«ESCO, Δεξιότητες και Εργασιακή Ένταξη» είναι ο τίτλος διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου ευρωπαϊκού συστήματος Ταξινόμησης Δεξιοτήτων/ Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων (ESCO). Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τη σημασία της υιοθέτησης του ESCO σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τα ευρύτερα πλεονεκτήματά του για όλους τους φορείς που συνδέονται με την ταξινόμηση δεξιοτήτων/ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων.

Εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, θα αναλύσουν τη σημασία του ESCO για τις ευρωπαϊκές Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, καθώς και την καίρια συμβολή του σε τομείς, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η διάγνωση αναγκών δεξιοτήτων και η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ λειτουργούν πλέον με βάση το ESCO. Ο ΟΑΕΔ είναι ο πρώτος ελληνικός Οργανισμός που υιοθετεί το καινοτόμο αυτό εργαλείο, η ενσωμάτωση του οποίου υλοποιήθηκε μέσω του έργου «Matching», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το ESCO αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να επικοινωνούν σε μία κοινή γλώσσα. Η ταξινόμηση ESCO προσδιορίζει και κατηγοριοποιεί δεξιότητες/ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα, σε άμεση συνάφεια με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην Ε.Ε., παρουσιάζοντας συστηματικά τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εννοιών. Σήμερα το ESCO καλύπτει 2.942 επαγγέλματα και 13.485 δεξιότητες/ικανότητες.