Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad Belgium, Herman Nijns, μίλησε για το θέμα της γήρανσης των κοινωνιών στο OECD Forum 2014, που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαΐου στο Παρίσι, στο οποίο η Randstad ήταν χορηγός.

Κεντρικό θέμα του OECD Forum 2014 αποτέλεσαν οι «Ανθεκτικές Οικονομίες σε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από όλους τους τομείς της κοινωνίας προκειμένου να μοιραστούν τις ιδέες τους γύρω από την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη. Στην ομιλία του στην ενότητα «Γερνώντας (άν)ισα», ο Herman Nijns παρότρυνε τους συμμετέχοντες να μην επικεντρωθούν στην υπερπροστασία και τη διαφύλαξη των εργαζομένων άνω των 50 ετών στην αγορά εργασίας, αλλά, αντίθετα, να επωφεληθούν πλήρως από την εμπειρία και τις γνώσεις τους και να ενδυναμώσουν τους εργαζομένους αυτής της ηλικιακής ομάδας, ώστε να αυξηθεί η απασχολησιμότητα τους. Ο Herman Nijns απεικόνισε την αυξανόμενη συμμετοχή των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας με την παρατήρηση:

«Οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών ήταν πολύ σπάνιοι στον κλάδο μας μόλις πριν από μια δεκαετία, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν ήδη το 10% του συνόλου των εργαζομένων του οργανισμού μας». Θεμελιώδεις αλλαγές, όπως η παγκοσμιοποίηση, η πολιτική και οικονομική αστάθεια, η γήρανση του πληθυσμού, οι νέες τεχνολογίες και η αλλαγή στάσης απέναντι στην εργασία, αλλάζουν τον κόσμο. «Η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου της ανεργίας, την αύξηση της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, την αύξηση της παγκόσμιας μεταναστευσιμότητας και τις  νέες μορφές εργασιακών σχέσεων», επεσήμανε ο Jacques van den Broek, Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad.