Αύξηση των θέσεων απασχόλησης, τόσο μερικής όσο και πλήρους, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2018.

Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφεται αύξηση των θέσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 26% σε σχέση με το 2014, ενώ η πλήρης απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 24%. «Ενδιαφέρον έχει ότι αυξάνεται ο αριθμός των απασχολούμενων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, αν και γενικά όσο υψηλότερος ο μισθός τόσο μικρότερη η ποσοστιαία (και φυσικά η απόλυτη) αύξηση της απασχόλησης», αναφέρει ο ΣΕΒ. Αναφορικά με τους μισθούς, η ανάλυση του ΣΕΒ δείχνει επίσης ότι μετά το 2014, υπάρχει τάση σχετικής σταθερότητας για το μέσο μισθό σε ένα εύρος 1.020-1.060 ευρώ και ίσως με μια χαμηλή τάση αύξησης σε σχέση με το 2014.

Παράλληλα, το εν λόγω δελτίο περιλαμβάνει ειδική ανάλυση για τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) σύμφωνα με την οποία ο κλάδος παράγει το 6% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει εργασία στο 4,7% των απασχολούμενων (περίπου 200 χιλ. άτομα). Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ τονίζει σχετικά: «Αναδύεται η εικόνα ενός δυναμικού κλάδου που ανανεώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, επιδιώκοντας να προσαρμοσθεί στις μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας».