Το δρόμο για την πεντάμηνη απασχόληση στους δήμους ανέργων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο «ανοίγει» σχέδιο του ΟΑΕΔ που υπέβαλε ο διοικητής του Οργανισμού, Ηλίας Κικίλιας στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

 Το σχέδιο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Απασχόλησης του υπουργείου για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας και προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας γενικών καθηκόντων στους δήμους για χρονικό διάστημα πέντε μηνών με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών, και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών και «κάλυψη» των εισφορών.

Στόχος του προγράμματος είναι η εισοδηματική στήριξη και η διατήρηση επαφής με την αγορά εργασίας των ανέργων (το 3ο τρίμηνο του 2012 περίπου 1.330.000 άτομα διέμεναν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ). Οι επιδοτούμενοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, σε υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών καθώς και σε κοινωνικές δράσεις.

Για την εφαρμογή του προγράμματος «εκτάκτου ανάγκης» η διοίκηση του ΟΑΕΔ ζήτησε να «καλυφθούν» νομοθετικά οι αμοιβές, κατά παρέκκλιση των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας λ.χ. για έγγαμους και πολυετίες, η δυνατότητα πρόσληψης στους δήμους, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και τα κριτήρια επιλογής των ανέργων.