Νέα μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% για τις εργοδοτικές εισφορές και 1% για τις εισφορές των εργαζομένων) προβλέπει το πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας ύστερα από διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία που ήδη τέθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, προωθείται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει να μειώσει ταχύτερα, και όχι σε βάθος τριετίας όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας έτσι ώστε τα όποια οφέλη προκύψουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά και να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ από όπου θα «κοπούν» οι εισφορές.

Οι απώλειες υπολογίζονται στα 450 – 500 εκατ. ευρώ (αντί των 700 εκατ. ευρώ) και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τις «καλύψει» χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις ή νέους φόρους. «Το υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία», ήταν η δήλωση που έγινε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η οποία θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο κατ’ απαίτηση των επικεφαλής της τρόικας καθώς το Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου με «ουδέτερο» δημοσιονομικά τρόπο.