Η Άννα Μανιάτη, HR Director της AXA Ασφαλιστικής μίλησε στο HR Professional για τη στρατηγική της εταιρείας που θέτει στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο καθώς επίσης και για τα βασικά χαρακτηριστικά της εταιρικής κουλτούρας που την τοποθέτησαν στην κορυφή των Best Workplaces 2016. Παράλληλα, αναφέρει τις πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί με στόχο την ανάπτυξη και αναγνώριση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού, δυναμικού και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει.

HR Professional: Πείτε μας λίγα λόγια για την ΑΧΑ.
Άννα Μανιάτη: Η ΑΧΑ είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στη χρηματοοικονομική προστασία και η μεγαλύτερη ασφαλιστική επωνυμία για 7 συνεχή χρόνια (κατάταξη Interbrand Best Global Brands 2015). Έχουμε παρουσία σε 64 χώρες και εξυπηρετούμε 103 εκατομμύρια πελάτες με την πολύτιμη βοήθεια των 166.000 ανθρώπων μας. Οι υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν την ασφάλιση περιουσίας και προσώπων, καθώς και τη διαχείριση κεφαλαίων. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούμαστε δυναμικά από το 2007 και η επαγγελματική μας οικογένεια απαρτίζεται από 460 μέλη (διοικητικό προσωπικό και αποκλειστικοί συνεργάτες).

HR P.: Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ΑΧΑ Ασφαλιστική;
Α. Μ.: Η ΑΧΑ Ασφαλιστική χαρακτηρίζεται από σταθερή και συνεχή ανάπτυξη, διαρκή βελτίωση τόσο στο λειτουργικό της μοντέλο όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της, με φιλόδοξη στρατηγική και όραμα. Προσδοκία μας, είναι να είμαστε στην κορυφή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς μέσω κερδοφόρας ανάπτυξης και να εδραιώσουμε το όνομα μας ώστε να είμαστε η προτιμώμενη εταιρεία για τον πελάτη, τον συνεργάτη και τους ανθρώπους μας.

HR P.: Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας;
Α. Μ.: Βασικό μας μέλημα, είναι η εξασφάλιση ενός ποιοτικού και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην αύξηση των εταιρικών μας επιτευγμάτων, με ταυτόχρονη διατήρηση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος. Η στρατηγική μας έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς γνωρίζουμε πως η επιτυχία βασίζεται πάνω από όλα στους εργαζομένους μας, που με ενθουσιασμό και αφοσίωση ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών.

HR P.: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Α. Μ.: H επιτυχία μας οφείλεται στη δημιουργία, την καθιέρωση και τη διάχυση της ενιαίας εταιρικής μας κουλτούρας, της κουλτούρας Εμπιστοσύνης και Επιτευγμάτων. Το συνεχές μας ταξίδι στη διαμόρφωση της ενιαίας αυτής κουλτούρας, υπήρξε εξ’ αρχής η κυρία προτεραιότητα μας και αποτέλεσε τον πυρήνα όλων των ενεργειών μας. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στρατηγικής μας είναι η επικοινωνία, η ανάπτυξη και η αναγνώριση του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Πιο συγκεκριμένα η ανοιχτή, ειλικρινής και διαφανής επικοινωνία διασφαλίζεται με διάφορες πρωτοβουλίες όπως το «Να η Ευκαιρία» όπου όλοι οι εργαζόμενοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση χωρίς ατζέντα με τον πρόεδρο και όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και να μιλήσουν ανοιχτά για όλα όσα τους προβληματίζουν. Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη, η εφαρμογή ατομικών επαγγελματικών πλάνων ανάπτυξης που στηρίζονται στις προσωπικές ανάγκες, και τον επαγγελματικό προσανατολισμό του κάθε μέλους του οργανισμού μας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή προς τη συνεχή εξέλιξη.

Τέλος, η υιοθέτηση προγραμμάτων επιβράβευσης συνθέτουν ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας, το οποίο εμπνέει και παρακινεί όλους μας, να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο μας εαυτό, ενισχύοντας το περιβάλλον δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών και καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες μας. Η συστηματική μας προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, οχυρώνει την εταιρεία μας και ενισχύει το ηθικό των ανθρώπων μας μετατρέποντας σε ευκαιρίες όλες τις προκλήσεις.

