Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια και άρχισαν να κάνουν παρέα πίνοντας καθημερινά μπύρες στο καφε-ουζερί ΤΗΝΙΑΚΟ όπου πλήρωναν 100€ λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, όπως περίπου πληρώνουμε τη φορολογία εισοδήματος, (βλ. σχήμα 1). Ο Δήμος ο καφετζής, «γάτος επιχειρηματίας», για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Θα σας κάνω έκπτωση 20€ στο λογαριασμό! Έτσι θα μου δίνεται 80€ αντί για 100€!»

Ξαφνικά οι φίλοι μας προσπαθούσαν να λύσουν το άλυτο πρόβλημα της μείωσης των 20€ εάν συνέχιζαν να πληρώνουν το λογαριασμό όπως πληρώνουμε τη φορολογία εισοδήματος… Έτσι οι 10 φίλοι μας ζήτησαν τη βοήθεια του καφετζή που τους πρότεινε τα παρακάτω, (βλ. σχήμα 2):
Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι πέντε πιο φτωχοί δεν πλήρωναν πλέον τίποτε και είχαν «πλήρη φοροαπαλλαγή» στην πληρωμή του λογαριασμού.

Οι 5 πιο εύποροι που θα συνέχιζαν να καλύπτουν το λογαριασμό, τώρα πληρώναν λιγότερα! Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν οι γκρίνιες…
– «Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά το Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»
– «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% πιο πολλά!»
– «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!»
– Ταυτόχρονα σχεδόν οι τέσσερις (4) πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ!»

Οι 9 φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, τον «περικύκλωσαν» έξω από το «ΤΗΝΙΑΚΟ», τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο της Αλεξάνδρας! Την επόμενη μέρα, Κυριακή βράδυ, οι 9 τις παρέας, συνεπείς στο ραντεβού τους, έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο, που ως ο δαρμένος της παρέας, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο! Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε ο λογαριασμός και ανακάλυψαν ότι ούτε το μισό λογαριασμό δεν είχαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου!

Τώρα θα έπρεπε «οι φοροαπαλλαγές» στην πληρωμή του λογαριασμού να κοπούν μαχαίρι για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος! Έτσι οι φίλοι μας άρχισαν να κάνουν «ρεφενέ» για να πληρώσουν τα 48€ του λογαριασμού… Λοιπόν, φίλοι και εχθροί, συνεργάτες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, συγγενείς, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Κάπως έτσι δουλεύει το σύστημα πληρωμής των άμεσων φόρων! Οι πιο εύποροι πληρώνουν αναλογικά τα πιο πολλά και όταν γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους, συνήθως κερδίζουν αριθμητικά τα πιο πολλά!

Εάν όμως ανθρώπους σας τον Ηρόδοτο, τον Θεοφάνη, τον Ιγνάτιο και τον Κωνσταντίνο τους φορολογείς πάρα πολύ και τους επιτίθεσαι κιόλας επειδή έχουν οικονομική ευχέρεια, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «Καφενείο». Στη πραγματικότητα, οι θαμώνες του καφενείου μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», που είναι σε άλλες γειτονιές ή σε άλλες χώρες (π.χ. Αγγλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο) όπου η ατμόσφαιρα είναι πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να είναι φτηνότερες…

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση! Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!

12 PM Consulting Θεοφάνης Γιώτης, MSc, Ph.D C, PMP®, MCT
E: [email protected]