Το ταλέντο και όχι το κεφάλαιο είναι ο βασικός παράγοντας, που συνδέει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη τον 21ο αιώνα. Η δε πλήρης αξιοποίηση του ταλέντου και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού θα αύξανε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%.

 Βέβαια, ο στόχος της πλήρους αξιοποίησης παραμένει μακρινός σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το World Economic Forum, το οποίο δημοσιοποίησε – για πρώτη φορά – το δείκτη Human Capital Index, μια μελέτη που αφορά 124 χώρες και αξιολογεί 46 επιμέρους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με το πώς η κάθε χώρα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ 124 χωρών, έχοντας επιτύχει το στόχο της ανάπτυξης των ταλέντων και δεξιοτήτων του πληθυσμού σε ποσοστό 73,7%. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, για το 2015, βρίσκεται η Φινλανδία, η οποία έχει αναπτύξει και αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε ποσοστό 86%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συνολικά η Ευρώπη συγκεντρώνει πολύ υψηλή βαθμολογία στο δείκτη Human Capital Index, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την Ελβετία να ακολουθεί στην τρίτη, με τον Καναδά και την Ιαπωνία να συμπληρώνουν το παγκόσμιο «top five».

Οι δε υπόλοιπες χώρες, που περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα του δείκτη, πλην μιας, προέρχονται όλες από τη Γηραιά Ήπειρο, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην 6η θέση διεθνώς, τη Δανία να ακολουθεί στην 7η, την Ολλανδία στην 8η, τη Νέα Ζηλανδία στην 9η και το Βέλγιο στη 10η. Από τις αναπτυγμένες οικονομίες, η Γαλλία καταλαμβάνει την 14η θέση της κατάταξης, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη 17η, με βαθμολογίες κάτω από το 80%.
 
Η Μεγάλη Βρετανία κατέχει τη 19η θέση, ενώ η Γερμανία την 22η. Από τις χώρες που ανήκουν στην ενότητα των BRICS, η Ρωσία βρίσκεται στην 26η θέση, η Κίνα στην 64η, η Βραζιλία στην 78η, ενώ η Νότιος Αφρική καταλαμβάνει την 92η θέση και η Ινδία την 100η.