Προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων (που ήδη καθυστερούν από 1 - 5 μήνες) σε 1 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να αποφασίσουν, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν και πότε θα επαναχορηγηθούν οι πολυετίες.

Το τελικό νομοσχέδιο που εστάλη για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου- όπως αποσαφήνισαν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και το επιτελείο του, «καταργεί την απαγόρευση της χορήγησης αυξήσεων λόγω ωριμάσεων (πολυετιών) και δεν τις επαναφέρει αυτόματα». Με αυτή την απόφαση η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα «καμφθούν» οι αντιρρήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που σύσσωμες είχαν ταχθεί εναντίον της επαναφοράς των πολυετιών επικαλούμενες το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις (άνω των 2,9 δισ. ευρώ). Ο υπουργός, ωστόσο, διεμήνυσε ότι θα ενεργοποιήσει, άμεσα, το άρθρο 39 του ν. 3863/10 που επιβάλλει στους εργοδότες να καταθέτουν ταυτόχρονα και συνολικά τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση είχε προβλεφθεί να ισχύσει από την 1η Ιουλίου του 2011, αλλά η σχετική υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ, ενώ, στο διάστημα που ακολούθησε, έγιναν μειώσεις μισθών έως 40% και, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, διπλασιάστηκε ο αριθμός των αμειβόμενων με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων (στο 24% από 12% για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και στο 45% από 17% αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης). Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου επαναβεβαίωσε την απόφαση για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού την 1η Οκτωβρίου στα 650 ευρώ μεικτά (από 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και από 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών) και στα 751 ευρώ την 1η Ιουλίου 2016.