Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, κατάφεραν συνεργαζόμενοι να κερδίσουν μια διπλωματική μάχη με μείζονες κοινωνικές ροεκτάσεις για την Ευρώπη.

 Το Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ αποφάσισε να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία του1996 που προβλέπει την απασχόληση ευρωπαίων εργαζομένων σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ με τους εργασιακούς όρους και τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα φιλοξενίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα απόσπασης εργαζομένων «χαμηλού κόστους» από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και όχι μόνο, που απασχολούνται στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με εργασιακές συνθήκες πολλές φορές χειρότερες και με μισθούς χαμηλότερους από ότι ισχύει στη χώρα προέλευσής τους.

Χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας κάμφθηκαν οι ενστάσεις της Βρετανίας και ορισμένων εταίρων της Ανατολικής Ευρώπης και ανατρέπεται μια έκνομη πρακτική «εκμετάλλευσης» του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού από μεγάλες επιχειρήσεις. Εμβληματικό είναι το παράδειγμα της Φλαμανβίλ στη Νορμανδία, όπου το 2011 αποκαλύφθηκε ότι περίπου 1.000 από τους 3.000 εργαζομένους που απασχολούσε πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Electricite de France (EDF), υπό τη διοίκηση της Bouygues, προέρχονταν από το εξωτερικό, κυρίως από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και αμείβονταν με «ψίχουλα» συγκριτικά με τους συναδέλφους τους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονταν με «απόσπαση» ή με δανειοδότηση στον πυρηνικό σταθμό μέσω των γραφείων που διατηρεί στην Κύπρο η εδρεύουσα στην Ιρλανδία εταιρεία Atlanco, μία υπόθεση που εκδικάζεται σε δικαστήριο του Χερβούργου. Η απόφαση των υπουργών Εργασίας των 28 θα θέσει τέρμα στις επαίσχυντες για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας πρακτικές αυτές, θα χρειαστεί όμως να παρέλθουν, περίπου 2 χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, διότι θα πρέπει το κείμενο των υπουργών να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τα εθνικά Κοινοβούλια. Σημειώνεται ότι οι επτά χώρες που καταψήφισαν την απαγόρευση της απόσπασης εργαζομένων είναι η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Εσθονία και η Μάλτα.