Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα». Με αφορμή την 21η Ιουνίου που έχει ορισθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τη θέση του HR Manager θα λάβει μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής που συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων. Ο λόγος για τον μουσικό συνθέτη και πιανίστα Ludwig van Beethoven.

Ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες όλων των εποχών ο γεννημένος περίπου το 1777, Ludwig van Beethoven, έμελλε να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα αρκετά σημαντικό σε ποιότητα και ποσότητα έργο που γεφύρωσε την Κλασική με τη Ρομαντική περίοδο της Δυτικής μουσικής.

Μέλος μουσικής οικογένειας, και με τον πατέρα του Johann van Beethoven να αποτελεί τον πρώτο του δάσκαλο, ο ίδιος από πολύ μικρή ηλικία κατάφερε να εντυπωσιάσει με το ταλέντο του και αρκετοί έκαναν λόγο τότε για ένα παιδί θαύμα όπως και στην περίπτωση του Μότσαρτ.

Σε ηλικία 12 ετών δημοσίευσε την πρώτη του σύνθεση, ενώ πολλές ακόμη θα επακολουθούσαν έπειτα από περαιτέρω εκπαίδευση, με τα έργα του ωστόσο να φέρουν επιμελώς τη σφραγίδα της υψηλής δημιουργίας και επάξια να τον αναδεικνύουν ως παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες. Τη λαμπρή του αυτή πορεία δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει ούτε και η δυσκολία στην ακοή που του παρουσιάστηκε περίπου στην ηλικία των 30, η οποία σταδιακά εξελίχθηκε σε πλήρη απώλεια της.

Παρά τη βαρηκοΐα του κι εάν και αρκετές φορές σκέφτηκε να εγκαταλείψει το έργο του, ο ίδιος εξακολούθησε να γράφει και να εμπλουτίζει συνεχώς τη μουσική κληρονομιά που προσέφερε στον κόσμο.

Στη διαθήκη του Χάιλιγκενσταντ, επιστολή που γράφτηκε από τον ίδιο στις 6 Οκτωβρίου του 1802 και απευθύνεται στους αδελφούς του με την ένδειξη να ανοιχτεί και να εκτελεστεί μετά τον θάνατό του, αναφέρει μεταξύ άλλων «Λίγο ακόμα και θα έδινα τέλος στη ζωή μου. Μόνο η τέχνη μου με συγκράτησε. Ω, μου φαινόταν αδύνατον να αφήσω τον κόσμο, πριν δώσω όλα αυτά που ένοιωθα πως υπήρχαν μέσα μου».

Πώς μία προσωπικότητα όπως ο L. Beethoven θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός τμήματος HR και για ποια χαρακτηριστικά του θα ξεχώριζε; Όντας ο ίδιος ταλέντο αλλά με συνεχή προσπάθεια βελτίωσης μέσα από την εκπαίδευση, βασική επιδίωξη του ίδιου θα αποτελούσε αναμφισβήτητα η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των στελεχών.

Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε και από την προσωπική του πορεία το ταλέντο πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να διαγράψεις μία λαμπρή πορεία. Χρειάζεται συνέπεια, προσήλωση και συνεχή εκπαίδευση για να επιτευχθεί. Παράλληλα, το diversity & inclusion δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την προσωπική του ατζέντα καθώς για τον ίδιο κανένας περιορισμός -ούτε ακόμη και φυσικός- δεν είναι ικανός να σε απομακρύνει από αυτά που πραγματικά μπορείς να προσφέρεις.