Ολοένα και περισσότερο στην εποχή μας, η Δημιουργικότητα & Καινοτομία αποτελούν όχι μόνο μοχλό ανάπτυξης, αλλά πολλές φορές προϋπόθεση για την επιβίωση κρατών, εταιρειών και οργανισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση έρευνα που έγινε φέτος σε πάνω από 1.000 Διευθύνοντες Συμβούλους από την IBM Services σε όλο τον κόσμο, η σημαντικότερη Ηγετική Δεξιότητα, τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπεται ότι θα είναι η δεξιότητα της Δημιουργικότητας.

Οι εταιρείες όμως, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να είναι Καινοτόμες, συνήθως εστιάζουν αποκλειστικά στο θέμα της ανάπτυξης νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών (συνήθως μέσω αντίστοιχων Τμημάτων), παραμελώντας σημαντικούς τομείς, όπως η διαφοροποίηση στο ίδιο το επιχειρηματικό Μοντέλο που ακολουθούν, αλλά και της εσωτερικής Οργάνωσής τους.

Στο επίπεδο του Μοντέλου λειτουργίας, υπάρχουν παραδείγματα κρατών που δρουν καινοτομικά, όπως το Μπουτάν, όπου η μέτρηση της επιτυχίας του κράτους γίνεται με τον Δείκτη Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας και όχι με το ΑΕΠ. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών όπως η Grameen Bank, του βραβευμένου με Nobel Eιρήνης Μuhammad Yunus, που λειτουργεί όπως κάθε άλλη εταιρεία (με 20.000 υπαλλήλους, 2.500 υποκαταστήματα), με τη διαφορά ότι τα κέρδη επαν-επενδύονται για την ανάπτυξη της εταιρείας, ώστε να υποστηρίξει περισσότερους πελάτες («Societal Company»).

Στο επίπεδο της Οργάνωσης, υπάρχουν επιτυχημένες εταιρείες όπως η Gore, στην οποία δεν υπάρχουν ιεραρχία, τίτλοι, οργανωτική δομή κτλ., η Tesco, που κατηγοριοποιεί τους εργαζομένους της με βάση τα κίνητρά τους (πρακτική που είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη, αλλά κυρίως στο Marketing), η InterfaFlor, που ενώ είναι η πιο αξιοσέβαστη εταιρεία ως προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη παγκοσμίως (με βάση έρευνα της Globescan), δεν έχει διαφημιστικό budget και βασίζεται στο word of mouth.

Το σημαντικό είναι ότι οι «διαφορετικές» αυτές πρακτικές, εκτός του ότι είναι οι ίδιες καινοτόμες και δημιουργικές, παράλληλα δρουν ως καταλύτες πολλαπλασιαστικής δημιουργικότητας μέσα στις εταιρείες.

Στο επόμενο τεύχος θα δούμε 8 προϋποθέσεις για να διευκολύνει μία εταιρεία τη Δημιουργικότητα & Καινοτομία των εργαζομένων της.

Για τις ερωτήσεις σας: [email protected].