Ο άνθρωπος που μας έμαθε το «Why How What» με το «Start With Why» συνεχίζει δυναμικά με το «The Infinite Game».

To διάβασα πριν κάποιους μήνες και ομολογώ ότι βοηθά εξαιρετικά στον τομέα της ηγεσίας καθώς εξηγεί πώς και γιατί πολλές εταιρείες και ηγέτες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν, να εμπνεύσουν αλλά και να καινοτομήσουν. Ο λόγος; Πολύ απλά διότι δεν είχαν αυτό που αποκαλεί «infinite» mindset.

Το εν λόγω βιβλίο βασίστηκε σε μία θεωρία του James Carse, που είχε γράψει το «Finite & Infinite Games» τo 1982. Ουσιαστικά ο Sinek εξηγεί ότι στις επιχειρήσεις και στη γενικότερη αγορά δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να λες ότι «κέρδισα» τον ανταγωνιστή μου, αφού το «παιχνίδι» δεν τελειώνει ποτέ. Δεν πρέπει, δηλαδή, να βλέπουμε την αγορά σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με 11 παίκτες από κάθε πλευρά και όποιον βάλει τα περισσότερα γκολ να κερδίζει. Στις επιχειρήσεις και στην πολιτική, το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ, εξού και αποκαλείται Infinite game. Προσπάθησα, μάλιστα, να μεταφέρω τη θεωρία του Sinek και στις σχέσεις μας με την οικογένειά μας. Αλήθεια, κερδίζει κανείς στην οικογένεια;

Οι σχέσεις χτίζονται καλύτερα όταν κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Με αυτό το απλό «thesis», ο συγγραφέας αναφέρεται στις εταιρείες που έβλεπαν την αγορά και τον ανταγωνισμό τους ως παιχνίδι με νικητή, προσπαθώντας παραδείγματος χάριν να φτιάξουν ένα καλύτερο προϊόν αντί να εμπνέουν, διαθέτοντας σκοπό και προορισμό για το μέλλον, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους λόγω της έλλειψης οράματος. Με απλά λόγια, εστίαζαν περισσότερο στο τι κάνουν οι ανταγωνιστές τους παρά στο να δώσουν έμφαση στο δικό τους «Purpose».

Όσοι θέλουμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε ικανοί ηγέτες, οφείλουμε να έχουμε ένα «infinite» mindset για να έχει μέλλον η επιχείρηση ή το τμήμα μας. Έτσι, χτίζουμε εμπιστοσύνη και όραμα, αφού θα βλέπουμε το «δάσος» και όχι το δέντρο, κάτι που βοηθά πολύ περισσότερο σε μία εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με δραστικό και δραματικό τρόπο, ενώ παράλληλα χτίζουμε και resilience.

Δρ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, Founder, StudySmart, ICDE, PwC