Η ΑΧΑ Ασφαλιστική δεν είναι τυχαία η 1η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Αυτή η πολύ σημαντική διάκριση είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ξεκάθαρης στρατηγικής πορείας και συνέπειας των ενεργειών μας, η οποία επιβραβεύθηκε στεντόρεια και υπερήφανα από τους ανθρώπους μας! Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, την ίδια τόλμη και το ίδιο πείσμα και δεσμευόμαστε για τη συνέχιση του έργου μας.


Η AXA είμαστε εμείς!
Οι εργαζόμενοι μιλούν για όσα κάνουν την AXA να ξεχωρίζει

«Ξεκίνησα να εργάζομαι στην ΑΧΑ πριν από ένα χρόνο. Έχοντας περάσει από διάφορες πολυεθνικές εταιρείες οφείλω να πω, πως η ΑΧΑ κάνει πραγματικά τη διαφορά. Οι αξίες και οι αρχές της εταιρείας ενστερνίζονται από όλους τους εργαζόμενους και πάνω και πέρα από όλα, από τα μέλη της Διοίκησης. Στην ΑΧΑ ο πυρήνας όλων των δραστηριοτήτων της είναι ο άνθρωπος. Υπάρχει σεβασμός, ομαδικότητα, συντροφικότητα, αξιοκρατία, αναγνώριση, ευκαιρίες για ανάπτυξη, εμπλουτισμός καθηκόντων, ενδιαφέρον για την κοινωνία και τόσα και τόσα άλλα.

Τη διαφορά κάνει το HR που με την ομάδα του, που συνθέτουν επαγγελματίες με ψυχή και όρεξη, δεν σταματούν ποτέ να προσπαθούν για το καλύτερο… Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα πολύ μικρό δείγμα της κουλτούρας και της καθημερινότητας μας στην ΑΧΑ. Είμαι περήφανη που εργάζομαι εδώ και για εμένα η AXA είναι ένα πραγματικό Great Place to Work!!!»
Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

Σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε, πέρα από το να μοιραστούμε μαζί σας τις πρακτικές του HR που κάνουν τη διαφορά, να το εμπλουτίσουμε δίνοντας ψυχή στα σχόλια των εργαζομένων μας, όπως οι ίδιοι τα αποτύπωσαν στην έρευνα Best Workplaces 2016. Μέσα από τις περιγραφές των ανθρώπων μας, είμαστε σίγουροι πως θα νιώσετε έστω και για λίγο πώς είναι να εργάζεται κανείς στην ΑΧΑ Ασφαλιστική, τη νούμερο 1 εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για το 2016, στην κατηγορία 250 εργαζομένων και άνω.

Ξεκινώντας λοιπόν, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο γεγονός πως κάθε χρονιά είναι μια νέα πρόκληση για την ομάδα μας να κρατήσουμε τους εργαζόμενους μας ικανοποιημένους. Έτσι, κάθε χρόνο δεσμευόμαστε σε νέες δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο. Το πλαίσιο της στρατηγικής του HR, βασίζεται στον Κύκλο του Εργαζομένου που αποτελείται από τα στάδια: Πρόσληψη & Καλωσόρισμα, Εκπαίδευση & Ανάπτυξη, Αναγνώριση και Διακράτηση.

 • Πρόσληψη & Καλωσόρισμα
  Συνεχής πρόκληση για εμάς, αποτελεί η εύρεση φιλόδοξων ανθρώπων που διακρίνονται από ακεραιότητα, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, ομαδικότητα, ευελιξία και δημιουργικότητα. Προκειμένου να προσελκύσουμε τους καλύτερους υποψηφίους, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα AXA Greece 4 YOUth, που αποτελείται από δράσεις όπως παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια, διεξαγωγή Business Days, συμμετοχή σε Ημέρες Καριέρας και ευκαιρίες Πρακτικής Άσκησης. Μέσα από τις ενέργειες αυτές επιλέγουμε τους καλύτερους υποψηφίους για να ενταχθούν στην οικογένειά μας.

