Ένα μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών, που θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα «Εργάνη», και θα καταγράφει τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών στην αγορά εργασίας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και ανά περιφέρεια της χώρας, θα δημιουργηθεί βάσει σχετικής απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμφανίζονταν κατά καιρούς στο σχεδιασμό των δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ώστε οι ασκούμενες πολιτικές να γίνουν αποτελεσματικότερες αφού θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των ίδιων των ανέργων.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε μόνιμο και ολοκληρωμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, μέσω του οποίου θα καταγράφουμε συνεχώς τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες», ανέφερε σχετικά ο υπουργός. «Έτσι, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα γίνεται πλέον “στα τυφλά” ή “στο περίπου” όπως στο παρελθόν, αλλά με στοχευμένη και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κρίσιμο εργαλείο στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της ανεργίας», τόνισε ο Γ. Βρούτσης. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει στους εργοδότες ερωτηματολόγιο το οποίο θα πρέπει να υποβάλουν τον Οκτώβριο μαζί με τη Συγκεντρωτική Περιοδική Δήλωση ασφαλιστικών εισφορών.

Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο ο εργοδότης, θα καλείται να ορίσει τις ανάγκες του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, καθώς και εάν ο ίδιος σκοπεύει να καλύψει θέσεις εργασίας το επόμενο δωδεκάμηνο. Επίσης, εάν το προσωπικό που απασχολεί έχει ανάγκη κατάρτισης και για ποιες δεξιότητες, και εάν σκοπεύει να λάβει μέρος σε προγράμματα μαθητείας. Σημειώνεται ότι αρμόδια για την εφαρμογή του νέου συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας ορίστηκε η Διεύθυνση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συνεπικουρούμενη από τη Μονάδα Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης και τη Διεύθυνση Πληροφορικής.