Σε άρθρο του World Economic Forum (WEF) που επικαλείται στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου WSI, δημοσιεύθηκε σχετική λίστα χωρών με κριτήριο τον κατώτατο μισθό.

Το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από ευρωπαϊκές χώρες (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία). Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία (1,64 ευρώ)που καταλαμβάνει την τελευταία.

Στην Ευρώπη ωστόσο, φαίνεται να κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια που αναμένεται να φτάσει το 22%. Στη Γαλλία αντίστοιχα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός, ενώ στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές συζητήσεις.

Με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, η στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις. Τη στιγμή που οι κατώτατοι μισθοί προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας από τη φτώχεια, ταυτόχρονα αμφισβητούνται λόγω των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα κλάδων και επιχειρήσεων, προκαλώντας συχνά πολιτικά φορτισμένες συζητήσεις και δημιουργώντας πρωτοσέλιδα, όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο του World Economic Forum.