Στα 48 εκατ. έφθασαν οι άνεργοι στα 34 κράτη – μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 15 εκατ. σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρισκόταν η ανεργία το 2007. Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι προοπτικές απασχόλησης των νέων αλλά και των ανειδίκευτων εργαζομένων έχουν δυσκολέψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας σαφώς της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. «Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι επλήγησαν λιγότερο αυτή τη φορά», υπογράμμισε η Μόνικα Κέισερ, επικεφαλής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών στην εκπαίδευση και την υγεία (κατ’ αναλογία με το ΑΕΠ) που καταγράφεται στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ, μπορεί να προκαλέσει «λυπηρές κοινωνικές συνέπειες» μακροπρόθεσμα και να επιδεινώσει τις ανισότητες σύμφωνα με την έκθεση. «Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να καταρτίζονται ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο σε καιρούς ευνοϊκούς όσο και σε χαλεπούς», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ καλώντας τις κυβερνήσεις να «κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη κρίση» για να «επεξεργαστούν κοινωνικές πολιτικές ικανές να αντισταθούν στην επόμενη κρίση». Τέλος, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι «η αναβολή των μεταρρυθμίσεων, λόγω της ύφεσης θα ήταν λάθος».