Στον επιχειρηματικό κόσμο έχει θέση η μουσική; Μπορεί σε ένα σοβαρό εργασιακό περιβάλλον να παρεισφρύσουν οι νότες και μάλιστα για εκπαιδευτικό σκοπό; Μπορούν τα συγκροτημένα στελέχη να διδαχθούν πράγματα από τον φαινομενικά «ακατάστατο» χώρο της μουσικής βιομηχανίας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε...

Υπάρχουν αρκετές ακαδημαϊκές συγκρίσεις της μουσικής με τις επιχειρήσεις αν και η σύγκριση έχει και τα όριά της και δεν το φτάνω σε επίπεδο υπερβολής, ξεκαθαρίζει ο Peter Cook. Η όψη του μπορεί να «ξενίζει» και να προκαλεί σοβαρά το κατεστημένο που θέλει τους σοβαρούς επαγγελματίες να εμφανίζονται με κοστούμι. Αλλά ο συγκεκριμένος ομιλητής θα ένιωθε μάλλον άβολα να «ροκάρει» με business περιβολή.

Ο Peter Cook, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε τυπικό πρώην στέλεχος HR (μεταξύ άλλων) που κάνει λαμπρή καριέρα ως σύμβουλος. Αντισυμβατικός στην εμφάνιση αλλά με καινοτόμες απόψεις και εξαιρετική παρουσίασή τους, έχει αναγορευτεί από το BBC ως «Rock’n’Roll Business Guru». Αυτό που τον κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι ότι στις παρουσιάσεις του επιστρατεύει τη μουσική για να «φωτίσει» αρκετά επιχειρηματικά θέματα όπως η στρατηγική, η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η ηγεσία, οι σχέσεις και οι αλλαγές.

Ο ίδιος ηγείται της «Ακαδημίας του Ροκ», μίας δημιουργικής και καινοτόμας συμβουλευτικής εταιρείας management, που συνδυάζει ιδέες κορυφαίων business schools από όλο τον κόσμο με τη δύναμη της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής.

Το «μυστήριο» της «Ακαδημίας του Rock»
Η γνωστή ατάκα του Peter Cook « t’s only Rock’n’Roll, but Peter thinks you will like it…» φαίνεται ότι έχει αντίκρισμα αφού ανάμεσα σ’αυτούς που έχουν «πειστεί» ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «εκπαιδευτικούς» σκοπούς, συμπεριλαμβάνονται οι: Johnson and Johnson, Electronic Arts, Pfizer, The Royal College of Physicians, BT, GSK, BP Amoco, The Chartered Insurance Institute, The CIPD, Laing O’ Rourke, The NHS, The United Nations, Imperial College London και Ashridge Business School.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία ζούμε σε μια εποχή Rock’n’Roll. Οπότε έχει ουσιαστικό νόημα ένα αυθεντικό, Rock’n’Roll μοντέλο business management και ηγεσίας. Το ”Sex, Leadership and Rock’n’Roll”, είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο που “κλείνει την πόρτα”σε μια εποχή παρωχημένης, γραφειοκρατικής και στείρας ηγεσίας και προαναγγέλλει μια νέα δημιουργική εποχή με προκλήσεις και αλλαγές. Ζήτω!» επευφημεί ο Tom Peters, αναφερόμενος σε ένα από τα βιβλία που έχει γράψει ο Peter Cook.

Ο εκκεντρικός ομιλητής είναι ιδρυτής της «Ακαδημίας του Rock» την οποία αποκαλεί βραδινή δουλειά και όπου συνδυάζει τη μουσική με την επιχειρηματικότητα. Αστειευόμενος επισημαίνει: «Δεν υπάρχει κάποιος φυσικός χώρος Ακαδημίας. Δεν ήθελα να “κτίσω” κάποιο πανεπιστήμιο και έτσι αποφάσισα να “κτίσω” μια ακαδημία που έχει ένα “χαλαρό” δίκτυο ανθρώπων και όχι κάποιον φυσικό χώρο».

Παραδείγματα
Υπάρχουν αρκετές συγκρίσεις της μουσικής με τις επιχειρήσεις αλλά ο Peter Cook συνοψίζει τις κυριότερες:

  • Στους ανθρώπους αρέσει η μουσική που έχουν ακούσει ξανά και ξανά και οι περισσότεροι μουσικοί έχουν την τάση να παράγουν το ίδιο είδος-τύπο μουσικής ξανά και ξανά. Δεν μας αρέσουν οι ακραίες, ριζοσπαστικές εκπλήξεις και οι περισσότεροι μουσικοί είμαστε «πλάσματα» της συνήθειας. Αυτό ισχύει και στις επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις οι άνθρωποι-οι πελάτες είναι συντονισμένοι στο να αγοράζουν πράγματα που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν. Για αυτό αρκετά καινοτόμα προϊόντα δεν έχουν επιτυχημένη ανταπόκριση.
  • Όπως όλες οι μουσικές συνθέσεις εξισορροπούν τις συνθέσεις, τον αυτοσχεδιασμό και την επιθυμία του κοινού, έτσι και οι επιχειρήσεις πρέπει να εξισορροπούν την ανάγκη για δομή, δημιουργικότητα και τις επιθυμίες και ανάγκες των πελατών. Κάποιες εταιρείες αυτοσχεδιάζουν περισσότερο από άλλες.

Ο Peter Cook υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων βρίσκουν αυτές τις αναλογίες ευφάνταστες και εμπνευσμένες ακόμα και αν δεν έχουν προδιάθεση εξοικείωση με τη μουσική.

Επίσης, υπάρχουν πολλά παραδείγματα απόλυτου εκτροχιασμού «αστεριών» της παγκόσμιας μουσικής σκηνής αλλά και άλλα τόσο δυναμικά comeback. Μερικά από αυτά αλλά και παραδείγματα από πολυεθνικούς οργανισμούς που ξεπέρασαν ποικίλους σκοπέλους θα διαπραγματευτεί στην ομιλία του «The F Words: Failure and Fast Forward Leadership», στο πλαίσιο του 7th People Management Executive Seminar.