Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μετανάστες αποτελούν το 4,7% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού και η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει βρει εργασία σε χώρες υψηλού εισοδήματος, είτε σε χώρες μέσου - υψηλού εισοδήματος.

Η έκθεση που βασίζεται στα στοιχεία που συνέλεξε ο οργανισμός για το 2017, ορίζει ως εργαζόμενο μετανάστη ένα άτομο άνω των 15 που ταξίδεψε σε ξένη χώρα προς αναζήτηση εργασίας, ή ένα άτομο που βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό και αναζητεί ή βρήκε απασχόληση στη χώρα προορισμού. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 οι αριθμημένοι 164 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν εργαζόμενοι μετανάστες, σε μια αύξηση 9% από το 2013.

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία περιλαμβάνονται πρόσφυγες που βρήκαν θέση εργασίας στη χώρα που τους φιλοξενεί, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Ο συνολικός αριθμός μεταναστών αυξήθηκε από 232 εκατομμύρια το 2013 σε 277 εκατομμύρια το 2017. Από την άλλη μεριά, κάποιες από τις χώρες προέλευσης των εργαζομένων αυτών χάνουν το πιο παραγωγικό κομμάτι του εργατικού τους δυναμικού, καθώς το 86% των εργαζομένων μεταναστών είναι μεταξύ 24 και 64 ετών. Σχεδόν το 25% των εργαζομένων μεταναστών παγκοσμίως βρίσκεται στη Δυτική, τη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με 23% και 14% σε αραβικές χώρες. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)