Τη δέσμευση για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 151.500 εργαζόμενους μέσω αποχωρήσεων ως το 2015, επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Pέππας κατά τη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η πρόβλεψη αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αναλογίας του 1:10 για τις προσλήψεις αλλά και της μείωσης κατά 50% των συμβασιούχων, εκτιμάται ότι θα αποφέρει ουσιαστική εξοικονόμηση χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω περικοπές προσωπικού. Από το Σεπτέμβριο η δημοσιοποίηση των στοιχείων για διορισμούς και αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα είναι πλέον μηνιαία και όχι κάθε τρεις μήνες.

Την ευθύνη για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το νέο τοπίο με τους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν μετά τις συγχωνεύσεις, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί σε εργασιακή εφεδρεία, έχει ο υπουργός Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός.

Το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης μέσω Προεδρικού Διατάγματος που έχει ετοιμάσει, θα καθορίσει τους όρους με τους οποίους, με αξιολόγηση του AΣEΠ, θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%.