Ένας στους τρεις Καναδούς έχει εμπλέξει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή έχοντας συνάψει σχέση με κάποιον από την εργασία.

Και για πολλούς, η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει σε μακροχρόνιες σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα του CareerBuilder και της Harris Interactive. Η έρευνα έδειξε ότι 31% των συμμετεχόντων έχουν συνάψει σχέση με κάποιον από το χώρο εργασίας τους και για το 11% μάλιστα έχει συμβεί αυτό τουλάχιστον δύο φορές στην καριέρα του. Πολλοί από αυτούς που έχουν βγει με συναδέλφους – 38%- έφτασαν στο γάμο. 26% των γυναικών υποστήριξαν ότι έχουν βγει με τον προϊστάμενό τους ή με κάποιον που βρίσκεται σε ανώτερη θέση, με αυτό να ισχύει για το 17% των ανδρών.

«Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας δεν “στιγματίζονται” πλέον όπως παλιά καθώς 34% των εργαζομένων δεν κρατούν μυστικό το ειδύλλιό τους», υποστήριξε η Rosemary Haefner, vice-president του HR στο CareerBuilder. «Ωστόσο, είναι στην ευθύνη των ατόμων να κατανοούν την πολιτική της εταιρείας και να συμβαδίζουν με αυτή». Η R. Haefner επίσης αναφέρει ότι είναι προτιμότερο οι συνάδελφοι να ενημερώνονται προσωπικά για τις σχέσεις στο χώρο εργασίας από το να το μαθαίνουν από την αλλαγή στο status ή από φωτογραφίες στο Internet. Επίσης, προειδοποιεί ότι τα θέματα των σχέσεων δεν πρέπει να εμπλέκονται στις δραστηριότητες της εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να παραμένουν επαγγελματίες υπό οποιαδήποτε συνθήκη για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της εργασίας τους δεν επηρεάζεται αρνητικά».

Η Marilyn Barnicke Belleghem, σύμβουλος σχέσεων, αναφέρει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να συνάπτονται σχέσεις στο χώρο εργασίας: «Το περιβάλλον εργασίας είναι ένα μέρος όπου συναντάς πολλούς ανθρώπους. Συνήθως οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι καλές.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι αυτές που μπορούν να αποδειχθούν προβληματικές.

Για παράδειγμα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα του χωρισμού ενώ δημιουργείται η υποχρέωση να βλέπει ο ένας τον άλλο κάθε μέρα στη δουλειά και να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν τι έχει συμβεί.

Πολλοί άνθρωποι έλκονται από ανθρώπους στη δουλειά γιατί εργάζονται στο ίδιο project, στον ίδιο χώρο κάθε μέρα με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μία “πνευματική συμβατότητα”. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ αυτής της συμβατότητας και της συνολικής συμβατότητας στη ζωή».

Και προσθέτει: «Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η αληθινή αγάπη που μπορεί να διαρκέσει μία ζωή και μπορεί να συμβεί στην εργασία. Συναντώ ζευγάρια που έχουν πολύ επιτυχημένες σχέσεις, γάμους, οικογένεια ενώ εργάζονταν στην ίδια εταιρεία» υποστήριξε η B. Belleghem.