Η Μ. Βρετανία από την τρέχουσα εβδομάδα έγινε η πρώτη από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου που θα αποσύρει πλήρως το πρόγραμμα χρηματοδότησης της απασχόλησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στο αποκορύφωμα της κάλυψης, το πρόγραμμα κάλυπτε το 1/3 των εργαζομένων και το κόστος του ανέρχονταν στα 68 δις. στερλίνες. «Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έσωσε κυριολεκτικά ζωές και ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση» δήλωσε στο Reuters ο Σάμπι Τζιλ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού Thomas International, η οποία είχε εντάξει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το προσωπικό της έως τις αρχές του 2021.

Πάντα σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στη Μ. Βρετανία εκτιμούν ότι το πρόγραμμα στήριξης πρέπει να λήξει άμεσα, δεδομένων και των πολύ μεγάλων κενών θέσεων εργασίας που έχουν εμφανιστεί σε εργατικά χέρια, όπως π.χ. στους οδηγούς φορτηγών. «Σήμερα πρέπει πλέον να εστιάσουμε στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας παρά να προωθούμε παθητικά μέτρα μέσω των οποίων άνδρες και γυναίκες εργαζόμενοι πληρώνονται και δεν εργάζονται» αναφέρει ο  Τόνι Γουίλσον, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Απασχόλησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως το τέλος Ιουλίου στη Μ. Βρετανία 1,56  εκατ. θέσεις εργασίας είτε χρηματοδοτήθηκαν πλήρως, είτε μερικώς, όταν τον Μάιο του 2020, που η κρίση της πανδημίας ήταν στο αποκορύφωμά της, το πρόγραμμα κάλυπτε 8,86 εκατ. θέσεις εργασίας.

Από αυτές, άνω του 50% ήταν πλήρως χρηματοδοτούμενες. Η συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει στη Μ. Βρετανία τις προσεχείς εβδομάδες έχει να κάνει με το εάν μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης να χρησιμοποιηθεί ξανά, δεδομένου ότι με την χρήση του, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, που είχε να αγγίξει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές, αυτή τη στιγμή στη Μ. Βρετανία απαιτούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης κλάδων που ακόμα πλήττονται από την πανδημία και σε καμία περίπτωση οριζόντια.