Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια. Ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο.

Εξάλλου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν ήδη σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση του δανεισμού σε επιχειρήσεις, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών υπό ύφεση. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις χειρότερες διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και πρέπει να βρεθούν λύσεις εκτός πεπατημένης εξέφρασε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.