Στην μετά-covid19 εποχή, η ευελιξία αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης γενικότερα, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, εκτιμά η Adecco μέσα από σχετική της ενημέρωση, τονίζοντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή, η ευελιξία παρουσιάζεται συχνά ως ένα χαρακτηριστικό το οποίο αφορά περισσότερο τις γυναίκες. Όπως αναφέρει, μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, είδε αύξηση 20% στις γυναίκες που έκαναν αίτηση για δουλειά, σε όσες αγγελίες υπήρχαν οι όροι «μερική απασχόληση» ή «ευέλικτο ωράριο».
Η εταιρεία εκτιμά ότι η ευελιξία τείνει να θεωρείται ως ένα αντίβαρο στα πολλά, συστημικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας. «Παρόλα αυτά, η ευελιξία δεν αρκεί για να καταργηθούν στερεότυπα και αντιλήψεις χρόνων, όπως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλλων, η μεροληψία στο εργασιακό περιβάλλον και το έλλειμα γυναικών-στελεχών σε καίριες θέσεις ευθύνης σε μια επιχείρηση» επισημαίνει μεταξύ άλλων. Και συνεχίζει: «Η ευελιξία δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά ένα δικαίωμα για το σύνολο του εργατικό δυναμικού μιας επιχείρησης. Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό, βρίσκεται στην καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου που θα σέβεται τις εκατέρωθεν ανάγκες και θα προάγει την ισορροπία μεταξύ προσωπικού χρόνου και εργασίας».
Το φαινόμενο της “γυάλινης οροφής”
Η Adecco τονίζει εξάλλου ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η συσχέτιση της ευέλικτης εργασίας με τη μερική απασχόληση και τις πολλές χαμηλόμισθες θέσεις που δημιουργούνται συνεχώς. «Σε όλη την Ε.Ε. οι γυναίκες είναι 4 φορές πιο πιθανό από τους άντρες να απασχολούνται σε δουλειές μερικής απασχόλησης. Ερμηνεύοντας την ευελιξία ως μια αφορμή για να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις μερικής απασχόλησης που απευθύνονται σε γυναίκες, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του φαινομένου της “γυάλινης οροφής” (glass ceiling) στον χώρο της εργασίας». Καταλήγοντας η εταιρεία επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της ευελιξίας, κάνοντας ακόμα και τις πιο υψηλές και καλά αμειβόμενες θέσεις, περισσότερο ευέλικτες. Και καταλήγει: «Είναι κρίσιμο, καθώς η επιστροφή στον φυσικό χώρο του γραφείου μετά από 2 χρόνια πανδημίας ολοένα και αυξάνεται, οι νέες μέθοδοι υβριδικής εργασίας να μην τροφοδοτούν στερεότυπα και αντιλήψεις που υποσκάπτουν τον ρόλο και την πρόοδο των γυναικών στην εργασία».