Για την αναπτυξιακή πορεία της LeasePlan, τα βασικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών για τα οποία τους εμπιστεύονται οι συνεργάτες τους, καθώς επίσης και για τις καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που προσφέρουν μίλησαν στο HR Professional ο Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής και ο Φίλιππος Γιακουμέλος, Διευθυντής Πωλήσεων, με τη δημιουργία αξίας για τους συνεργάτες, την κοινωνία και φυσικά τους ανθρώπους της εταιρείας να βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας.

HR Professional: Η LeasePlan, έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια μέσα από μία σταθερή – ανθρωποκεντρική πορεία. Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της LP Hellas για το επόμενο έτος;

Xρήστος Παπαγιαννόπουλος: H LeasePlan Corporation N.V ιδρύθηκε το 1963 στην Ολλανδία, έχοντας ως βασική επιχειρηματική δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων. Σήμερα, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση εταιρικών στόλων με παρουσία σε 32 χώρες και 5 ηπείρους, στις περισσότερες εκ των οποίων βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς. Στην Ελλάδα, η 100% θυγατρική της, LeasePlan Hellas, ιδρύθηκε το 2003. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, έχει διαγράψει σταθερά ανοδική πορεία, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Αποστολή και όραμα της εταιρείας είναι να προσφέρει στους συνεργάτες της, υπηρεσίες βέλτιστης ποιότητας και προστιθέμενης αξίας δημιουργώντας τους αίσθημα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και ικανοποίησης σε όλους τους τομείς. Στο ίδιο πλαίσιο, πιστή στις αξίες που πρεσβεύει και με βάση την ανθρωποκεντρική της φιλοσοφία η εταιρεία εμπιστεύεται τους ανθρώπους της και τους προσφέρει ένα ασφαλές, ευχάριστο και φιλικό εργασιακό περιβάλλον που συντελεί ουσιαστικά στην εξέλιξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και δυνατοτήτων τους.

HR Professional: Με δεδομένο ότι η LeasePlan κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά car leasing, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών σας για τα οποία σας εμπιστεύονται οι συνεργάτες σας τόσα χρόνια;

Φίλιππος Γιακουμέλος: Η LeasePlan ως προνοητικός συνεργάτης στη διαχείριση εταιρικών στόλων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις που εγγυώνται ότι το σύνολο του στόλου των πελατών μας λειτουργεί αποδοτικά. Με άλλα λόγια, η LeasePlan προσφέρει στους πελάτες της τα παρακάτω πρόσθετα προνόμια:

  • Αναλαμβάνει πλήρως τη διαχείριση του στόλου τους, επιτρέποντας στις εταιρείες να εστιάζουν στις βασικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
  • Αντιλαμβάνεται το μισθωμένο αυτοκίνητο, όχι μόνο ως μέσο εταιρικής μετακίνησης, αλλά και ως μέσο που σκοπό έχει να καλύψει και τις προσωπικές ανάγκες του οδηγού. Για το λόγο αυτό, επιλέγει συνεργάτες που πληρούν τις εταιρικές προδιαγραφές και τα ποιοτικά κριτήρια της LeasePlan.
  • Παρέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για μια βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση στόλου, που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στους οργανισμούς.
  • Δίνει έμφαση σε νέες, ψηφιακές υπηρεσίες:
    • Myleaseplan.gr: Πλατφόρμα η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα αιτήματα διαχείρισης του αυτοκινήτου τους (service, αλλαγή ελαστικών κλπ)
    • Mobile app: Εφαρμογή η οποία παρέχει στους χρήστες ανάλογες δυνατότητες με αυτές του myleaseplan.gr, μέσα από συσκευές iOS.και Android
    • Fleet reporting: Πλατφόρμα μέσω της οποίας κάθε πελάτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα όσα αφορούν στα αυτοκίνητα που διαχειρίζεται. Για παράδειγμα: Πότε λήγει η μίσθωσή τους, πόσα ατυχήματα έχει κάνει το καθένα, πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει, κλπ. Πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα που παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τη διαδικασία διαχείρισης γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική.

