Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα θα φθάσει το 26% ως το 2012, που αντιπροσωπεύει έναν αριθμό 1.250.000 εργαζομένων, εξέφρασε ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Η έκταση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια και η σημαντική μείωση αμοιβών και συντάξεων, θα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Τα συμπεράσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι».

Εκτός από τον Σ. Ρομπόλη, εισηγητές ήταν και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νικόλαος Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του πανεπιστήμιου Πειραιώς και ο Γιάννης Δραγασάκης, πρώην βουλευτής, οικονομολόγος. Ο Σ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και περαιτέρω μείωση των συντάξεων, εξαιτίας της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη, το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων θα φθάσει στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οπότε και θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του συστήματος. Η συνεχής μείωση των συντάξεων, όπως υποστήριξε, θα εγκαθιδρύσει «αρνητική αναλογιστικότητα», δηλαδή οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Για το θέμα των αμοιβών τόνισε, ότι «το 50% της αγοραστικής δύναμης που κέρδισαν με τις διαπραγματεύσεις τα συνδικάτα, χάθηκε σε δυο χρόνια» και εκτίμησε ότι κατά το 2012 θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έως 2,5%. Συγκρίνοντας την έκταση της ανεργίας με εκείνη της δεκαετίας του 1950, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία ανεργίας του 1961, όπου το ποσοστό ήταν 26,4% και αντιστοιχούσε σε 720.000 ανέργους, σε ένα εργατικό δυναμικό 3.640.000.

Εν συνεχεία αμφισβήτησε το κατά πόσον οι επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην ανεργία εφόσον, σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ, από το 2012 ως το 2020 οι επενδύσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν συνολικά 90.000 έως 95.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.