Την πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της χρήσης νέων τεχνολογιών, δηλώνουν 35 διευθυντικά στελέχη σημαντικών ελληνικών εταιρειών, που κλήθηκαν από την Deloitte να συμμετάσχουν στο πρώτο Deloitte Greece Innovation Survey.

Συγκεκριμένα, το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει την πρόθεση της εταιρείας του να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στα επόμενα 2 χρόνια. Μέχρι το 2020 οι επενδύσεις στην καινοτομία αναμένεται να εστιάσουν σε νέες ανερχόμενες τεχνολογικές τάσεις, όπως το blockchain, οι γνωσιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη. Από την άλλη, οι τεχνολογίες cloud (64%) και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (46%), τα ψηφιακά δίκτυα (43%), καθώς και η αυτοματοποίηση διαδικασιών μέσω ρομποτικού λογισμικού (38%), αποτελούν τους καινοτόμους τομείς στους οποίες οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες επενδύσεις τα τελευταία 2 χρόνια.

Επίσης, το 43,5% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η ρομποτική και ο αυτοματισμός βελτίωσαν την παραγωγικότητα της εταιρείας του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι νέες πρωτοβουλίες των εταιρειών δεν θα πρέπει να εστιάζουν αποκλειστικά στον πειραματισμό και την ένταξη νέων τεχνολογιών, αλλά η καινοτομία θα πρέπει να ενταχθεί στο DNA και τη νοοτροπία του οργανισμού. Αναφορικά με τους ανασταλτικούς παράγοντες και τα εμπόδια, η έρευνα εστιάζει στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας και του χρόνου για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και στην ανάγκη των εταιρειών να αφομοιώσουν μια κουλτούρα που θα τις ωθήσει στην υιοθέτηση νέων ιδεών.