HR Professional: Ποια είναι η συμβολή σας στη διαμόρφωση εταιρικής πολιτικής αυτοκινήτων μιας εταιρείας; Μέσα από ποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες και δυνατότητες επιτυγχάνεται αυτή;

Φίλιππος Γιακουμέλος: Στη LeasePlan πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης εταιρικής πολιτικής αυτοκινήτων μιας εταιρείας, οφείλει να είναι συμβουλευτικός και αποτελεσματικός. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να ανιχνεύσουμε τις ανάγκες του πελάτη και να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας σε αυτές. Διαθέτουμε για το λόγο αυτό την υπηρεσία «Car Policy Consult», η οποία βοηθά τους πελάτες να δημιουργήσουν την εσωτερική πολιτική της εταιρείας τους, με γρήγορο και εύκολο τρόπο. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία παράγοντες όπως: το επιθυμητό μηνιαίο κόστος, η επιλογή κατάλληλου καυσίμου, το τελικό κόστος χρήσης, ο τύπος αυτοκινήτου, οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις, η ικανοποίηση οδηγών κλπ, αναλύονται από τον σύμβουλο της LeasePlan σε συνεργασία με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η σύνταξη ενός εγγράφου εταιρικής πολιτικής σχετικά με τα αυτοκίνητα, που περιγράφει με σαφήνεια τους κανόνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζόμενου, σε σχέση με το εταιρικό αυτοκίνητο.

HR Professional: Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης των εταιρικών αυτοκινήτων, με ποιο τρόπο η LeasePlan παρακολουθεί την πορεία του στόλου;

Xρήστος Παπαγιαννόπουλος: Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με τον πελάτη μας, ένα πλάνο διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε διάφορα στοιχεία και δείκτες του στόλου όπως: ο δείκτης ατυχημάτων (συχνότητα και ποιότητα), τα χιλιόμετρα των αυτοκινήτων, οι βλάβες, η συντήρηση των αυτοκινήτων κ.λπ., έτσι ώστε να αποτρέπουμε οικονομικές επιβαρύνσεις ή να προτείνουμε και να προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών. Παράλληλα, φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες μας για τις καινοτομίες της εταιρείας και τα νέα εργαλεία διαχείρισης στόλου που διαθέτουμε.


HR Professional: Η ασφάλεια στη χρήση του εταιρικού αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά σημαντική σήμερα. Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται αυτό και μέσα από ποιο νέο σας πρόγραμμα;

Xρήστος Παπαγιαννόπουλος: Με πρωτοβουλία της LeasePlan στην Ελλάδα, η μητρική μας εταιρεία σχεδίασε και ανέπτυξε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη βελτίωση της οδηγικής ικανότητας: το SafePlan. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων και του κόστους που σχετίζεται με αυτά. Αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Βοηθά τους οδηγούς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην οδήγηση.
  • Ενθαρρύνει τους οδηγούς να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν βρίσκονται στο δρόμο.
  • Παρακολουθεί και αναφέρει τις βελτιώσεις στην οδηγική συμπεριφορά.
  • Παρέχει σχέδιο πρόληψης ατυχημάτων.
  • Βελτιώνει την πολιτική οχημάτων της κάθε εταιρείας με σκοπό την ασφάλεια των οδηγών και των επιβαινόντων.

HR Professional: Με ποιο τρόπο ο τομέας «new business» της LeasePlan προσεγγίζει εν μέσω των δυσμενών οικονομικών αλλά και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, την αγορά;

Φίλιππος Γιακουμέλος: Στις έρευνες ικανοποίησης πελατών και οδηγών, έχουμε βραβευθεί επανειλημμένα για την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Για να γίνει όμως αυτό αντιληπτό από τους πελάτες, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνεργασία. Ο τομέας «new business» της εταιρείας, αντιμετωπίζει αυτήν ακ ριβώς την πρόκληση: πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της LeasePlan έναντι του ανταγωνισμού της, χωρίς να μπορεί όμως να βασιστεί σε προηγούμενη προσωπική εμπειρία του εν δυνάμει πελάτη της, σε σχέση πάντα με το επίπεδο υπηρεσιών της LeasePlan.

