«Oπού άμιλλα ενταύθα και νίκη εστιν» υποστήριζε ο Αριστοτέλης, θέλοντας να τονίσει την άξια του δημιουργικού ανταγωνισμού που οδηγεί τελικά στη νίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, άμιλλα σημαίνει να φτάσει κάποιος αυτόν που θαυμάζει, και μάλιστα να τον ξεπεράσει χωρίς ωστόσο να αισθάνεται φθόνο στην περίπτωση που ο άλλος επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτόν.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, η άμιλλα ορίζεται ως βασική προϋπόθεση της εξέλιξης. Και η εξέλιξη με τη σειρά της, φέρει εκείνο το θετικό πρόσημο ή αποτέλεσμα που έχει ανάγκη κάποιος για να οικοδομήσει την επόμενη ημέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα φωτεινά παραδείγματα ενός χώρου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, θέτοντας τις βάσεις της προόδου που θα επέλθει τελικά συνολικά.

Το ίδιο ακριβώς διαθέτει ισχύ και στον χώρο των επιχειρήσεων. Οι πρωτοπόροι είναι εκείνοι που καθορίζουν την εξέλιξη μίας αγοράς αλλά και των ανταγωνιστών τους καθώς είναι αυτοί που θέτουν τα υψηλά πρότυπα και τα θεμέλια της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, αποτελούν φάρο για τις υπόλοιπες εταιρείες και μέσα από τις αποφάσεις και τις επενδύσεις που πραγματοποιούν επηρεάζουν τα αποτελέσματα της αγοράς γενικά.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου για ακόμη μία χρονιά αναδείχθηκαν οι καλύτερες HR πρακτικές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του θεσμού των HR Awards. Όλες εκείνες οι επιχειρήσεις και τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού που συνεχίζουν να επενδύουν στο σημαντικότερο κεφάλαιό τους βρέθηκαν στο βάθρο των διακρίσεων, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για την κοινότητα του HR στη χώρα μας μέσα από τις καινοτόμες πρακτικές τους.

Οι ενέργειες και τα προγράμματα για τα οποία διακρίθηκαν, απέδειξαν όχι μόνο τη δυναμική του χώρου αλλά και το υψηλό επίπεδο πρακτικών που διαθέτουμε συνολικά στην Ελλάδα, με κάποιες από τις πρωτοβουλίες αυτές να εφαρμόζονται με επιτυχία και στο εξωτερικό, όπως θα διαβάσετε και σε επόμενες σελίδες.

Η αξία της εν λόγω διάκρισης όμως δεν μπορεί παρά να είναι διττή. Από τη μία πλευρά, επιβραβεύονται όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, οι ομάδες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις πρακτικές, από την άλλη όμως φαίνεται να κερδίζει και ο ίδιος ο χώρος συνολικά. Έχοντας στραμμένα τα φώτα του σε όλους όσοι προσπαθούν και καινοτομούν, το ίδιο το HR είναι σε θέση να εμπνευστεί, να οραματιστεί και τελικά να δημιουργήσει εκείνες τις νέες πρακτικές που θα οδηγήσουν εκ νέου την κοινότητα μπροστά.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες αυτές τις εταιρείες που συνεχίζουν δυναμικά να μας εμπνέουν!