H KPMG ολοκλήρωσε και παρουσιάζει για 18η συνεχόμενη χρονιά τις ετήσιες Έρευνες Αποδοχών και Παροχών.

Οι έρευνες παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πακέτων αποδοχών και παροχών καθώς και για το σχεδιασμό μισθολογικής πολιτικής και αποτελούν κάθε χρόνο πολύτιμο εργαλείο των στελεχών, ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στις έρευνες παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για επίπεδα αποδοχών, πριμ απόδοσης (bonus) και επιπλέον παροχές (benefits) ανά οικογένεια θέσεων, ενώ η Γενική έρευνα περιλαμβάνει 136 διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Η Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2011 με δείγμα 241 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών παρέχει πληροφόρηση για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά. Ορισμένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας είναι: το 49% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2011 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και 13% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων.

Σε εργασιακά θέματα, το 45% των εταιρειών που συμμετείχαν στις έρευνες μείωσαν τον αριθμό θέσεων εργασίας το 2010 ή/και το 2011, 22% των εταιρειών του δείγματος παρέχουν Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που αποχωρούν με απόφαση της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου 12% των εταιρειών για το 2010 και 17% στράφηκαν στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) το διάστημα 2010-2011.

Σε κάθε έρευνα της KPMG γίνεται αναφορά στα επίπεδα αυξήσεων που προτίθεται να δώσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά. Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, οι συνολικές αυξήσεις που δόθηκαν το έτος 2011 κινήθηκαν στο 2,3% κατά μέσο όρο, ενώ για το 2012 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2,4% (μέσος όρος).

Για περισσότερες πληροφορίες και για την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας Αποδοχών και Παροχών: www.kpmg.com/gr.