Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της επικοινωνίας των θεσμικών φορέων της πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων (lobbying), με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής.

Επιπλέον, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας συγκροτείται μητρώο καταγραφής των εκπροσώπων συμφερόντων το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής, δημοσιότητας, φύλαξης, διαχείρισης και αξιοποίησης των δώρων που προσφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Τέλος, ρυθμίζεται μία σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ΥΠΕΣ, που αφορούν μεταξύ άλλων, την κατάργηση των διατάξεων που εισάγουν παρεκκλίσεις από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ώστε αυτό να εφαρμόζεται με όσο το δυνατόν ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή