Την έρευνα με τίτλο «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία» έδωσε στη δημοσιότητα η ActionAid, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Πρόκειται για μία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid, στο πλαίσιο του προγράμματος Safe at Work.

Σύμφωνα με αυτήν, οι βασικοί λόγοι που οι γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι διότι φοβούνται τα αντίποινα, δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον και δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία και μάρτυρες. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση του δικαστηρίου, οι ποινές για τους θύτες είναι περιορισμένες και τα αδικήματα παραγράφονται πολύ σύντομα.

Επιπρόσθετα, βάσει της έρευνας, οι γυναίκες πολλές φορές φοβούνται τον στιγματισμό, καθώς αντιμετωπίζονται με καχυποψία, είτε για τα κίνητρά τους, είτε για την ορθή τους κρίση, ενώ πολλές εργαζόμενες δεν διακρίνουν αν η συμπεριφορά που υφίστανται είναι παρενοχλητική και σε άλλες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την προστασία που τους προσφέρει το νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως τα στερεότυπα  παίζουν ρόλο, καθώς πολλές φορές υπάρχει η αμφιβολία ότι η επιζώσα, μπορεί να μην είναι αθώα, ενώ αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελία και δεν βρίσκουν υποστήριξη, αφού ο θύτης συχνά είναι ή ο εργοδότης, ή ο προϊστάμενος και έτσι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Τέλος, οι σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές συνήθως συμβαίνουν ιδιωτικά χωρίς παρουσία τρίτων, κάτι που δυσκολεύει την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτύρων, ενώ ακόμα και αν υπάρχουν μάρτυρες δύσκολα καταθέτουν, αν συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο εργασίας.