Ο επί 26 χρόνια προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Alex Ferguson, θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους και πιο πετυχημένους προπονητές όλων των εποχών.

Στη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, οι οποίες όλες κέρδισαν την αγγλική Premier League. Διαρκώς δημιουργούσε και ανέπτυσσε μία νέα ομάδα και δεν φοβόταν να προβεί ακόμα και σε μη δημοφιλείς αποφάσεις όταν το έκρινε. Παράλληλα, συνέβαλε ώστε η ομάδα του να είναι και μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο με υψηλή χρηματιστηριακή αξία. Έχοντας κατακτήσει περισσότερα τρόπαια από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο μακροβιότερος προπονητής μίας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων όλων των εποχών, είναι σίγουρο ότι ξέρει καλά τι απαιτείται ώστε να χτιστεί μία ομάδα υψηλής απόδοσης και μάλιστα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ένας οργανισμός, και ιδιαίτερα το τμήμα HR, μόνο να ωφεληθεί θα μπορούσε από την ένταξή του στους κόλπους του. Ο Sir Alex Ferguson θα αποτελούσε ένα «πολύ-εργαλείο» σε μία σειρά από τομείς του HR – από το Performance Management μέχρι τη διαχείριση του ταλέντου και το recruitment. Ο ίδιος ως εργαζόμενος θα αποτελούσε ένα σπουδαίο πρότυπο καθώς είχε ιδιαίτερη πειθαρχία, αλλά και εργασιακή ηθική. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει «Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στην εργασιακή ηθική (work ethic) και το ταλέντο ως το πιο ισχυρό καύσιμο, αυτό θα ήταν το πρώτο». Με βασικό εργαλείο την ενθάρρυνση, αλλά και την επιμονή του στην σκληρή δουλειά και την προσπάθεια, θα μπορούσε να βοηθήσει κάθε εργαζόμενο να βελτιώσει την απόδοσή του. Η διαχείριση της αλλαγής θα ήταν άλλος ένας τομέας που ο Ferguson θα μπορούσε να ωφελήσει έναν οργανισμό. Για τον διάσημο προπονητή, ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί κανείς τις αλλαγές είναι να τις κάνει και για αυτό ο ίδιος δεν δίσταζε να εισάγει καινοτομίες, ακόμα και κόντρα στο ρεύμα της εποχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Sir Alex Ferguson θα ήταν ένα άκρως επιτυχημένο στέλεχος και στον επιχειρηματικό στίβο. Ως επαγγελματίας του HR μπορεί να μην ήταν ο πιο «αγαπητός» πάντα, αφού θα ήταν αυστηρός και απαιτητικός, αλλά σίγουρα θα κέρδιζε τον σεβασμό και την αποδοχή της ομάδας του. «Δεν έχει σημασία αν σε συμπαθούν. Αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, θα σε σέβονται. Και αυτό είναι το μοναδικό που χρειάζεσαι», όπως συνήθιζε να λέει.