  «Για εμένα η ΑΧΑ είναι ένα εξαιρετικό μέρος να εργάζεται κάποιος, καθώς μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα πριν από λίγους μήνες και νοιώθω ιδιαίτερη εκτίμηση. Μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα εξαιρετικό event, το ΑΧΑ Business Day. Ως αποτέλεσμα αυτού, ήταν να επιλεχθώ και να προσληφθώ και πλέον να είμαι ένα από τα μέλη της». Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

  Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι ο τρόπος ένταξης των νέων εργαζομένων στην εταιρεία. Μία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη της εργασίας τους, λαμβάνουν ένα κουτί καλωσορίσματος, το οποίο διαθέτει όλες τις πληροφορίες που θα τους χρησιμεύσουν στο καινούργιο τους ξεκίνημα. «Λίγες μέρες πριν ξεκινήσω να εργάζομαι στην ΑΧΑ, κι ενώ είχα άγχος και ανάμικτα συναισθήματα για την αλλαγή εταιρείας, έλαβα ξαφνικά ένα δέμα στο σπίτι μου και μια κάρτα… επιβίβασης για το νέο μου προορισμό! Η ΑΧΑ με καλωσόρισε με αυτή την ευχάριστη έκπληξη να κάνω αυτό το ταξίδι και μου ευχήθηκε να έχω μια ευχάριστη διαδρομή. Το welcome pack είχε πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την εταιρεία μας και με έκανε να νιώσω οικεία από την πρώτη κιόλας μέρα!» Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

 • Εκπαίδευση & Ανάπτυξη
  Κάθε χρόνο, καταρτίζουμε το πλάνο εκπαίδευσης και ανάπτυξης, με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο εταιρικό στρατηγικό πλάνο και στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων που αποτυπώνονται στο Πλάνο Ανάπτυξης τους, ως μέρος της διαδικασίας Διαχείρισης της Απόδοσης. Οι δεξιότητες στις οποίες εστιάζουμε είναι: Ηγετικές, Τεχνικές, Ψηφιακές και Προσωπικές. Στόχος μας, είναι η παροχή ίσων ευκαιριών ανάπτυξης και η ενδυνάμωση των εργαζομένων μας, μέσα από μια σειρά εργαλείων που υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους. Ενδεικτικά διαθέτουμε: ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, πρόγραμμα πιστοποίησης ηγετικών δεξιοτήτων, πρόγραμμα «Reverse Mentoring», πρόγραμμα «Coaching & Emotional Intelligence», ενδυνάμωση ψηφιακών δεξιοτήτων, on the job training και ευκαιρίες κινητικότητας.

  «Η εταιρεία επενδύει ολοένα και περισσότερο στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των στελεχών της, καθώς οι ευθύνες τους αυξάνουν. Έχω κερδίσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια από την περίοδο ακόμα που ήμουν απλός υπάλληλος, μέσω εκπαιδεύσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Παράλληλα, δίνονται οι ευκαιρίες να εξαργυρώνεις όσα μαθαίνεις, καθώς η Διοίκηση της εταιρείας προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις συνεχώς σε όσους επιθυμούν να ανελιχθούν. Έτσι συνέβη και με μένα, και μέσα σε 2 χρόνια από τη στιγμή που ήρθα μου προτάθηκε θέση προϊσταμένου, ενώ η εταιρεία δεν έχει σταματήσει έκτοτε να με εμπιστεύεται για ακόμα περισσότερα».
  Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

 • Αναγνώριση
  Στην εταιρεία μας, αναγνωρίζουμε καθημερινά τους ανθρώπους μας για την καλή δουλειά, την παραπάνω προσπάθεια και για τα επιτεύγματά τους. Διαθέτουμε ένα δομημένο εργαλείο το «ΑΧΑ Πλάνο Αναγνώρισης» που αποτελείται από προγράμματα επιβράβευσης με συγκεκριμένα κριτήρια. Η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών έρχεται να ενισχύσει την κουλτούρα εμπιστοσύνης και επιτευγμάτων, την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

  Απόδειξη αποτελεί η βράβευσή μας στα HR Awards 2015 στην κατηγορία Rewards & Benefits που διοργάνωσε το περιοδικό HR Professional της BOUSSIAS. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους συναδέλφους τους, οι Διευθυντές επιβραβεύουν με αυθόρμητο τρόπο τις προσπάθειες / επιτεύγματα των ανθρώπων τους, η εταιρεία επιβραβεύει τις καλύτερες ιδέες εργαζόμενων με βάση την καινοτομία και τέλος οι επικεφαλής γιορτάζουν τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα των ομάδων τους.

