Σχεδόν έτοιμο είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο.

Οι βασικοί άξονες έχουν οριστικοποιηθεί και μένει να ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (στην ιστοσελίδα OpenGov).

Οι προωθούμενες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε… δόσεις, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο «κύμα» φυγής που θα δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως έχουν ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα τεθούν σε ισχύ το 2018, προκειμένου να μην επηρεαστούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:
1. Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
2. Αναμόρφωση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων, ώστε σταδιακά το ποσοστό τους να πέσει από το 14% στο 8%.
3. Δημιουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί η τήρηση της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.
4. Βελτίωση της νομοθεσίας για τη διαδοχική ασφάλιση, με τις αλλαγές να «τρέχουν» από το 2011.
5. Δημιουργία μόλις τριών Ταμείων -μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών- μέχρι το 2020.
6. Καθιέρωση ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι 29,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
7. Θέσπιση πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή οι εργοδότες χρωστάνε στα Ταμεία περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
8. Λήψη μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας, καθώς το ένα τρίτο των δαπανών είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης. Μεταξύ άλλων, προωθείται η ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.
9. Διαχωρισμός των κλάδων σύνταξης από τους κλάδους Υγείας. Οι φορείς Πρωτοβάθμιας Υγείας θα ενσωματωθούν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια.
10. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μέσα από τον καθορισμό ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ κ.ά.).
11. Διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών κ.ά.). Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011.
12. Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018. Σε πρώτη φάση θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.

Στο υπουργείο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τους συντελεστές, οι οποίοι αναμένεται να κυμαίνονται από 1% έως 2%.

13. Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.

14. Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

15. Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.

Πηγή: imerisia on line