HR Professional: Πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη δυσκολία;

Φίλιππος Γιακουμέλος: Τη δυσκολία αυτή την αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ακόμη και με πελάτες που δεν έχουν γνωρίσει τις υπηρεσίες μας, έως τώρα. Για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε αυτό, προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Fleet Club». Πρόκειται για μια προσπάθεια συνεχούς αλλά παράλληλα διακριτικής επικοινωνίας του Fleet Club Consultant της LeasePlan με δυνητικούς πελάτες που εντάσσονται σε αυτό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, να ενημερώνει για τις τάσεις της αγοράς, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι μελλοντικοί πελάτες να γνωρίσουν τις ενδεχόμενες προοπτικές συνεργασίας με τον οργανισμό μας. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις που διοργανώνει η LeasePlan Hellas.

HR Professional: Υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές για νέες προτάσεις και προϊόντα;

Φίλιππος Γιακουμέλος: Η ελληνική αγορά εκμίσθωσης αυτοκινήτων εξελίσσεται διαρκώς και η LeasePlan Hellas ακολουθεί την ίδια εξελικτική πορεία, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεγάλες εταιρείες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, πάντοτε τα επενδυτικά μας σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση νέων segments της αγοράς μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, όπως τη μίσθωση ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV).

Δεδομένου ότι η ελληνική νομοθεσία μόλις το 2012 επέτρεψε την εκμίσθωση τέτοιων οχημάτων, αποτελεί πρόκληση για τη LeasePlan η ανάδειξη των αδιαμφισβήτητων πλεονεκτημάτων που αυτή έχει για τον Έλληνα επιχειρηματία. Τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς σε απόλυτα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά: πάνω από 400.000 αυτοκίνητα με μέσο όρο ηλικίας άνω των 12 ετών και επιβαρυμένα με πάρα πολλά χιλιόμετρα. Τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς σε απόλυτα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά: πάνω από 400.000 αυτοκίνητα με μέσο όρο ηλικίας άνω των 12 ετών και επιβαρυμένα με πάρα πολλά χιλιόμετρα.

Η ανανέωση στόλου με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου, το σταθερό μηναίο κόστος, η μεικτή ασφάλιση, η αντικατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή μηχανικής βλάβης και η δυνατότητα χρηματοδότησης, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που έχει η εκμίσθωση ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV). Έχοντας αποτιμήσει τα πλεονεκτήματα αυτά, στόχος μας είναι να τα παρουσιάσουμε στους πελάτες μας έχοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το τελικό κόστος χρήσης (TCO) και τη σύγκριση αγοράς ή leasing (comparison tool). Για εμάς στην LeasePlan το αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι προφανές, πεποίθησή μας είναι ότι θα πείθουμε γι’αυτό ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

HR Professional: Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό για τη θετική σας πορεία;

Xρήστος Παπαγιαννόπουλος: Στη LeasePlan Hellas πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μας είναι η κινητήριος δύναμη της δραστηριότητας και της αναπτυξιακής πορείας που ακολουθούμε. Σήμερα, απασχολούμε 100 εργαζομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η στρατηγική μας βασίζεται στις άρτιες εργασιακές σχέσεις που έχουμε χτίσει, στο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον που διατηρούμε και στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους ανθρώπους μας, επιβραβεύοντας τους για την αφοσίωση και την εργατικότητα τους και θεωρώντας τους πολύτιμους συνεργάτες μας. Παράλληλα, κάθε χρόνο επενδύουμε στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας καθώς πιστεύουμε ότι η επαγγελματική εξέλιξη και η περαιτέρω εξειδίκευση των εργαζομένων μας, αντιστοιχεί στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας και στην καλύτερη αναγνώριση και κάλυψη των αναγκών τους.

HR Professional: Η LeasePlan έχει επιδείξει σημαντική δραστηριότητα και στο κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Xρήστος Παπαγιαννόπουλος: Η φιλοσοφία μας στη LeasePlan Hellas βασίζεται στην προσφορά στην κοινωνία και στη δημιουργία αξίας για το κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί μια ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων εταιρικής ευθύνης, με άξονες το παιδί, την κοινωνία και το περιβάλλον, όπως είναι το πρόγραμμα ChildPlan, που έχει ως στόχο την υποστήριξη των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες και το πρόγραμμα Green Plan, το οποίο στηρίζει τις εταιρείες που επιθυμούν να έχουν πιο «πράσινο» αποτύπωμα σε ό, τι αφορά στον εταιρικό τους στόλο.