  «Στην ΑΧΑ δουλεύω 12 χρόνια. Από το 2007 δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Έχει εμφυσήσει στο προσωπικό την ιδέα, ότι οι εργαζόμενοι είναι “πρωταγωνιστές” και “πολλαπλασιαστές ισχύος” και όχι απλώς “πόροι” ή “κέντρα κόστους”. Μας έχει γίνει ξεκάθαρο (στην πράξη) ότι όσο βοηθάμε την εταιρεία να ανέβει, αντίστοιχα αυξάνονται και οι παροχές μας (και όχι μόνο οι αποδοχές μας). Παρότι πολυεθνική εταιρεία, έχει κάνει τους εργαζόμενους να τη νοιώθουν σαν “οικογένεια“».
  Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

 • Διακράτηση
  Στην AXA Ασφαλιστική βασικός μας στόχος είναι να αποδεικνύουμε καθημερινά στους ανθρώπους μας πως ενδιαφερόμαστε πραγματικά για αυτούς. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το πρόγραμμα We Care for you μέσα από τις δράσεις του οποίου δείχνουμε εμπράκτως πως ακούμε, κατανοούμε και αλλάζουμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η εργασία από το σπίτι, η προκαταβολή μετρητών την περίοδο των capital controls σε όλους, το καινούργιο εστιατόριο της εταιρείας μας, οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ.ά.

  «Τα χρόνια της κρίσης έχουν επηρεάσει πολύ την ελληνική οικογένεια. Η Διοίκηση της ΑΧΑ Ελλάδας αυτά τα χρόνια έχει σταθεί δίπλα στον εργαζόμενο της με εξαιρετικό τρόπο. Όχι μόνον δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ή/και απολύσεις, όπως πολλές εταιρείες, αλλά αντίθετα ενσκήπτει επάνω στους εργαζομένους της, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα αν χρειάζεται. Γιατί η ΑΧΑ είναι μια εταιρεία που νοιάζεται για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του».
  Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016

  Για την ομάδα HR της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι πως οι άνθρωποι μας, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να χτίσουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον για εκείνους, το οποίο τους παρακινεί καθημερινά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Το παρακάτω σχόλιο το επιλέξαμε για να κλείσουμε το άρθρο μας. Είναι ένα ερώτημα που έθεσε ένας εργαζόμενος της εταιρείας μας, στα σχόλια της έρευνας Best Workplaces 2016.

  «Το βασικό χαρακτηριστικό της Εταιρείας είναι ότι δεν επαναπαύεται, αλλά ψάχνει διαρκώς τρόπους να γίνεται καλύτερη και για τους πελάτες της και για τους συνεργάτες της αλλά και για τους εργαζομένους της. Με ένα μαγικό τρόπο καταφέρνει να σε κερδίζει. Με μεγάλα ή μικρότερα επιτεύγματα, τα οποία μπορεί να αγγίζουν το σύνολο ή μέρος των ανθρώπων της, τίποτε όμως από αυτά δεν είναι άστοχο και το καθένα έρχεται να συμπληρώσει τα κομμάτια σ’ ένα μεγάλο παζλ, που αφορά όλους εμάς, τους ανθρώπους της. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τη χορήγηση μέρους του μισθού μας σε μετρητά εν μέσω capital controls, τις ειδικές τιμές σε προϊόντα της για το προσωπικό, την επιβράβευση ιδεών και συμπεριφορών, το δομημένο πρόγραμμα ανάπτυξης εργαζομένων και την καθημερινή ενημέρωση του προσωπικού μέσω του καινοτόμου intranet και από τη Διοίκηση σε κάθε ευκαιρία; Ακόμα κι αν θελήσεις να ασκήσεις κριτική, ξέρεις ότι καλόπιστα θα εισακουσθεί. Βλέποντας τη συνολική εικόνα, δε μπορείς παρά να αναγνωρίσεις την προσπάθεια όλων, Διοίκησης και προσωπικού και παίρνεις δύναμη απ’ αυτό και θέλεις να είσαι μέρος αυτής της προσπάθειας και νιώθεις καθημερινά υπερήφανος που είσαι μέλος αυτής της ομάδας! Αν δεν είναι αυτό Best Workplace, τότε τί είναι;»
  Σχόλιο εργαζομένου / Έρευνα Best Workplaces 2016