Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 16ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο «Art Nouveau HR» που διοργάνωσε η KPMG στις 20 Φεβρουαρίου. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Christopher Howell, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ομιλητής και επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Christopher Howell χρησιμοποιώντας τη δύναμη της «μαγείας» μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει πια να σκεφτόμαστε περισσότερο δημιουργικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να φέρνει στην επιφάνεια ιδέες και σκέψεις πέρα από τα συμβατικά και δεδομένα. Ο ομιλητής έδειξε ότι αυτό που βλέπουμε καμιά φορά ως προφανές, ίσως είναι παραπλανητικό και χρειάζεται να αναπτύξουμε μηχανισμούς εναλλακτικής σκέψης προκειμένου να είμαστε σε θέση να το ξεχωρίσουμε και να αντιδράσουμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Χάρις Περδικάρη, Πιστοποιημένη LSP Facilitator από την StrategicPlay, έκανε στο πλαίσιο του συνεδρίου ένα βιωματικό εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας κομμάτια lego, να συνεργαστούν σε ομάδες για την επίλυση προβλημάτων και για να μεταδώσουν ιδέες και νοήματα. Πρόκειται για μια μεθοδολογία η οποία με τη χρήση του παιχνιδιού, της δημιουργικότητας και της φαντασίας, στόχο έχει να βελτιώσει την επικοινωνία ανάμεσα σε ομάδες, να ενισχύσει δεξιότητες και να αυξήσει τη δέσμευση των εργαζομένων απέναντι στη δουλειά τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν από τις δικηγόρους της εταιρείας Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες, Λιάνα Κοσμάτου και Ειρήνη Ζούλη, οι αλλαγές που έχουν γίνει στην εργατική νομοθεσία μετά τα μνημόνια. Όπως προέκυψε από την παρουσίαση, σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του μισθολογικού κόστους που αποτελούν και την πρώτιστη ανάγκη των επιχειρήσεων δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της αγοράς.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης best practices εταιρειών στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο Δημήτρης Ιωάννοβιτς, Head of Human Resources Ελλάδος και Βαλκανίων της Marks & Spencer, μίλησε για τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η εταιρεία προκειμένου να ενδυναμώσει τη δέσμευση των εργαζομένων της, ενώ ο Κώστας Τσαλίκης, Αν. Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Citibank Ελλάδος, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα κατάφερε να αναπτύξει στελέχη της και να κρατήσει τα ταλέντα-εργαζομένους της εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Για τα HR Metrics μίλησε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια τα εργαλεία αυτά αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να μετρούν την αποδοτικότητα της δουλειάς τους καθιστώντας τους, περισσότερο στρατηγικούς συνεργάτες για την επιχείρηση. Το Συμπόσιο έκλεισε με την ομιλία της η Αλέκα Σκούρα, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Διοίκησης της Απόδοσης στην Eurobank, με θέμα «LifeSkills: It’s all about Brainwork! -H δύναμη της θετικής ψυχολογίας».

Η παρουσίαση βασίστηκε σε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε εσωτερικά στην τράπεζα και το οποίο έχει στηριχθεί επιστημονικά σε μελέτες του Harvard. Σύμφωνα με αυτές η θετική δύναμη του μυαλού είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να επηρεάσει δραστικά τον τρόπο που λειτουργούμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα και καταστάσεις. Κάτω από αυτή την παραδοχή λοιπόν, είναι επιτακτικό να εξασκήσουμε το μυαλό μας να σκέφτεται θετικά ώστε να μπορούμε να φτάνουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απονομή Βραβείων Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG
Στο πλαίσιο του Συμποσίου απονεμήθηκαν για 12η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι τρεις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι: ALPHA BANK στην κατηγορία «Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», η AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ στην κατηγορία «Διαχείριση της Απόδοσης, Αποδοχών και Παροχών» και η ΙΝΤΕΡΝΕΤQ στην κατηγορία «Δημιουργία Νέου Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού». Χορηγοί του 16ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν οι εταιρείες IRIS Εκτυπώσεις, SCAN, KERASTASE, EΨΑ και ICON.