξεχωριστά να αναπτύξει το δικό του στιλ.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι οι εισηγητές έχουν πολυετή εμπορική εμπειρία και συνδυάζουν με τον βέλτιστο τρόπο την πρακτική εμπειρία με τη θεωρητική εξειδίκευση.

HR Professional: Η Our World Group είναι μια εταιρεία με διεθνή προσανατολισμό. Αυτό αντανακλάται στο Coaching for Change Certificate Programme;

Denis Sartain: Ο διεθνής προσανατολισμός μας, ένα από τα βασικά στοιχεία που μας διαφοροποιούν, αντανακλάται μέσω του τρόπου που υλοποιείται αλλά και του χαρακτήρα ολόκληρου του προγράμματος. Συνεργαζόμαστε με πελάτες σε διάφορες χώρες και εμείς οι ίδιοι κάνουμε πράξη αυτά που πρεσβεύουμε και μένουμε πιστοί στο logo μας, που δεν είναι άλλο από το «working across cultures».

Εισάγουμε στο πρόγραμμα διάφορες προοπτικές και τονίζουμε την κουλτούρα, τον πολιτισμό του κάθε ανθρώπου και τι μπορεί αυτό να σημαίνει πρακτικά σε μία συνεδρία coaching. Δηλαδή, θεωρούμε δεδομένο ότι ο καθένας μας «κουβαλάει» την κουλτούρα του. Επειδή συνεργαζόμαστε με διεθνείς πελάτες έχουμε και αντίστοιχες πρακτικές και παραδείγματα, τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να προσφέρουν αξία και πραγματικά βαθιά γνώση.

HR Professional: Μέσα από την εμπειρία σας έχετε διαπιστώσει ότι είναι απαραίτητη η πιστοποίηση στον τομέα του coaching;

Jeremy Kourdi: Η ανάγκη της πιστοποίησης αυξάνεται σημαντικά καθώς όλο και περισσότερα άτομα και οργανώσεις εισέρχονται στον χώρο του coaching. Είναι λογικό, τόσο οι οργανισμοί όσο και οι ιδιώτες, να θεωρούν δεδομένο, από προμηθευτές που έχουν ηθική, ένα συγκεκριμένο standard επίπεδο στο coaching. Ο οργανισμός της International Coaching Federation (ICF) είναι ένας διεθνής οργανισμός που διασφαλίζει την τήρηση συγκεκριμένων  standards και κώδικα ηθικής πρακτικής.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι έξι μέρες και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Νοέμβριος 18 – 19, 2009 –  Module 1
  • Ιανουάριος 14 – 15, 2010 –  Module 2
  • Φεβρουάριος 11 – 12, 2010 – Module 3.

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected], Τ: 210 6843666.